Koe steekt tong uit naar kunstmatige toevoegingen
|

NoCx – al die stofjes die je niet in je voeding wilt

Afgelopen week zijn we druk geweest met de nieuwe huisstijl voor de Schotse Hooglanders. Een leuke uitdaging om met weinig woorden, veel te vertellen. We bleven stoeien met een stukje over het gebruik van antibiotica en medicijnen, kunstmest, bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen, kleurzout, E-nummers, enz. Een hele opsomming van producten die je eigenlijk niet in je eten wilt. Maar hoe kun je dat nu makkelijk in een woord of korte zin vatten?

Gelukkig heeft daar iemand een woord voor bedacht: NoCx.

NoCx staat voor No Communication Xenobiotica. In gewone mensentaal gaat het erom dat ons lichaam NoCx niet herkent en dat de communicatie tussen onze lichaamscellen daardoor verstoort wordt.

Xenobiotica is het moeilijke woord voor niet-lichaamseigen stoffen (ons lichaam herkent ze niet als bouw- of voedingsstof). Bij NoCx gaat het om bijvoorbeeld suikers, verkeerde vetten, E-nummers, geur-, kleur-, en smaakstoffen, medicijnresiduen en bestrijdingsmiddelen. Omdat ons lichaam deze stoffen niet herkent, worden ze opgeslagen en stagneren ze de regelsystemen in ons lichaam. Daardoor kunnen zuurstof en voeding niet meer voldoende naar de cellen en kunnen afvalstoffen niet meer weg. Daarmee zijn NoCx de basis voor de Westerse welvaartsziekten.

Nu geldt dit natuurlijk niet alleen voor ons menselijke lichaamssysteem, maar ook onze bodem, de planten en gewassen en dus ook voor de dieren. Waarmee worden ze gevoed? Wanneer het onnatuurlijke producten zijn, of afvalstromen van de voedingsindustrie (denk bijvoorbeeld aan soja), dan krijgt een koe geen volwaardige (natuurlijke) voeding. De stoffen die niet door het lichaam van de koe herkent worden, worden uitgescheiden via de drijfmest of in het lichaam opgeslagen. Gezond vlees, begint dus bij een gezonde bodem en natuurlijke voeding voor de koe.

Wij willen graag het verschil maken, zowel voor ons dieren als voor de mensen door ons vlees zo min mogelijk te bewerken. We voegen geen E-nummers (smaak-, kleur- en geur- en conserveringsstoffen, denk aan kleurzout) toe. Dat is ook de reden waarom ons vlees op een normale manier verkleurt wanneer het ontdooid is. We maken het bewerkte vlees (denk aan de saucijzen, beefburgers, rollade en droge worst) op smaak met kruiden en Keltisch zeezout, daardoor is ons vlees ook nitrietvrij en glutenvrij én dus NoCx-vrij.

No NoCx is een missie en daar willen we jullie graag bij helpen. Met dit woord, NoCx (al die stofjes die je niet in je voeding wilt) wordt het makkelijker om bewust te kiezen voor gezonde producten.

Martine Verweij

 

P.s. Meer informatie over NoCx? https://metverstandgezond.nl/product/boekje-nocx/

Vergelijkbare berichten