antibiotica vrije kip schotse hooglanders
| |

Kippen vaccineren?

Regelmatig krijgen wij de vraag of we onze dieren ook laten vaccineren. Het antwoord hierop is: NEE en ook de antibioticavrije kippen worden niet MRNA gevaccineerd.

We hopen dit ook te allen tijde te voorkomen, want medicijnresten in vlees zijn niet gezond, zowel voor ons als voor de dieren niet. We geven de dieren de kans en de tijd om zelf te genezen. Daardoor worden onze dieren weerbaar. Ieder mens wordt ook wel eens ziek en krijgt daarvoor niet direct antibiotica toegediend.

Het kippenvlees dat we verkopen is al sinds 2009 antibiotica-, salmonella- en ESBL-vrij. Dit heeft de boer kunnen bereiken door het welzijn van de kippen voorop te stellen en om een veilige omgeving te creëren. De kippen scharrelen in een gecontroleerde en betrouwbare omgeving met daglicht, waarbij de kippen de tijd, de ruimte én goede voeding krijgen om zich te ontwikkelen. Daarnaast is de boer zeer consequent met de hygiëne. Daardoor krijgen de kippen een goede spijsvertering en een gezonde weerstand. Daardoor zijn preventieve antibiotica en medicijnen niet nodig.

De kippen scharrelen daarom niet buiten rond (net als bij alle andere kippenboeren tegenwoordig in verband met de vogelgriep), want dan zou de boer geen veilige omgeving meer kunnen garanderen, door de invloeden van buitenaf.

In Nederland is het gebruik van antibiotica in de pluimveesector toegestaan, dus ook  in de biologische pluimveehouderij. De regelgeving in Nederland schrijft voor dat er een verplichte wachttermijn is nadat er antibiotica gebruikt is. Dit betekent dat de kippen gedurende die wettelijke wachttermijn na het gebruik van de antibiotica niet geslacht mogen worden. Voor ieder type antibiotica geldt een eigen wachttermijn. Door de in acht genomen wettelijke wachttermijn wordt er vaak gezegd dat alle kippen die in Nederland geslacht worden antibioticavrij zijn. De kippen kunnen gedurende hun leven veel antibiotica gehad hebben, maar zolang ze dat gedurende de wettelijke wachttermijn niet hebben gehad, spreekt de Nederlandse wet van antibioticavrij kippenvlees.

Meer informatie over onze bijzondere kippenboer vind je hier.

Vergelijkbare berichten