Grazing to heal the earth, begrazing zorgt voor koolstoffixatie
Ted Talk Wendy Pratt
Wendy Pratt vertelt over de eeuwenoude relatie tussen grazende dieren en het grasland ecosysteem. Ze laat zien hoe deze cyclus de wereld helpt en hoe een individu het verschil kan maken.
Gras is namelijk het minst gewaardeerd gewas, maar het meest belangrijk wereldwijd. Gras werkt als een huid, het houdt het vocht van de aarde vast en beschermd zo de planeet. Gras werkt als een spons, vangt regenwater op en beschermd tegen wind- en watererosie. Gras is daarmee de oplossing tegen overstromingen en verwoestijning. Deze laatste 2 zijn ongelooflijk grote uitdagingen waar we op aarde veel mee te maken hebben.
Koeien zijn ook uniek, door hun 4 magen kunnen ze het voor ons onverteerbare gras omzetten in verteerbare zuivel en vlees.
Gras legt, net als andere planten en ook bomen, koolstof (C) vast in de bodem. En wat is nou het mooie van begrazing, als je dat op een goede manier toepast; het verhoogd het aandeel koolstof wat wordt gefixeerd in de bodem. Door het recyclen van koolstof via de mest en ontwikkelen van een dieper en uitgebreider wortelstelsel leidt begrazing zelfs tot een hogere koolstof fixatie dan wanneer er alleen gemaaid wordt.
Dus deze twee samen, grasland en koeien, zijn onze bondgenoten, juist in deze tijd.
Als mens zijn we onderdeel van de natuur. We leven er niet afgescheiden van. En juist als mens kunnen we invloed uitoefenen op de gezondheid van de aarde. Ook zelf op kleinere schaal, bijvoorbeeld in je eigen tuin. Gras, bloemen, bomen, zo fijn voor jezelf en goed voor de planten en dieren hier om ons heen.
Genoeg gepreekt, we hopen dat jullie nog even kijken naar de bewuste TED-talk, zodat deze boodschap verspreidt wordt.
Jelwin
Meer lezen hierover? Zie bijvoorbeeld het artikel ‘Het nieuwe grazen moet koolstof opslaan‘, en het artikel ‘Grasland legt meeste koolstof vast’.