afbeelding rund gemaakt van gras
|

Milieubewust grasgevoerd natuurvlees eten

Het gaat niet goed met de aarde

Die boodschap hoor je vaak. Vlees eten staat in de top-3 van veroorzakers van de meest urgente wereldwijde milieuproblemen zoals vervuiling, opwarming van de aarde en verlies van biodiversiteit.

Bij een harde boodschap is niet altijd ruimte voor nuance. Maar zoals vaak maakt de nuance het verschil.

Dit vertel je aan vegetariërs

Vlees eten is slecht voor het milieu als de dieren voer eten wat verbouwd wordt op grond waar je ook voedsel voor menselijke consumptie op kunt verbouwen. Helaas is dit bij bijna al het rundvlees het geval. De koeien worden gevoerd met krachtvoer of maïs. Daarbij worden veel kilo’s voedsel verspild. Want, koeien verbruiken gemiddeld 6 kilo plantaardig eiwit om 1 kilo dierlijk eiwit te produceren. (Ter vergelijk, voor 1 kilo kippenvlees is maar 0,75 kilo plantaardig eiwit nodig!).

Veehouderij kan wel duurzaam zijn, zegt ook Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan Wageningen Universiteit. Zolang dieren niet concurreren met de mens, dus grazen op land wat niet geschikt is om voedsel op te verbouwen, is veehouderij geen bedreiging voor de aarde. Sterker nog, door het bijzondere magenstelsel van de koe wordt het voor ons onverteerbare gras, toch omgezet in voedsel voor mensen.

Dit is de reden waarom grasgevoerd vlees zo goed scoort op duurzaamheid. Voor dit vlees wordt geen graan, soja en maïs verbouwd. Onze koeien grazen op land wat ongeschikt is voor andere landbouw en ze krijgen geen krachtvoer bijgevoerd.

Red de aarde, eet grasgevoerd vlees

Dat klinkt als een slagzin met een knipoog, maar het is een waarheid als een koe.

Dit vindt ook Natuur en Milieu, die ‘goede boeren’ en duurzame consumenten aan elkaar wil koppelen. Ze plaatsen ons met een hele goede duurzaamheids-score op hun site.

Onderstaande poster is niet door ons gemaakt, maar geeft wel de verschillen weer.

grassfed-beef-vs-grainfed-beef_50291a4b0a31b_w1500

Vergelijkbare berichten