Kort gerijpt natuurvlees geschikt voor histamine intolerantie Schotse Hooglanders
| |

Histamine intolerantie

Steeds vaker krijgen we vragen van mensen met histamine intolerantie, zoekende naar kort gerijpt, ofwel histamine-arm vlees.

Histamine wordt in ons lichaam aangemaakt en komt van nature in voeding voor. Histamine is nodig en belangrijk, maar een teveel of een te heftige reactie kan problemen veroorzaken. Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer de hoeveelheid histamine die zich in het lichaam ophoopt groter is dan de hoeveelheid die het lichaam kan verwerken. Een intolerantie betekent dus niet dat je allergisch of gevoelig bent voor de biogene amine; het betekent puur dat er teveel in je lichaam aanwezig is.

Histamine is een wat ongrijpbaar probleem. Het ongrijpbare zit in de reactie die iemand er wel of niet op heeft. Histamine kun je voor je zien als een soort emmer, die voller of leger kan raken. Hoe voller de emmer al zit (bijvoorbeeld als er bacteriën in de darmen zitten die al histamine aanmaken), hoe minder er uit voedsel nodig is om de emmer over te laten lopen en klachten te veroorzaken. Soms kunnen mensen wel een boterham oude kaas eten, maar niet én kaas én worst én rode wijn op hetzelfde feestje.

Daarnaast zijn er ook nog veel andere biogene aminen (het soort stof waar histamine onder valt) die reacties kunnen veroorzaken die op die van histamine lijken, maar dus door een andere stof komen.
Histamine-intolerantie kan veel verschillende klachten veroorzaken. Wanneer je onverklaarbare onrust of hartkloppingen, vermoeidheid/slapeloosheid, hoofdpijn/migraine, benauwdheid, duizeligheid, darmkrampen of een jeukende huid hebt, is er mogelijk sprake van een intolerantie.

Histamine zit in allerlei voedingsmiddelen. Histaminerijke producten zijn bijvoorbeeld zuivel, varkensvlees en sommige groente. Het zit in mindere mate in rundvlees. Het gehalte histamine groeit wel als het vlees langer ligt te rijpen. Rundvlees wordt bij de meeste slagers en vleesverwerkers twee weken opgehangen in koelcellen om te rijpen, hierdoor wordt het vlees zachter. Dit betekent echter ook een hoog histamine gehalte.

Het rundvlees van de Schotse Hooglanders wordt maximaal 10 dagen gerijpt. Als je last hebt van histamine kun je ons vragen om kort gerijpte producten. Dat is mogelijk in geval van gehakt, beefburgers en runder-saucijzen. Deze producten worden binnen 5 dagen verwerkt. De antibiotica-vrije kip wordt halal geslacht en wordt niet opgehangen om te rijpen. Het vlees is daardoor verser en bevat minder histamine.
Verder is ons vlees natuurlijk van grasgevoerde koeien en e-nummer vrij, waardoor veel mensen met gevoeligheid juist dit histamine arme vlees goed kunnen eten. Reacties worden bijvoorbeeld vaak versterkt door stoffen als nitriet, die je in ons vlees niet vindt.

Vergelijkbare berichten