collage kipfilet drumsticks en kipfiletreepjes antibioticavrij

Hoe lang kun je kip bewaren?

Kip en houdbaarheid is voor velen best spannend merken we.
Wist je dat de antibioticavrije kip veel langer houdbaar is dan wanneer de kippen wel antibiotica hebben gehad?

Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo’n 5 dagen.

 

 

Antibiotica mag gebruikt worden bij kippen, en dat gebeurt dan ook op grote schaal, in de reguliere, maar ook in de biologische pluimveehouderij. Dit geldt voor bijna alle kippen in de pluimveesector 99,9% (!). Meestal worden ze preventief behandeld met antibiotica. Dat betekent dat alle dieren als groep antibiotica toegediend krijgen, zonder dat ze ziek zijn. Pluimveehouders doen dit omdat de dieren dan sneller groeien, en om te voorkomen dat ze ziek worden. De ziektedruk in de pluimveehouderij is hoog, omdat er veel dieren dicht op elkaar worden gehouden. De antibiotica is goedkoper dan de dierenarts, nog een reden om alle dieren preventief te behandelen.
Werken zonder antibiotica kan, de kip die je kunt kopen via SchotseHooglanders.nl is daar het bewijs van. De familie Bakx kan dit waarmaken doordat ze anders omgaan met de voeding van de kip. Zo gebruiken ze natuurlijke mineralen, het voer is vrij van genetische modificatie, vrij van dierlijk eiwit en het voer bevat geen pesticiden. Hygiëne en een gezonde kip is belangrijker dan snelle groei. Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt. Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Maar niemand loopt ermee te koop om de simpele reden dat iedereen wel antibiotica gebruikt.

Waarom is die antibiotica nou zo gevaarlijk? Omdat bacteriën door het gebruik van antibiotica resistent kunnen worden voor antibiotica. Als je ziek wordt van zulke bacteriën dan kan antibiotica je dus niet meer helpen. Resistente bacteriën zijn bijvoorbeeld MRSA en ESBL-producerende bacteriën. Vrijwel alle kip in de supermarkt en bij de slager is helaas besmet met ESBL bacterie. De kip die wij verkopen wordt getest op ESBL en ook op salmonella. Uit de resultaten blijkt bij deze testen dat het kippenvlees vrij is daarvan. Nu gezonde kip weer mogelijk is, is dit een super product wat in veel gerechten en in alle gezonde diëten en levensstijlen past

Door te kiezen voor antibioticavrije kip verklein je het risico op een besmetting aanzienlijk. Daarnaast je kippenboer Bakx in zijn strijd voor een antibioticavrije pluimveehouderij.

Vergelijkbare berichten