Vlees van buitenvarkens

Buiten wroeten, zonder antibiotica

 • Rechtstreeks van de boer
 • Puur natuurvlees
 • Levering Nederland & België
 • Bezorgen of afhalen

Duurzaam varkensvlees van echte buitenvarkens

SchotseHooglanders verkoopt ook varkensvlees. Want ook al is er volop biologisch varkensvlees verkrijgbaar in Nederland; vlees van echte buitenvarkens is nog heel bijzonder. Jelwin is als varkensboer begonnen, dus dit past helemaal bij Schotse Hooglanders.

Wij verkopen duurzaam varkensvlees van twee bedrijven. Varkensboer Sander van sAndershof heeft geen grote stallen, maar veel weilanden met schuil-iglo’s zodat de varkens altijd buiten kunnen wroeten en vreten wanneer zij willen.

Het tweede bedrijf is Livar. Ook de Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen, maar hebben iets minder vrijheid. Ze hebben daarnaast ook per groep een stal, waar ze kunnen rondstruinen door het warme stro. Ideale omstandigheden, waardoor ze zich geen minuut van de dag hoeven te vervelen en hun krul in de staart kunnen behouden.

Sander van Sandershof

Varkensboer Sander van Sandershof is geen gewone varkensboer. Hij heeft geen grote stal, maar wel (veel!) weiland en schuil-iglo’s zodat de varkens altijd buiten kunnen wroeten en vreten wanneer zij willen.

Sander vindt net als wij dat eten niet alleen moet ‘vullen’. Het moet ook gezond en lekker zijn. Met aandacht en respect geproduceerd, zowel voor het dier als de omgeving. Sandershof heeft genoeg varkens voor ons, maar we merken al jaren dat bij ons de speksoorten sneller uitverkocht raken dan de rest van het varkensvlees. Vandaar dat we zochten naar een tweede, passende leverancier.

Livar varkens

Het tweede bedrijf is het Livar varken. Bij Livar varkens is het mogelijk alleen het spek te kopen. Omdat we jullie graag willen blijven voorzien van spek introduceren we in onze webshop spekblokjes en af en toe wat andere varkensvlees soorten van de Livar varkens. Natuurlijk zijn we ook nu weer streng. De Livar varkens houden hun krulstaart, eten voornamelijk regionaal geteelde granen en ook zij worden deels buiten gehouden.

Ze wroeten en grazen in echt gras

Boer Sander Kerkhoffs laat de varkens het hele jaar buiten lopen, een beter leven dan dat kun je een varken niet gunnen. Een varken wil graag wroeten en grazen en dat kunnen ze volop bij Sandershof. De Bonte Bentheimer landvarkens krijgen de tijd om te groeien. De biggen worden in de stal geboren en gaan na 2 weken met hun moeder naar buiten. Ze kunnen schuilen in de geïsoleerde schuilhut met stro. Deze manier van varkens houden kost meer, maar levert een eerlijk en smaakvol product op. Hier vind je leuke video’s over sAndershof.

Ook de Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen, maar hebben iets minder vrijheid. Ze hebben daarnaast ook per groep een stal, waar ze kunnen rondstruinen door het warme stro. Ideale omstandigheden, waardoor ze zich geen minuut van de dag hoeven te vervelen en hun krul in de staart fijn behouden kan blijven.

Antibiotica blijft taboe

Wie ons kent weet dat we dat we antibioticagebruik tot nul willen reduceren. Het helemaal uitsluiten kunnen we niet, maar als er antibiotica nodig is dan hebben we de afspraak dat we deze varkens niet afnemen. Zo weten we zeker dat we varkensvlees verkopen waar geen antibiotica aan te pas is gekomen.
Er wordt alleen antibiotica gebruikt in noodgevallen. Heel soms krijgt één van de varkens een wondje of een zeug gaat op de teen van haar big staan.

Het is vragen om problemen als je zo’n wond onbehandeld laat, in de natuurlijke omgeving waarin deze varkens leven. Antibiotica wordt zowel op Sandershof als bij de Livar varkens dus absoluut niet preventief gebruikt en ook alleen in individuele gevallen. Het gebruik wordt nauwkeurig vastgelegd, hierdoor konden wij de afspraak maken dat de varkens die wij afnemen niet behandeld zijn met antibiotica. Zo is ook het varkensvlees, antibioticavrij vlees, zoals dat bij ons past.

De varkens krijgen meer dan gras

Varkens zijn alleseters, die meer nodig hebben dan alleen gras. De varkens van Sandershof eten alles wat ze in de wei vinden: gras, kruiden, mosterdzaad. Daarnaast worden ze bijgevoerd met voederbieten, tarwe, gerst, maïs, raap- en zonnebloemschroot, bietenpulp en melasse. Er komt geen soja aan te pas en al het voer is lokaal geproduceerd.

Ze zijn dus niet 100% grasgevoerd, maar daar zouden de varkens zelf ook niet gelukkig van worden. Maar als wij het aanbevelen én verkopen, dan mag je gerust aannemen dat dit vlees een stuk gezonder is dan de hamlappen of de karbonade uit de supermarkt.

Livar vertelt ons dat de dieren met name gerst en tarwe gevoerd krijgen en dat dit in de regio wordt geteeld. Dit wordt bij de voerfabriek Vitelia in brokken verwerkt. In die brokken zit ook een premix met vitaminen, mineralen en aminozuren.

Of je varkensvlees afkomstig is van Sandershof of van Livar varkens staat op het etiket vermeld.

Meer over duurzaam vlees

Net zoals voor het varkensvlees, is het voor ons belangrijk dat we vlees altijd duurzaam en ecologisch verantwoord aanbieden. Op onze pagina over duurzaam vlees lees je hier alles over.

Ons varkensvlees in een notendop:

 • Gezonde varkens met een krulstaart
 • Varkens kunnen buiten grazen en wroeten
 • 100% antibiotica vrij
 • Fijn leven
 • Stallen zijn niet nodig
 • Geen kale beton- en roostervloeren
 • Niet een extreem snelle groeier

Klanten aan het woord

Wat zeggen anderen?