Bijzonder gehakt – histamine arm
Vandaag zetten we graag ons gehakt en onze gehaktproducten (de beefburgers en saucijzen) in het zonnetje. Nu zal je wel denken, gehakt? Dat is toch een gewoon en simpel product dat overal veel wordt verkocht? Dat klopt, maar er bestaat ontzettend veel verschil tussen het gehakt van verschillende soorten slagers en supermarkten. Die verschillen zitten in de gezondheid van de koe, natuurlijk het voer van de koe, de werkwijze van de slager en kunstmatige toevoeging (o.a. conserveringsmiddelen), maar ook in de rijping van het vlees. En dat maakt ons gehakt nou net even anders…
Zodra een dier geslacht wordt, wordt het karkas en de grote delen vaak in een koelcel opgehangen om te laten rijpen. Dankzij bepaalde bacteriën gaat het vlees fermenteren (eigenlijk een soort verrottingsproces), daardoor wordt het vlees lekker mals. Wanneer je geen conserveringsmiddelen gebruikt, zoals kleurzout/nitraat, gaat vlees oxideren (het kleurt bruin). Hoe langer vlees rijpt (vooral na 14 dagen), hoe meer histamine er vrij komt. Je kunt bij de slager altijd even navragen wat de rijpingsduur van het vlees is.
De supermarkt heeft er belang bij dat vlees lang houdbaar is en ‘vers’ blijft. De koeien die hiervoor geslacht worden, hebben over het algemeen een verminderde conditie (oudere koeien, mankementen, verslechterde weerstand, afgemest met granen welke ontstekingsbevorderend zijn en mogelijk glyfosaatresten bevatten). Doordat deze dieren ook vaak medicijnen hebben gehad, of antibiotica, oxideert het vlees veel sneller vanwege verstoorde darmflora’s. Daarom wordt er tijdens de verwerking van het vlees veelal ascorbinezuur of lactaat toegevoegd. Dat is bij ons vlees niet nodig, omdat de verwerking van ons vlees net iets anders verloopt. Dat lichten we graag even toe:
Wanneer een van onze dieren wordt geslacht en uitgebeend, dan wordt alles meteen schoongemaakt en worden de gehaktproducten direct ‘gedraaid’. Het gehakt én de beefburgers en saucijzen gaan zo vers mogelijk in de verpakking, zodat het niet de kans krijgt te oxideren of te verkleuren (door het eerder genoemde fermentatieproces). We gebruiken geen conserveringsmiddelen en ons vlees, gaat na verwerking gelijk de vriezer in. Ons conserveringsmiddel is dus eigenlijk de vriezer. Een groot bijkomend voordeel van deze manier van verwerken zonder rijpingsproces is dat onze gehaktproducten dus histamine arm zijn.
Histamine is een lichaamseigen stof, die ons normaliter beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in ons lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen. Histamine wordt afgebroken door een speciaal enzym in de darmen, maar sommige mensen missen dit enzym. Bij deze mensen stapelt de histamine zich op, raakt “de emmer vol” en krijgen ze vervelende klachten.
Ons gehakt is ook voor deze mensen geschikt, omdat het histamine arm is. We hebben al veel positieve geluiden mogen horen van mensen die eindelijk vlees kunnen eten zonder complicaties.
eerder schreven we dit artikel over histamine-intolerantie