Kip zonder antibiotica; gezond voor iedereen

Antibiotica vrije kip is helaas bijzonder. In de reguliere, maar ook in de biologische sector, wordt nog altijd antibiotica gebruikt. Het voer bevat niet altijd de voedingsstoffen die de kip nodig heeft. Dan wordt de ziektedruk hoog, maar met antibiotica door het water kun je toch goedkoop en snel een grote groep kippen laten groeien.
Omdat antibioticavrij produceren uniek is in de pluimveesector waren we zeer verrast toen we in 2011 in contact kwamen met pluimveehouder Bakx, die al jaren totaal geen antibiotica gebruikt. Dit is uniek in Nederland!

 • voer met natuurlijke mineralen
 • gezonde kip
 • grote stal met zaagsel, stro, kunstbomen, strooivoer en muziek
 • Nederlandse kip
 • heerlijk kippenvlees
 • eerlijke prijs
 • maar dan ook echt helemaal geen antibiotica
 • vrij van salmonella en ESBL
 • geen plofkip
 • geen kipfilet uit Thailand
 • geen vocht geïnjecteerd
 • geen kiloknaller

Hoe kan dat?

Bakx kan zonder antibiotica werken, doordat hij anders omgaat met de voeding van de kip. Hij gebruikt niet de standaard mengsels, maar voer met een eigen samenstelling. Het verschil is vooral de toevoeging van natuurlijke mineralen. Hierdoor geeft Bakx de kippen zoveel eigen weerstand mee, dat ze gezond blijven zonder dat er nog antibiotica aan te pas hoeft te komen. Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt, dit jaar al voor het vierde jaar op rij! Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Als je als consument iets wilt weten over het antibioticagebruik van een pluimveehouder dan kun je daarnaar vragen.

Bevat gewone kip dan wel antibiotica?

De vraag is dan natuurlijk, bevat gewone kip uit de supermarkt dan wel antibiotica? Nee, officieel niet, maar de kip heeft het wel gedronken. Het zit dus in het beest, ook al krijgt hij het de laatste dagen niet meer omdat er vlak voor de slacht een zogenaamde ‘wachttijd’ geldt. Soms is die wachttijd maar 2 dagen. Volgens de regelgeving van de EU is het vlees daarna ‘veilig’ voor de consument. Wij denken daar wat anders over. Ook kleine beetjes kunnen verstorend werken op het menselijk lichaam als je er wekelijks, jaarlijks, steeds wat van binnenkrijgt. Daarom willen we gewoon géén antibiotica. En gelukkig denkt Bakx daar net zo over.

marion en co Bakx

Hoe gevaarlijk is dat?

Antibiotica geeft nog om andere reden een nare bijsmaak aan de drumstick uit de supermarkt. Door overmatig gebruik, in onder meer de pluimveesector, ontstaan resistente bacteriën die enzym produceren, zoals ESBL. Als je daar ziek van wordt, kan antibiotica je niet meer helpen: immers, het medicijn werkt niet meer, niet voor de kip maar ook niet meer voor de mens. Helaas is tegenwoordig veel kip bij de supermarkt en slager besmet met de ESBL.
Doordat Bakx geen antibiotica gebruikt, is zijn kip vrij van ESBL. Onze kippenmester is erop gebrand om dit zo te houden. Het liefst staat hij er dan ook bovenop als zijn kippen naar de slachterij gaan. Alles moet super hygiënisch schoon zijn en er mag geen enkele contact zijn met een andere partij kippenvlees, zelfs niet op afstand. Mede door dat secure werken is ons antibioticavrije kippenvlees ook vrij van de salmonella-bacterie die je niet in de keuken, en al helemaal niet in je eigen lichaam wilt hebben.

assortiment antibiotica vrije kip

Wel gezond maar niet buiten

Op ons kippenvlees staat geen ‘EKO-keurmerk’ (biologisch) en dat heeft een reden. We hechten weinig waarde aan het dure EKO-keurmerk, het is voor ons veel belangrijker dat het vlees gezond is. Natuurlijk is het jammer dat de vleeskuikens van pluimveehouder Bakx niet buiten komen, maar het is ook logisch. In een buitenren kun je niet controleren waar de kippen mee in aanraking komen. Daardoor kan de zorgvuldig opgebouwde weerstand weer gaan zakken. Dáár heeft Bakx dan nog geen oplossing op gevonden…

De binnenkippen zijn daarbij een stuk duurzamer omdat er minder stookkosten zijn. In de stal is gekozen voor afleiding met balen luzerne, muziek, kunstbomen en strooivoer. We kunnen het ze niet vragen, maar de antibiotica vrije kippen hebben naar onze mening een goed leven.

Een heerlijke drumstick of malse kipfilet

Waarom leggen wij dit allemaal uit? Omdat we graag willen laten zien wat het verhaal is achter die handig verpakte portie kipfiletreepjes, de drumsticks of de hele kip waar je met het hele gezin van kunt smullen.
Alle kipproducten zijn vol van smaak, puur vlees en verliezen geen vocht in de pan.

Enthousiast? Onze andere producten zijn natuurlijk ook antibioticavrij, waaronder ons varkensvlees!

Of nog meer lezen over deze unieke kip, dat kan bij de vragen gesteld aan pluimveehouder Bakx

Of deze blog over de levenwijze van de antibioticavrije kip.