Vlees van buitenvarkens

Buiten wroeten, zonder antibiotica

 • Rechtstreeks van de boer
 • Puur natuurvlees
 • Levering Nederland & België
 • Bezorgen of afhalen
vier scharrelvarkens in de modder

Duurzaam varkensvlees van echte buitenvarkens

SchotseHooglanders verkoopt ook varkensvlees. Want ook al is er volop biologisch varkensvlees verkrijgbaar in Nederland; vlees van echte buitenvarkens is nog heel bijzonder. Jelwin is als varkensboer begonnen, dus dit past helemaal bij Schotse Hooglanders.

Wij verkopen duurzaam varkensvlees van drie bedrijven. De varkens van Natuurboer Hans van Ecolife Natuurvlees lopen het hele jaar buiten. Ze hebben altijd de mogelijkheid om al wroetende een deel van hun voeding bij elkaar te scharrelen en worden bijgevoerd met restproducten en biologische brok, vrij van soja en palmolie.

De tweede leverancier met wie wij samenwerken is De Groene weg. Bij de Groene Weg zijn verschillende boeren aangesloten die varkens op een zo natuurlijk mogelijke manier houden. De varkens hebben veel ruimte om te scharrelen en de volwassen varkens kunnen daarnaast geregeld naar buiten. Het vlees afkomstig van deze varkens is biologisch.

Het derde bedrijf is Livar. Ook de Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen, maar hebben iets minder vrijheid. Ze hebben daarnaast ook per groep een stal, waar ze kunnen rondstruinen door het warme stro. Ideale omstandigheden, waardoor ze zich geen minuut van de dag hoeven te vervelen en hun krul in de staart kunnen behouden.

Ecolife Natuurvlees

De varkens van Natuurboer Hans van Ecolife Natuurvlees worden in het bos geboren en leven vervolgens hun hele leven buiten. De eerste maanden gezamenlijk met hun moeder en later met hun broertjes en of zusjes. Ze hebben altijd de mogelijkheid om al wroetende een deel van hun voeding bij elkaar te scharrelen en worden bijgevoerd met restproducten en biologische brok, vrij van soja en palmolie.

Groene weg varkens

Het tweede bedrijf is Groene Weg. De varkens bij de Groene Weg boeren krijgen de ruimte voor hun dier-eigen gedrag en mogen naar buiten wanneer ze maar willen. Het voer dat de dieren krijgen is biologisch geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen; dit is diervriendelijker voor de vogels en insecten op het land. Ook de mest van de dieren wordt gebruikt om biologische akkers te bemesten, wat ten goede komt van de biologische voedselkringloop.

Livar

Ook de Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen, maar hebben iets minder vrijheid. Ze hebben daarnaast ook per groep een stal, waar ze kunnen rondstruinen door het warme stro. Ideale omstandigheden, waardoor ze zich geen minuut van de dag hoeven te vervelen en hun krul in de staart fijn behouden kan blijven.

Antibiotica blijft taboe

Wie ons kent weet dat we dat we antibioticagebruik tot nul willen reduceren. Het helemaal uitsluiten kunnen we niet, maar als er antibiotica nodig is dan hebben we de afspraak dat we deze varkens niet afnemen. Zo weten we zeker dat we varkensvlees verkopen waar geen antibiotica aan te pas is gekomen.
Er wordt alleen antibiotica gebruikt in noodgevallen. Heel soms krijgt één van de varkens een wondje of een zeug gaat op de teen van haar big staan.

Het is vragen om problemen als je zo’n wond onbehandeld laat, in de natuurlijke omgeving waarin deze varkens leven. Antibiotica wordt bij alle 3 bedrijven dus absoluut niet preventief gebruikt en ook alleen in individuele gevallen. Het gebruik wordt nauwkeurig vastgelegd, hierdoor konden wij de afspraak maken dat de varkens die wij afnemen niet behandeld zijn met antibiotica. Zo is ook het varkensvlees, antibioticavrij vlees, zoals dat bij ons past.

De varkens krijgen meer dan gras

Varkens zijn alleseters, die meer nodig hebben dan alleen gras. De varkens van Ecolife eten alles wat ze in de wei vinden: gras, kruiden, mosterdzaad. Daarnaast worden ze bijgevoerd met restproducten en biologische brok, vrij van soja en palmolie.

Ze zijn dus niet 100% grasgevoerd, maar daar zouden de varkens zelf ook niet gelukkig van worden. Maar als wij het aanbevelen én verkopen, dan mag je gerust aannemen dat dit vlees een stuk gezonder is dan de hamlappen of de karbonade uit de supermarkt.

De varkens van de Groene Weg krijgen biologisch voer.

Livar vertelt ons dat de dieren met name gerst en tarwe gevoerd krijgen en dat dit in de regio wordt geteeld. Dit wordt bij de voerfabriek Vitelia in brokken verwerkt. In die brokken zit ook een premix met vitaminen, mineralen en aminozuren.

Of je varkensvlees afkomstig is van Ecolife of van Livar varkens staat op het etiket vermeld. Varkensvlees zonder logo op het etiket is afkomstig van Groene Weg.

Meer over duurzaam vlees

Net zoals voor het varkensvlees, is het voor ons belangrijk dat we vlees altijd duurzaam en ecologisch verantwoord aanbieden. Op onze pagina over duurzaam vlees lees je hier alles over.

Ons varkensvlees in een notendop:

 • Gezonde varkens met een krulstaart
 • Varkens kunnen buiten grazen en wroeten
 • 100% antibiotica vrij
 • Fijn leven
 • Stallen zijn niet nodig
 • Geen kale beton- en roostervloeren
 • Niet een extreem snelle groeier

Klanten aan het woord

Wat zeggen anderen?