paleo_uiversiteit
|

Eten wat de grond schaft

Dat onze voedselkeuzes direct van invloed zijn op de kostbare landbouwgrond, lijkt nog niet echt tot ons doorgedrongen. Een goede reden om ons te verdiepen in een heus bodemdieet; eten wat de grond schaft.

Sommige producten verstreken de vruchtbaarheid van de bodem, anderen putten de bodem uit

Uitputting en verwoestijning wordt wereldwijd een steeds groter probleem. Vooral in derde wereld landen is dat het geval, maar ook in een land in Nederland. Door ploegen en werken met bestrijdingsmiddelen vernietigen we het gezonde bodemleven.

Monocultuur en eenjarige gewassen zijn inefficiënt

Monoculturen en eenjarige gewassen zijn heel onnatuurlijk, en inefficiënt. We blijven en maar fossiele brandstof in gooien om er opbrengst uit te kunnen halen. Toen we planten rechtstreeks zijn gaan voeden in plaats van via de bodem, ging het mis. Er is geen enkel volk ooit op aarde geweest dat alleen kon leven van eenjarige gewassen, zoals wij dat nu doen. ‘A nation that destroys its soils destroys itself’. Een verandering daarin zal van consumenten moeten komen.
Slecht voor de bodem zijn bijvoorbeeld tomaten, soja, cougette, aubergine. Ze voegen niets toe aan de bodem en onttrekken vooral.

Meerjarige gewassen zijn wel goed voor de bodem

Welke voeding is dan wel duurzaam en goed voor de bodem? Dat zijn meerjarige planten, bijvoorbeeld de peulvrucht. Deze binden stikstof in de grond en maken de bodem zo vruchtbaarder. Notenbomen, bessenstruiken en hennep laten de bodem ook in haar waarde. Vlees kan ook heel duurzaam zijn. Gras is namelijk goed voor de bodem, maar niet zo goed te verteren voor mensen. Door begrazing wordt de bodem ook meteen weer bemest, dit in tegenstelling tot verbouwen van veevoer en dit voeren in een stal aan de andere kant van de wereld.

Koop lokaal

Kijk vooral naar gesloten kringlopen, koop lokaal. Eten van ver verstoort het ecosysteem. We onttrekken nutriënten aan verre landen, terwijl we in het westen een overschot aan nutriënten hebben.

Bron artikel ‘Eten wat de grond schaf’, Leonie Kohl, One World.

Het Platform Aarde Boer Consument bestede deze week ook aandacht aan de bodem in het artikel ‘Bodem Flevoland verknoeid’.

Flevoland verknoeid, zo stelt het jongste rapport van de Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDV). Door onverantwoord bodemgebruik, gericht op hoge productie en korte termijn winst is de vruchtbare bodem er in één generatie vrijwel doorheen gejaagd, aldus het rapport. Lees het hele bericht hier.

Duurzaamheid en grasgevoerd natuurvlees hebben een duidelijke relatie met elkaar. Meer hierover lees je bij het gaat niet goed met de aarde.

Vergelijkbare berichten