Rauwmelkse kaas van speciale A2 melk

De melk van onze Schotse Hooglanders is puur voor onze kalfjes. Een Schotse Hooglander melk je niet. Toch hebben we een prachtig nieuw product in ons assortiment; de rauwmelkse kaas. Gemaakt van A2 melk en daardoor meestal ook geschikt voor mensen die klachten krijgen van ‘gewone’ zuivel van A1 melk of zelfs koemelk allergie hebben.

Sinds 2015 werken we samen met de familie Vergeer. Zij houden in het Drentse Doldersum 7 bijzondere koeien. De koeien van Vergeer stammen namelijk uit een bloedlijn van koeien die speciale A2 melk geven. Hierin zit bèta-caseïne A2, waardoor het vaak prima verdragen wordt door mensen met een koemelkallergie. Uiteraard houdt de familie Vergeer hun koeien, net als wij, volledig grasgevoerd, gebruiken ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Foto1979 geitkoe 014

Rauwe melk wordt niet verhit (gepasteuriseerd) en behoudt daardoor de gezonde eiwitten. Het is daardoor korter houdbaar, maar je kunt er wel ontzettend lekkere kaas van maken die veel mensen al kennen als ‘boerenkaas’, al dan niet met heerlijke fenegriek kruiden erdoor.

Voor de rauwmelkse kaas geldt dus:

  • 100% grasgevoerd
  • essentiële aminozuren
  • gezonde Oudhollandse koeien
  • weilanden vol met gras en kruiden
  • geen krachtvoer, maïs, soja, graan
  • niet gepasteuriseerd
  • geen antibiotica
  • geen gebruik van bestrijdingsmiddelen

Rauwe melk is gezonder

Rauwe melk, vers van de koe zit vol met essentiële aminozuren. Als je deze melk gaat verhitten dan verdwijnen die. Rauwe melk is natuurlijk maar kort houdbaar en wordt weinig verkocht. Maar de familie Vergeer maakt er heerlijke rauwmelkse kaas van. Daarbij wordt aan de melk enkel leb stremsel en melkzuurbacteriën toegevoegd. Dus geen kunstmatige toevoegingen of e-nummers. Vervolgens wordt de kaas gerijpt op houten planken totdat deze jong belegen is. Je kunt kiezen uit de smaken naturel, bieslook en fenegriek.

 

petra vergeer

Een lekker kaasje combineren met een vleespakket? Lees hier hoe het bestellen werkt.