Kip zonder antibiotica; gezond voor iedereen

Antibiotica vrije kip is helaas bijzonder. In de reguliere, maar ook in de biologische sector, wordt nog altijd antibiotica gebruikt. Het voer bevat niet altijd de voedingsstoffen die de kip nodig heeft. Dan wordt de ziektedruk hoog, maar met antibiotica door het water kun je toch goedkoop en snel een grote groep kippen laten groeien.
Omdat antibioticavrij produceren uniek is in de pluimveesector waren we zeer verrast toen we in contact kwamen met pluimveehouder Bakx, die al sinds 2009 totaal geen antibiotica gebruikt. Dit is uniek in Nederland!

 • voer met natuurlijke mineralen
 • gezonde kip
 • grote stal met zaagsel, stro, kunstbomen, strooivoer en muziek
 • Nederlandse kip
 • heerlijk kippenvlees
 • eerlijke prijs
 • maar dan ook echt helemaal geen antibiotica
 • vrij van salmonella en ESBL
 • geen plofkip
 • geen kipfilet uit Thailand
 • geen vocht geïnjecteerd
 • geen kiloknaller
 • ook geen coccidiostatica

Hoe kan dat?

Bakx kan zonder antibiotica werken, door het welzijn van de kippen voorop te stellen. De kippen scharrelen in een stal met daglicht waarbij ze de tijd en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De kippen groeien langzamer dan de reguliere kip. Bakx houdt 26% minder kippen per vierkante meter dan wordt gedaan bij de reguliere vleeskuikens.

Goede voeding is belangrijk, door een voer met natuurlijke mineralen is de vertering perfect. De kippen hebben zo’n goede weerstand dat antibiotica niet nodig is. Bakx gebruikt ook geen coccidiostatica. Dit medicijn is officieel geen antibiotica en wordt daarom veelvuldig door het voer gemengd bij pluimveebedrijven. Het kan net als antibiotica wel antibiotica resistentie veroorzaken. Daarom is ook dit belangrijk.

Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt. Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Als je als consument iets wilt weten over het antibioticagebruik van een pluimveehouder dan kun je daarnaar vragen.

 

Bevat gewone kip dan wel antibiotica?

De vraag is dan natuurlijk, bevat gewone kip uit de supermarkt dan wel antibiotica? Nee, officieel niet, maar de kip heeft het wel gedronken. Het zit dus in het beest, ook al krijgt hij het de laatste dagen niet meer omdat er vlak voor de slacht een zogenaamde ‘wachttijd’ geldt. Soms is die wachttijd maar 2 dagen. Volgens de regelgeving van de EU is het vlees daarna ‘veilig’ voor de consument. Wij denken daar wat anders over. Ook kleine beetjes kunnen verstorend werken op het menselijk lichaam als je er wekelijks, jaarlijks, steeds wat van binnenkrijgt. Daarom willen we gewoon géén antibiotica. En gelukkig denkt Bakx daar net zo over.

Veel mensen denken dat biologische kip ook antibioticavrije kip is. Dat is helaas niet het geval. Biologische kippen lopen ook buiten en om deze kip gezond te houden gebruiken de meeste biologische boeren antibiotica. Het antibioticagebruik is in de biologische sector even hoog als in de reguliere sector.

marion en co Bakx

Hoe gevaarlijk is dat?

Antibiotica geeft nog om andere reden een nare bijsmaak aan de drumstick uit de supermarkt. Door overmatig gebruik, in onder meer de pluimveesector, ontstaan resistente bacteriën die enzym produceren, zoals ESBL. Als je daar ziek van wordt, kan antibiotica je niet meer helpen: immers, het medicijn werkt niet meer, niet voor de kip maar ook niet meer voor de mens. Helaas is tegenwoordig veel kip bij de supermarkt en slager besmet met de ESBL.
Doordat Bakx geen antibiotica gebruikt, is zijn kip vrij van ESBL. Onze kippenmester is erop gebrand om dit zo te houden. Het liefst staat hij er dan ook bovenop als zijn kippen naar de slachterij gaan. Alles moet super hygiënisch schoon zijn en er mag geen enkele contact zijn met een andere partij kippenvlees, zelfs niet op afstand. Mede door dat secure werken is ons antibioticavrije kippenvlees ook vrij van de salmonella-bacterie die je niet in de keuken, en al helemaal niet in je eigen lichaam wilt hebben. Van salmonella kun je flink ziek worden. Op ESBL en salmonella wordt heel regelmatig getest en steeds blijkt dat het vlees vrij is van deze bacteriën.

assortiment antibiotica vrije kip

Wel gezond maar niet buiten

Op ons kippenvlees staat geen ‘EKO-keurmerk’ (biologisch) en dat heeft een reden. We hechten weinig waarde aan het dure EKO-keurmerk, het is voor ons veel belangrijker dat het vlees gezond is. Onze koeien en varkens hebben een heel vrij leven en dat gunnen we natuurlijk de kippen ook. Maar dat plaatst ons voor een duivels dilemma. Als de vleeskuikens buiten scharrelen dan is het niet meer mogelijk 100% antibioticavrij te werken. Kunnen ‘buitenkippen’ dan niet gezond zijn? Zeker wel, maar alleen als je ze op kleine schaal houdt op gras wat groen blijft. Zodra ze in hun eigen mest en in de modder scharrelen loopt de ziekte druk op. Daar komt bij dat het weer in Nederland vaak niet goed is voor vleeskuikens. Bij leghennen past dat beter dan bij vleeskuikens.

Bakx kiest ervoor de kippen binnen te laten scharrelen. Het aantal kippen per m2 is bij hem 26% lager dan bij reguliere vleeskuikens. Binnen, met het aangepaste voer, lukt het om de kippen gezond groot te brengen zonder antibiotica en zonder coccidiostatica. En dat is heel waardevol voor de gezondheid van het kippenvlees.

De binnenkippen zijn daarbij een stuk duurzamer omdat er minder stookkosten zijn. In de stal is gekozen voor afleiding met balen luzerne, muziek en strooivoer. We kunnen het ze niet vragen, maar de antibiotica vrije kippen hebben naar onze mening een goed leven.

De kippen eten granen: tarwe, haver, zonnebloemschroot, soja,raapzaad, mais, gerst. Vetten en Oliën: plantaardige vetten, sojaolie, zonnebloemolie. We zijn geen fan van soja, maar sinds diermeel niet meer aan kippen gevoerd mag worden is soja de enige eiwitbron voor kippen die goed werkt.

Een heerlijke drumstick of malse kipfilet

Waarom leggen wij dit allemaal uit? Omdat we graag willen laten zien wat het verhaal is achter die handig verpakte portie kipfiletreepjes, de drumsticks of de hele kip waar je met het hele gezin van kunt smullen.
Alle kipproducten zijn vol van smaak, puur vlees en verliezen geen vocht in de pan.

Enthousiast? Onze andere producten zijn natuurlijk ook antibioticavrij, waaronder ons varkensvlees!

Of nog meer lezen over deze unieke kip, dat kan bij de vragen gesteld aan pluimveehouder Bakx

Of deze blog over de levenwijze van de antibioticavrije kip.