Kippenvlees kan zonder antibiotica
Bron: Sa24.nl
Bakx gebruikt al jaren geen antibiotica meer
Pluimveehouder Co Bakx is een eigenwijs man. Hij roeit met zijn eigen ideeën over voer tegen de stroom in. Met succes. Zijn kip is gezonder, antibiotica gebruikt hij al jaren niet meer. De Kromhoekster Kip groeit minder snel en het vlees is een stuk malser. Net als vroeger.
Voor pluimveehouder Co Bakx is het voer dat zijn vleeskuikens krijgen cruciaal. “Bij zieke dieren zijn voeding en de bijbehorende verteringsproblemen vaak de oorzaak.” Bakx is het niet eens met de manier waarop de sector dit probleem in de praktijk oplost. “Voerfabrikanten optimaliseren het voer op de manier die hen het beste uitkomt. De pluimveehouder stuurt dan in de praktijk bij met antibiotica.” Een doodlopende weg, vindt Bakx. Hij zocht en vond een alternatieve route. Stapje voor stapje kwam hij tot zijn eigen voersamenstelling. Hij voegt er een zelfsamengesteld en goed te benutten mineralenmengsel aan toe. “Die mineralen zijn essentieel voor de vertering.”
De weerstand van de kippen is beter
Het systeem werkt. Bakx kan op papier keihard aantonen dat hij al jaren geen antibiotica gebruikt op zijn bedrijf met 130.000 vleeskuikenplaatsen. “De weerstand van de kippen is beter en wanneer ze zich iets minder lekker voelen, groeien ze maar iets langzamer.” Dat is een bijzondere instelling binnen een sector met een hoge financiële druk. Gemiddeld duurt het leven van vleeskuikens in Nederland zes weken. De kuikens van Bakx doen er anderhalve week langer over om op gewicht te komen.
Deze werkwijze kost geld, maar levert gezonder kippenvlees op
Deze werkwijze kost op het eerst oog geld. De kuikens groeien langzamer, dus minder efficiënt. Bovendien levert Bakx zo jaarlijks minder kuikens af bij de slachterij. Toch kan het volgens Bakx uit. “Het voer is goedkoper. Door de uitgekiende samenstelling gaan de kippen er efficiënter mee om. Daar pak ik wat terug. Bovendien is de gezondheid van de kippen veel beter, dus bezuinig ik fors op diergeneesmiddelen en dierenartskosten.” Met zijn werkwijze komt Bakx voor een deel tegemoet aan de maatschappelijke kritiek op zijn sector. De kippen groeien minder hard en hij gebruikt geen antibiotica. Bovendien is de voedselveiligheid beter. “We laten het vlees onderzoeken en het bevat geen Salmonella-bacteriën en ESBL’s.”
Toch lukt het Bakx niet om bij de reguliere slachterijen een meerprijs te beuren voor zijn bijzondere kippen. Ondanks dat hij jaarlijks bijna 800.000 kippen aflevert, is het volume te klein om er een speciaal merk van te maken. “Wettelijk werken we met all-in all-out. Dus moeten we de stallen in een keer vullen en in een keer leeghalen. Dan lever je maar zes keer per jaar vers vlees. Mochten we iedere week kippen aanvoeren en kippen afvoeren, dan wordt het voor marktpartijen veel interessanter.”
Verkoop rechtstreeks aan consument
En dus bedachten Co en zijn vrouw Marion iets anders. Een deel van de kippen verkopen ze sinds een jaar rechtstreeks aan de consument, onder de naam Kromhoekster Kip. Het vlees wordt op meerdere plekken verkocht. Bakx laat deze kippen zelf slachten bij een gespecialiseerde slager. “Ik ben daar zelf altijd bij. Wij slachten nog op de ouderwetse manier. Op lagere temperatuur.” Een belangrijk verschil met de reguliere slachterij waar de kippen in een bad heet water terechtkomen om de veren zo snel mogelijk te kunnen verwijderen. “Maar dan openen de poriën van de opperhuid zich ook, en neemt de kip water op. En iedereen kent de verhalen wel over het later injecteren van de kip met water. Dat is bij de Kromhoekster Kip absoluut niet aan de orde.” Het resultaat van de manier van voeren, het gezondheidsbeleid en de manier van slachten en verwerken is volgens Bakx terug te vinden in de structuur en de smaak van het kippenvlees. “Het is weer de ouderwetse kipsmaak.“
Niet biologisch
Ondanks zijn alternatieve voer en gezondheidsbeleid, is Bakx voor de rest een traditionele vleeskuikenhouder. De bezettingsgraad en de inrichting van de stallen is niet anders dan normaal in de sector. “Het liefst gaan wij helemaal terug naar biologisch, maar dan wel echt biologisch. Dat is echter voor de consument niet te betalen.” De huidige biologische sector met buitenuitloop vindt Bakx met de gebruikelijke bezetting niet verantwoord. “De buitenuitloop is een grote modderpoel. Neem daar maar eens een grondmonster. Bovendien bevat deze kip veel meer bacteriën. Met het oog op de voedselveiligheid is het een stap terug.”
De kip is te koop bij Bakx in de winkel, of via onze webshop.