antibiotica vrije kip
| |

Weet wat je eet

Het gaat de goede kant op. Steeds meer mensen verdiepen zich in hun voedsel. Ook jij, anders las je dit niet ;).

Vlees is niet altijd gezond

Bij een product als vlees valt of staat het wel of niet gezond zijn bij de manier waarop de dieren gehouden zijn.

Helaas is vlees uit de supermarkt of bij de slager vandaan niet altijd gezond, zelfs niet als dit biologisch vlees is. De belangen van veel verkoop, veel productie en weinig kosten zijn veel te groot.
Veel mensen worden hier moedeloos van. Wat kun je dan nog wel eten?

Niet moedeloos worden, zo lastig is het niet. We leggen uit waar je op kunt letten als je gezond vlees wilt kopen.

Gezonde kip is antibiotica vrij

Antibiotica mag gebruikt worden bij kippen, en dat gebeurt dan ook op grote schaal, in de reguliere, maar ook in de biologische pluimveehouderij. De meeste kippen worden preventief behandeld. Dat houdt in dat alle dieren als groep antibiotica toegediend krijgen, door het voer, zonder dat ze ziek zijn. Dit gebeurt omdat de kippen dan sneller groeien en om te voorkomen dat ze ziek worden. De kans op ziekte is groot bij zoveel dieren, zo dicht op elkaar.

Ondanks deze ‘voordelen’ kan werken zonder antibiotica wel. De kip die wij verkopen is daar het bewijs van. Boer Bakx, is de pluimveehouder waar we mee samen werken. Het lukt hem al jaren zonder antibiotica, doordat hij anders omgaat met de voeding van de kip. Zo gebruikt hij natuurlijke mineralen, het voer is vrij van genetische modificatie, vrij van dierlijk eiwit en het voer bevat geen pesticiden. Hygiëne en een gezonde kip is belangrijker dan snelle groei en zo is het toch mogelijk geen antibiotica te gebruiken. Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt. Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Maar niemand loopt ermee te koop om de simpele reden dat iedereen wel antibiotica gebruikt.

Waarom is die antibiotica nou zo gevaarlijk?

Bij antibioticagebruik is het gevaar dat bacteriën resistent worden. Als je ziek wordt van zulke bacteriën dan kan antibiotica je dus niet meer helpen. Resistente bacteriën zijn bijvoorbeeld MRSA en ESBL-producerende bacteriën. Alle kip in de supermarkt en bij de slager is besmet met ESBL bacterie. De kip die wij verkopen wordt getest op ESBL en ook op salmonella en blijkt bij deze testen vrij te zijn daarvan. Nu gezonde kip weer mogelijk is, is dit een super product wat in veel gerechten en in alle gezonde diëten en levensstijlen past.

Puur vlees bevat geen ongezonde toevoegingen

Als je gezond vlees wilt eten kun je letten op de toevoegingen aan vlees. Vooral bij kant-en-klaar maaltijden, maar ook bij vleeswaren, gehakt en gekruide biefstuk zijn vaak e-nummers toegevoegd. Soms aangevuld met suiker (!). Puur rundvlees, zonder toevoegingen wordt steeds minder vaak verkocht in de supermarkt. Op onbewerkt rundvlees moet het land van herkomst op het etiket staan. Vrijwel al het vlees wat te koop is in de supermarkt, en helaas ook veel slagers, komt uit het buitenland. Omdat dit mensen afschrikt vermelden ze dit liever niet op het etiket. De oplossing is dan bewerkt vlees verkopen.

Grasgevoerd of graangevoerd

Bijna al het rundvlees is van graangevoerde koeien. Dat betekent dat het voer voor de koeien naast gras ook bestaat uit krachtvoer (graan en soja). Dit ‘graangevoerde’ vlees bevat veel ongezonde vetzuren. Ons rundvlees is uitzonderlijk omdat het 100% ‘grasgevoerd’ vlees is. Als koeien groeien van gras en geen graan krijgen dan bevat het vlees een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren. Dit zijn dezelfde gezonde vetzuren die ook in vette vis en visoliecapsules zitten. In grasgevoerd vlees zit meteen ook veel minder ongezond omega-6 vetzuur.

Bijkomend voordeel van het niet eten van graan is dat de koeien niet de bestrijdingsmiddelen binnen krijgen die massaal gebruikt worden bij de graanteelt.

Als je zoekt naar grasgevoerd vlees is het belangrijk er op te letten dat de dieren alleen maar gras krijgen. In veel gevallen eten ze gras én krachtvoer. Dan gaat het verhaal van meer omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren niet op. Al het vlees in de supermarkt en bij de slager is graangevoerd, ook het Ierse rundvlees en zelfs het natuurvlees wat in de Emté supermarkt te koop is.

Antibioticavrij rundvlees

Net als bij kip is het ook bij rundvlees belangrijk dat er geen antibiotica, medicatie en andere groei stimulerende middelen gebruikt worden. In de supermarkt en bij de slager kun je dit eigenlijk niet controleren.

De sterke runderen waar we mee werken hebben geen medicatie en antibiotica en andere groei stimulerende middelen nodig.

Wees kritisch

Hopelijk helpt bovenstaande informatie bij de keuze voor gezond vlees en kip. Vaak is dat een keuze voor het kopen rechtstreeks bij een boer, of bij kleinschalige ondernemers. Wees kritisch, vraag door en laat je niet misleiden door uitspraken, logo’s of keurmerken. Wees je ervan bewust waar het keurmerk voor staat. Betekent dat ook dat het echt gezond is, er geen antibiotica gebruikt wordt, enzovoort? Je gezondheid is te belangrijk om concessies te doen aan de kwaliteit van vlees en kip.

Puur vlees thuisbezorgd

Wij zijn een van die gezonde alternatieven waar je vlees en kip kunt kopen. Dat kan via www.SchotseHooglanders.nl. We hebben bijvoorbeeld gehakt, biefstuk, beefburgers, kipfilet, drumsticks, dijfilet en ook rauwmelkse kaas.

We bezorgen landelijk op een door jou gekozen moment.

Of eerst meer over ons lezen.

Vergelijkbare berichten