Water
Wanneer runderen in het wild leven, kunnen ze in twee of drie dagen tijd wel 40 kilometer afleggen om een drinkplaats te bereiken. Een koe drinkt het liefst uit een grote plas fris water, afkomstig uit onze hemel. De koe speelt eerst met de tong wat met het water om het water te proeven, dan proeven ze wat langer en als dat bevalt, gaan ze echt drinken. In de natuurgebieden waar onze Schotse Hooglanders en Herefords lopen, hebben ze de mogelijkheid om meerdere keren per dag te drinken. In nattere tijden krijgen de koeien ook veel vocht via het gras binnen en hoeven ze soms niet eens water op te zoeken. Een koe kan wel tot zo’n 100 liter water per dag drinken.
Onze koeien en kippen hebben geen kraanwater tot hun beschikking. Onze kippenboer heeft een speciale bron waar hij grondwater oppompt, het water natuurlijk filtert en mineraliseert. Levend water, vol met goede voedingsstoffen, voor gezonde kippen.
Wanneer onze dieren de keuze krijgen tussen hemel/grondwater of kraanwater, dan kiezen ze keer op keer voor het hemel/grondwater: onbewerkt en natuurlijk water, zonder toegevoegde ongewilde stoffen en NoCx. Goed water maakt het verschil in de gezondheid en weerstand van de dieren.
Wat zit er dan in ons kraanwater en is dat dan schadelijk?
In Nederland hebben we kwalitatief goed kraanwater, vergeleken met de rest van de wereld. Dankzij goede leidingen hoeft er in Nederland geen chloor aan het water te worden toegevoegd. Alleen wanneer er ergens een lek is, en er een besmetting plaats vindt, is het mogelijk dat de waterbeheerder iets chloride aan het water toevoegt, om bacteriën te doden. Dit chloride doodt dus de bacteriën in het water, maar ook in onze darmflora. Daarom moeten we ervoor blijven waken dat wanneer dat gebeurd, we dit zo min mogelijk binnen krijgen.
In kraanwater kunnen ook sporen van NoCx zitten, zoals medicijnresten, industriële stoffen, zoals PFAS verbindingen van stoffen zoals nitraat. Deze concentraties zijn volgens het RIVM na diverse zuiveringsstappen zo laag, dat ze geen gevaar vormen voor onze gezondheid.
Het meeste kraanwater in Nederland is afkomstig van grondwater. Dit grondwater heeft al een natuurlijke filtering gehad door de zandlagen waardoor het naar beneden is gezakt. In een deel van Nederland wordt ook oppervlakte water verwerkt tot kraanwater.
Elk jaar belandt meer dan 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater in Nederland, bijvoorbeeld via het rioolwater. Dit is bijna 11 keer zo veel als de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen / bestrijdingsmiddelen. Deze medicijnresten kunnen schade veroorzaken in de natuur. Bij verschillende kleine waterorganismen zijn er voorbeelden van gedragsverandering, weefselschade en effecten op de voortplanting. Hierdoor kan het ecosysteem als geheel verstoord worden. Naast medicijnresten vormen ook micro plastics een steeds groter risico, denk aan deeltjes die worden gebruikt voor antibacteriële coatings in kleding, in cosmetica, haarproducten en zonnebrandcrèmes.
Laten we dus goed nadenken wat we allemaal voor producten op ons lichaam smeren en waar dit vervolgens, via ons doucheputje terecht komt. Onze koeien en kippen hoeven zich hier gelukkig geen zorgen over te maken.
Martine