Antibiotica vrije kip

Gezond kippenvlees voor iedereen

 • Rechtstreeks van de boer
 • Puur natuurvlees
 • Levering Nederland & België
 • Bezorgen of afhalen

Kip zonder antibiotica; gezond voor iedereen

Antibioticavrij produceren is uniek in de pluimveesector in Nederland. Wij verkopen vlees van kippen zonder antibiotica via onze partner Bakx. Door het welzijn van de kippen voorop te stellen is antibioticavrij mogelijk. De kippen scharrelen bijvoorbeeld in een stal met daglicht waarbij ze de tijd en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen! 

Antibiotica vrije kip is dus bijzonder. Dit komt omdat het voer voor kippen uit bijvoorbeeld de supermakt, niet altijd de voedingsstoffen bevat die de kip nodig heeft. Hierdoor wordt de ziektedruk hoog. Door antibiotica aan het water toe te voegen kunnen ze toch goedkoop en snel een grote groep kippen laten opgroeien. Iets waar wij geen voorstander van zijn.

Bevat gewone kip antibiotica?

De vraag is dan natuurlijk, bevat gewone kip uit de supermarkt dan wel antibiotica? Nee, officieel niet, maar de kip heeft het wel gedronken. Het zit dus in het beest, ook al krijgt hij het de laatste dagen niet meer omdat er vlak voor de slacht een zogenaamde ‘wachttijd’ geldt. Soms is die wachttijd maar 2 dagen. Volgens de regelgeving van de EU is het vlees daarna ‘veilig’ voor de consument. Wij denken daar wat anders over. Ook kleine hoeveelheden kunnen verstorend werken op het menselijk lichaam als je er wekelijks, jaarlijks, steeds wat van binnenkrijgt. Daarom willen we gewoon géén antibiotica. En gelukkig denkt Bakx daar net zo over

Is biologische kip ook antibioticavrije kip? (nee)

Veel mensen denken dat biologische kip ook antibioticavrije kip is. Dat is helaas niet altijd het geval. Biologische kippen lopen namelijk ook buiten en om deze kip gezond te houden gebruiken de meeste biologische boeren antibiotica. Het antibioticagebruik is in de biologische sector even hoog als in de reguliere sector

Hoe gevaarlijk is het?

Antibiotica geeft nog om andere reden een nare bijsmaak aan de drumstick uit de supermarkt. Door overmatig gebruik, in onder meer de pluimveesector, ontstaan resistente bacteriën die enzym produceren, zoals ESBL. Als je daar ziek van wordt, kan antibiotica je niet meer helpen: immers, het medicijn werkt niet meer, niet voor de kip maar ook niet voor de mens.

Helaas is tegenwoordig veel kip bij de supermarkt en slager besmet met de ESBL. Doordat Bakx geen antibiotica gebruikt, is zijn kip vrij van ESBL. Onze kippenmester is erop gebrand om dit zo te houden. Het liefst staat hij er dan ook bovenop als zijn kippen naar de slachterij gaan. Mede door dat secure werken is ons antibioticavrije kippenvlees ook vrij van de salmonella-bacterie die je niet in de keuken en al helemaal niet in je eigen lichaam wilt hebben. Het vlees wordt regelmatig getest en steeds blijkt dat het vlees vrij is van deze bacteriën.

Wij verkopen vlees van kippen zonder antibiotica

Bakx (onze partner) kan zonder antibiotica werken, door het welzijn van de kippen voorop te stellen. De kippen scharrelen in een stal met daglicht waarbij ze de tijd en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Deze kippen groeien langzamer dan de reguliere kip. Bakx houdt ook minder kippen per vierkante meter. Goede voeding is belangrijk en door voer te geven met natuurlijke mineralen is de vertering perfect. De kippen hebben zo’n goede weerstand dat antibiotica niet nodig is. Bakx gebruikt ook geen coccidiostatica. Dit medicijn is officieel geen antibiotica en wordt daarom veelvuldig door het voer gemengd bij pluimveebedrijven. Het kan net als antibiotica wel antibiotica resistentie veroorzaken. Daarom is ook dit belangrijk.

Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt. Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Als je als consument iets wilt weten over het antibioticagebruik van een pluimveehouder dan kun je daarnaar vragen.

Wel gezond maar niet buiten

Op ons kippenvlees staat geen ‘EKO-keurmerk’ (biologisch) en dat heeft een reden. We hechten weinig waarde aan het dure EKO-keurmerk, het is voor ons veel belangrijker dat het vlees gezond is. Onze koeien en varkens hebben een heel vrij leven en dat gunnen we natuurlijk de kippen ook. Maar dat plaatst ons voor een duivels dilemma. Als de vleeskuikens buiten scharrelen dan is het niet meer mogelijk 100% antibioticavrij te werken. Kunnen ‘buitenkippen’ dan niet gezond zijn? Zeker wel, maar alleen als je ze op kleine schaal houdt op gras dat groen blijft. Zodra ze in hun eigen mest en in de modder scharrelen loopt de ziektedruk op. Daar komt bij dat het weer in Nederland vaak niet goed is voor vleeskuikens. Bij leghennen past dat beter dan bij vleeskuikens.

Bakx kiest ervoor de kippen binnen te laten scharrelen, wel met 26% minder dieren per vierkante meter dan bij reguliere vleeskuikens. Samen met het aangepaste voer, zonder antibiotica en coccidiostatica, lukt het om de kippen gezond groot te brengen. De binnenkippen zijn daarbij ook nog een stuk duurzamer omdat er minder stookkosten zijn. In de stal is gekozen voor afleiding met balen luzerne, muziek en strooivoer. We kunnen het ze niet vragen, maar de antibiotica vrije kippen hebben naar onze mening een goed leven.

De kippen eten granen: tarwe, haver, zonnebloemschroot, soja, raapzaad, mais, gerst. Vetten en oliën: plantaardige vetten, sojaolie, zonnebloemolie. We zijn geen fan van soja, maar sinds diermeel niet meer aan kippen gevoerd mag worden is soja de enige eiwitbron voor kippen die goed werkt.

Een heerlijke drumstick of malse kipfilet

Waarom leggen wij dit allemaal uit? Omdat we graag willen laten zien wat het verhaal is achter die handig verpakte portie kipfiletreepjes, de drumsticks of de hele kip waar je van kunt smullen. Alle kipproducten zijn puur en gezond vlees, vol van smaak en verliezen geen vocht in de pan.

Ons vlees in een notendop:

 • gezonde en heerlijke Nederlandse kip
 • voer met natuurlijke mineralen
 • 100% antibiotica vrij
 • vrij van salmonella en ESBL
 • grote stal met zaagsel, stro, kunstbomen, strooivoer en muziek
 • geen plofkip
 • geen vocht geïnjecteerd
 • vrij van coccidiostatica

Antibioticavrije kip kopen?

Kip zonder antibiotica kopen doe je bij Schotse Hooglanders. Zoals je hierboven kunt lezen, bieden wij kippenvlees zo gezond mogelijk aan. Zo kun je zorgeloos genieten van Nederlandse kip. Tijdens het bestellen kun je kiezen voor onder andere kipfilet, drumsticks, karbonade, vleugels, en meer. Klik op bovenstaande bestelknop alle opties te zien en om eenvoudig kip zonder antibiotica te kopen!

Klanten aan het woord

Wat zeggen anderen?