Oldehoofster rauwmelkse kaas in weiland
|

Rauwmelkse kaas van A2 melk

Vanaf nu vindt je rauwmelkse kaas van A2 melk, afkomstig van grasgevoerde koeien, in ons assortiment.

Een hele mond vol, maar het geeft aan hoe bijzonder en gezond dit product is.
Kaas en heel gezond. Dat is niet direct een logische combinatie. Maar lees even door, we leggen het uit.

Als je ons, of levensstijlen als Paleo of Weston Price, volgt weet je van de gezonde effecten van producten van grasgevoerde koeien. Koeien die alleen gras eten en geen graan geven gezonder vlees. En wat voor vlees geldt, geldt ook voor melk.

We waren daarom blij met de ontmoeting met Petra en Arnold Vergeer van  Kaasboerderij de zeven koeien. Ze houden hun koeien net als wij 100% grasgevoerd. Zij zijn zover wij kunnen nagaan de enige veehouders in Nederland die alleen maar koeien hebben die A2 melk produceren. Wat A2 melk is komt straks aan bod.

Bij Arnold en Petra Vergeer zit duurzaamheid diep in de aderen. Ze houden op hun boerderij koeien, geiten, varkens en kippen. Hun 6 koeien worden volledig grasgevoerd gehouden en ze gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf voorziet zelfs in eigen energie met zonnepanelen.
Van de melk maken ze kaas, zonder de melk eerst te pasteuriseren (verhitten). Hierdoor blijven alle gezonde voedingsstoffen behouden.
Rauwe melk bevat vitaminen en mineralen en zelfs spoorelementen, alles in een bruikbare vorm. Het levert eiwitten, goede vetten, vocht, enzymen en goede bacteriën. Vroeger waren er zelfs ‘rauwe melkdiëten’ ter behandeling van ziekten.

geitkoe 014
Er is verschil tussen type A1 melk en type A2 melk. In A2 melk zit het melkeiwit Beta-caseïne A2, in plaats van Beta-caseïne A1. Er zijn serieuze aanwijzingen dat zuivel met dit type eiwit beter past in de menselijke spijsvertering dan melkproducten van het type A1.
Een deel van de wat oudere koeienrassen geven A2 melk, de bekende zwart bonte Frisian Holsteiner geeft meestal A1 melk. Het ras zegt iets maar niet alles. Om te weten of de koe A2 melk geeft dien je de melk te testen. Alle koeien van Vergeer geven melk van het A2 type.
Mensen met koemelkallergie blijken (rauwe) A2 melkproducten vaak wel te kunnen verdragen.

En de smaak? Dat zit wel goed. Familie Vergeer heeft zelfs in 2011 de verkiezing ‘Held van de Smaak’ in Groningen gewonnen met hun kaas.
Rauwmelkse kaas van melk van het type A2, afkomstig van grasgevoerde koeien dus!

Foto1979

Vergelijkbare berichten