Biologisch vlees

Waarom verkopen wij dit niet?

Lees hier waarom wij voor grasgevoerd natuurvlees kiezen.

  • Rechtstreeks van de boer
  • Puur natuurvlees
  • Levering Nederland & België
  • Bezorgen of afhalen
biologisch vlees verkopen wij het

Waarom geen biologisch vlees?

Omdat je een bewuste consument bent wil je graag biologisch vlees bestellen. Begrijpelijk, biologisch vlees is beter voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid dan regulier geproduceerd vlees.

Biologische bedrijven maken al een mooie stap, waar wij van Schotse Hooglanders volkomen achter staan. “Maar waarom kan ik dan bij jullie geen biologisch rundvlees kopen?” is dan de vraag die uiteraard meteen in je opkomt.

Dat gaan we even uitleggen…..

Is jullie vlees biologisch?

Je zou zeggen dat we, op basis van de manier waarop we onze dieren houden en de wijze waarop we ons graslanden/natuurgebieden onderhouden en bemesten, inderdaad biologisch zijn.  Onze dieren lopen het hele jaar buiten, bemesten zelf de grond (geen gebruik van kunstmest) en ze eten van het gras en de kruiden die er groeien. (Extra) voer wordt niet verstrekt. En we gebruiken geen gif. Aan de basiseisen van het biologisch keurmerk wordt voldaan. Hieronder bespreken wij dit verder in detail.

Wat houdt jullie dan tegen om een biologisch vleeskeurmerk te hanteren?

Wij geloven dat ware kwaliteit niet kan worden beperkt tot een keurmerk. Waar er soms wordt gedacht dat ‘het wel goed zit’ als er een (bio) keurmerk aanwezig is, denken wij er anders over. Bij een keurmerk mis je nog altijd belangrijke informatie, zoals over het dier, de boer, en meer.

Wij willen ons grasgevoerd natuurvlees dus niet beperken tot een keurmerk. Het is meer dan dat. En er bestaan zeker verschillen tussen ons natuurvlees biologisch vlees, zoals je in de tabel kunt zien. Wij onderscheiden ons door 100% grasgevoerd vlees aan te bieden, wat de gezondste keuze is.

Wat maakt grasgevoerd vlees beter dan biologisch rundvlees?

Gezondheidsvoordelen 100% grasgevoerd vlees:

  • Meer omega-3 vetzuren en CLA
  • Meer anti-oxidanten
  • Rijker aan vitamines en mineralen
  • Beter voor hart- en bloedvaten

Biologisch vlees kan grasgevoerd zijn, maar dat hoeft niet. Voor het BIO-keurmerk is het geen vereiste dat een koe alleen maar gras eet. En… een 100% grasgevoerde koe, heeft niet per sé het kenmerk biologisch. Hoe zit dat?

Wanneer een rund 100% grasgevoerd is wil dat zeggen dat het dier alleen maar gras en kruiden heeft gegeten. Het vlees is voedzamer en gezonder dan van een rund dat in de laatste weken voor de slacht wordt afgemest met graan of maïs. Dit is vaak het geval bij biologisch natuurvlees; om toch wat meer vlees te kunnen verkrijgen van de koe wordt het dier op stal gezet en krijgt graan en maïs op het menu. Dit gaat ten koste van de eerder genoemde gezondheidsvoordelen van 100% grasgevoerd vlees. De hoeveelheid omega-3 vetzuren, CLA, anti-oxidanten, vitamines en mineralen nemen af of verdwijnen zelfs. Daarom willen wij dit beslist niet bij onze grasgevoerde runderen. 

Ook vinden wij dat het kalf bij de moederkoe moet kunnen  lopen totdat ze elkaar op natuurlijke wijze ‘loslaten’. Ze leven samen in familiekuddes. Daarbij overstijgen we ruimschoots de norm die geldt voor biologisch gehouden dieren.

Schotse Hooglanders grasgevoerd vlees

Veel mensen geven aan grasgevoerd vlees smaakvoller te vinden. Onze klanten geven aan dat de smaak doet denken aan vroegere tijden. Elk stuk vlees is puur, de dieren hebben gevarieerder voedsel gegeten en hebben vele seizoenen in de natuur geleefd. Doordat ze de tijd krijgen om te groeien, vrij kunnen bewegen en bovendien geen medicijnen toegediend krijgen komt dat de smaak van het vlees ten goede. 

Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen (glyfosaat) en kunstmest. Het gebied waar de Schotse Hooglanders lopen wordt door de dieren zelf bemest. 

Wil je weten welk grasgevoerd vlees wij in ons assortiment hebben?
Bekijk het nu:

Grasgevoerd natuurvlees versus biologisch vlees

Eisen Schotse Hooglanders NatuurvleesBiologisch vlees*
Geen antibiotica en medicijnenMax 3x per jaar reguliere middelen toegestaan
Meer dan genoeg ruimte in natuurgebiedMin. 6m2 stal en toegang tot weide
Stieren in de familiekuddesWeidegang stieren niet verplicht
Dieren houden hun hoornsOnthoornen mag met ontheffing
100% GrasgevoerdAfmesten met krachtvoer mag (max 40%)
Kalfjes minstens 9 maand bij moeder (natuurlijk verloop) in familiekuddeKalfjes mogen na 1 week bij moeder vandaan om samen met andere kalveren te worden gehuisvest
Geen kunstmatige inseminatieKunstmatige inseminatie toegestaan
Natuurlijke bemesting, geen mestinjecteurOok mechanische bemesting toegestaan
*Bron: www.skal.nl

grasgevoerd natuurvlees - biologisch vlees

Klanten aan het woord

Wat zeggen anderen?