Medewerker Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon
|

Grasgevoerd of graangevoerd 

Wat is beter? Vlees van grasgevoerde of van graangevoerde koeien?

In de uitzending van donderdag 21 februari boog de Keuringsdienst van Waarde zich over de vraag of een koe gras of graan moest eten. Of ter wel grasgevoerd of graangevoerd? Wat beter voor de koe is werd heel duidelijk;
“Een koe in het wild eet vooral gras en kruiden. Het maag- en darmstelsel van runderen is daar ook op ingesteld. Toch krijgen veel koeien maïs, graan en soja te eten en de grens wordt opgezocht van wat de dieren kunnen verteren. En dat kan slecht zijn voor de koeien. Als eerst is er een verschil in de verhouding omega 3 en omega 6 vetten. In gras zit meer omega 3 dan omega 6, waardoor ontstekingen voorkomen kunnen worden. Bij mais is die verhouding andersom. Mais zorgt er daarnaast voor dat het aantal E.colibacteriën in de darmen toeneemt wat ontstekingen kan veroorzaken.” 
Wij voegen daaraan toe dat er een directe link is tussen en gezonde koe en gezond vlees. Een koe die veel omega 6 verzuren eet en ontstekingen heeft produceert ook vlees met veel omega 6 vetzuren.

Vlees van grasgevoerde koeien is een gezondere keuze.

Daarbij moet opgemerkt worden dat dit effect verminderd wanneer de koe gras eet, aangevuld met maïs en granen. Het is dus belangrijk dat de koe 100% grasgevoerd is.

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over gras of graan legde vooral het accent op de vraag wat het lekkerste is. Wij vinden grasgevoerd vlees heerlijk, maar veel belangrijker vinden we de gezondheidsvoordelen van grasgevoerd vlees. Daarnaast betekent koeien alleen maar gras voeren ook dat er geen krachtvoer (soja) uit derde landen geïmporteerd hoeft te worden, wel zo duurzaam. En dat de koe lekker buiten loopt, dat vinden ze wel zo fijn.

Als je de uitzending terug wilt kijken dan kan dat hier.

Vergelijkbare berichten