|

Vitamine D en grasgevoerd vlees

Vitamine D en grasgevoerd vlees

De natuur bezit een schat aan wijsheid. Door de toenemende zonkracht en zonuren in het voorjaar, weet de natuur precies wanneer ze mag bloeien. Door onze ‘binnen’ leefstijlen, schermlicht, kunstlicht, angst voor de zon, komen we steeds verder van de natuur af te staan. 

De aarde, de natuur, de planten, de dieren, wij mensen, kunnen niet zonder de zon. Zonlicht is verantwoordelijk voor vele levensprocessen. Bijna alle planten en dieren op deze aarde leven in ritmen. Bij het waarnemen van de daglengte, worden levensprocessen op het juiste moment afgestemd en wordt het hormoonsysteem geprikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het verharen van vachten, ruien van veren, groeien en voortplanten. Deze levensprocessen gebeuren op het meest gunstige tijdstip. Deze ritmen zorgen voor ‘overleven’ en beschermen tegen voedseltekorten.

Zonlicht is ook nodig voor het aanmaken van vitamine D via onze huid (zowel bij koeien als bij mensen) en wordt in vetweefsel en organen opgeslagen. Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van de mineralen Calcium en Fosfor. Een tekort leidt o.a. tot vermoeidheid, weinig energie, lusteloosheid, zwakkere botten, bloedend tandvlees, pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten en angstaanvallen. Vitamine D komt voor in 2 vormen; D2 en D3. Vitamine D3 wordt ´s zomers onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt en Vitamine D2 kan opgenomen worden uit plantaardige voeding. 

Vitamine D wordt onder invloed van de zon gevormd en zit dus vooral in producten die veel zon hebben gehad tijdens de groei en de oogst, bijvoorbeeld grashooi. Hooi wordt dan ook wel ‘het gemaaide zonlicht’ genoemd. Snijmaïskuil, granen en bieten(producten) zijn arm aan vitamine D. 

Onze Schotse Hooglanders en Herefords staan nog dicht bij de natuur. Doordat ze in weer en wind buiten lopen, doorlopen ze de natuurlijke ritmen van de natuur. Daarbij worden ze niet gehinderd om volop vitamine D aan te maken en in hun vetweefsels en organen op te slaan als buffer voor de winter. In de winter krijgen ze alleen het gemaaide zonlicht (hooi van de natuurgebieden) bijgevoerd, waardoor ze ’s winters alsnog via natuurlijke voeding vitamine D binnenkrijgen.

We mogen dus meer met onze snuiten de zon in. We zien jullie graag wat vitamine D op komen doen tijdens onze open dag. Via een wandeling met leuke opdrachten (zonder zonnebril, met blote benen/voeten) over het Blote Voetenpad tussen de Schotse Hooglanders en Herefords door. Laten we weer leren vertrouwen op ons natuurlijke ritme en de kennis die we van nature bezitten.

Martine


Vergelijkbare berichten