Vitamine B Natuurvlees grasgevoerd schotsehooglanders.nl
|

Een natuurlijk vitamine B-complex

De B-vitamines spelen een grote rol zijn bij de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. Daarnaast zijn ze van belang voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Vitamine B-gebrek kan nervositeit, depressieve gevoelens en snel geïrriteerd zijn, tot gevolg hebben.

Alle voedingsstoffen werken in ons lichaam samen met andere voedingsstoffen, maar bij de B-vitamines is deze samenwerking extra opvallend. De B-vitamines zijn in verschillende natuurlijke bronnen in bepaalde combinaties aanwezig. Wat opvallend is, is dat rundvlees maar liefst alle B-vitamines bevat, namelijk: vitamine B1, B2, B3, B4 (choline), B5, B6, B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12, én in orgaanvlees ook PABA. Een hele bijzondere bron van B-vitamines dus, ofwel een vitamine B-complex.

De meeste B-vitamines kan ons lichaam niet zelf aanmaken en daarom is het van belang dat we die via onze voeding binnenkrijgen. Koeien (en andere herkauwers) hebben bacteriën in hun maag-darmkanaal die de B-vitamines kunnen produceren. Wanneer deze vitamines in het begin van het maag-darmkanaal worden aangemaakt, kunnen deze door hun lichaam worden opgenomen. Alleen onder de juiste omstandigheden is er een optimale omzetting naar bijvoorbeeld vitamine B12. Hierbij spelen mineralen en sporenelementen (en bij B12 met name Kobalt) een belangrijke rol.

Uit onderzoek is gebleken dat mineralen tot wel 3,5 keer meer aanwezig zijn in kruiden dan in gras en ook de gehaltes sporenelementen zijn in kruiden hoger, tot wel 1,8 keer zoveel (kobalt).

Eigenlijk is 100% grasgevoerd dus te kort door de bocht, want onze dieren lopen in grote natuurgebieden, waar ze hectares vol met gras en kruiden tot hun beschikking hebben. Die grote verscheidenheid zorgt voor een gezonde balans in het maag en darmkanaal van de koe, wat resulteert in goede mest en voeding voor de bodem en de planten én voor een goede omzetting van vitamines in de koe. Die vitamines worden via het (orgaan)vlees weer aan ons doorgegeven, zodat ons lichaam ze optimaal kan inzetten.

Vergelijkbare berichten