Twee steigerende exmoor hengsten in natuurgebied
| | |

IJzer & heemijzer

De term ‘grasgevoerd’ wordt steeds bekender. Dat is mooi, want dat betekent dat mensen bewuster vlees gaan eten. Echter zit er nog een wereld van verschil tussen ‘grasgevoerd’ en ‘grasgevoerd’.  Onderzoek wijst namelijk uit dat wanneer dieren geweid worden in kruidenrijk gras (en natuurlijke natuurgebieden), ze veel meer mineralen opnemen dan wanneer ze alleen weiden op Engels Raaigras. Veel boeren hebben bijvoorbeeld een hekel aan de paardenbloem. Maar wist je dat de paardenbloem (o.a.) een antibacteriële werking heeft, goed voor de vertering is en veel ijzer bevat?

IJzer komt voor in plantaardige producten als non-heemijzer en in dierlijke producten als heemijzer. Heemijzer is voor ons veel makkelijker op te nemen (opnamepercentage: 15-35%) dan het ijzer vanuit planten (1-10%). IJzer via planten moet eerst door ons lichaam worden omgezet en ijzer uit vlees is al omgezet en gekoppeld aan hemoglobine, waardoor het in ons lichaam snel z’n weg vindt bij o.a. de zuurstoftransport in ons lichaam, de aanmaak van DNA en ondersteuning bij een normale groei en ontwikkeling. Daarnaast is ijzer ook onmisbaar voor de aanmaak van de neurotransmitters zoals: dopamine en serotonine. Wanneer we een tekort aan ijzer hebben, kunnen we bloedarmoede krijgen. Duidelijke symptomen hiervan zijn: snel vermoeid raken, een bleke huid, snel buiten adem zijn en last van rusteloze benen. (Als je deze symptomen herkent, kun je je ijzerwaardes laten testen via je huisarts).

Rundvlees en vooral paardenvlees is een mooie bron van ijzer. Onze koeien en paarden hebben hectares natuurweides tot hun beschikking met ijzerrijke planten (zoals gras, paardenbloemen, duizendblad, wilde peen, etc.). De jonge dieren leren via de oudere dieren de omgeving verkennen en ontwikkelen daarmee het vermogen om goede planten te vinden en giftige planten te mijden. Wanneer onze dieren een tekort hebben aan mineralen, hebben ze de ruimte om op zoek te gaan naar de juiste planten die de tekorten aanvullen. Wat een mooie vorm van zelfmedicatie. Je zou toch geen ander vlees meer willen 😉. 

Uitgelichte producten

Speciaal aanbevolen voor jou

Vergelijkbare berichten