oer dieet

Het OERdieet: Focus op de kwaliteit van je voeding

Mike en Gretta van Leef Bewust Nederland willen Nederland het gezondste land ter wereld maken. Ze verdiepen zich al ruim 10 jaar in holistische gezondheid, de psyche & voeding. Naast Leef Bewust zijn reizen, zelfontplooiing en spiritualiteit hun grootste passies en drijfveren in het leven.

Op mijn vraag om eens uit te leggen hoe het nu zit met vlees en gezondheid schreef hij onderstaande blog. Een waardevolle uitleg. Bedankt Mike!

 

Het OERdieet: Focus op de kwaliteit van je voeding

Wel of geen vlees? Wel of geen brood? Wel of geen vis? Wel of geen zuivel? Overal kom je tegenstrijdige informatie tegen over wat nu gezond is en wat niet. Wat te geloven? En wat is het bewijs van al deze adviezen? Gelukkig is er een objectieve maatstaaf waarlangs je alles adviezen (ook die van mij) over voeding kunt leggen. Dit blog brengt je fysiologisch, historisch en anatomisch bewijs over de voeding waar het menselijk lichaam voor is gebouwd.

Wat is OERvoeding?

OERvoeding gaat met het OERdieet terug naar de basis. Maar wat is het basis dieet van de mens? Om te bepalen welke voeding wel en niet goed is voor de mens moeten we eerst kijken naar het voedsel waar hij evolutionair op ingesteld is.

Historisch, anatomisch en evolutionair bewijs laat ons in ieder geval zien dat we ons gedurende de gehele evolutie gevoed hebben met zowel plantaardig als dierlijk voedsel.

Tijdens de ijstijden waren dit voornamelijk dierlijke eiwitten en vetten, omdat planten simpelweg niet voorhanden waren. Dit zien we ook terug in historische grottekeningen. Je ziet daarop onze voorouders op kuddes dieren jagen. We waren letterlijk jager-verzamelaars. Maar eerst een jager en dan pas een verzamelaar. Buiten de ijstijden verzamelden we (zeker in de zomer) vooral plantaardige voeding zoals groenten en wild fruit.

Het OERdieet omvat dus een combinatie van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Maar wie zegt dat dit nu het ‘beste’ dieet is?

Een objectieve maatstaf om voedingsadviezen te beoordelen

Wie te geloven? Vaak hoor ik: ‘de waarheid zal wel ergens in het midden liggen’. Maar dat is NIET zo. Er is namelijk wel degelijk een objectieve meetlat waarlangs je mijn woorden over voeding, maar ook die van anderen, kunt leggen, zodat er hierover nooit meer enige twijfel of verwarring over kan bestaan.

Deze maatstaf is het volgende: bestaat er een traditie en historie van vele duizenden jaren van consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en zijn deze aantoonbaar bevorderlijk geweest voor de gezondheid, vruchtbaarheid en voortplanting van de mens?

Het antwoord hierop is ‘ja, die bestaat!’

De Amerikaanse onderzoeker Weston Price bestudeerde wereldwijd volkeren die vele duizenden jaren overgeleverde voedingswijsheid vertegenwoordigden. Zijn onderzoek naar 14 natuurvolkeren over de hele wereld nam bijna 10 jaar in beslag en is daarmee het grootste voedingsonderzoek ooit gedaan. Alle belangrijke informatie uit zijn onderzoek heb ik samengevat in mijn boek OERvoeding.

Weston Price is in zijn studies van natuurvolkeren geen enkel volk tegengekomen dat honderd procent plantaardig at. Dat was voor Price een beetje een teleurstelling, aangezien hij voorafgaand aan zijn onderzoek veronderstelde dat juist de vegetariërs het meest gezond zouden zijn. In zijn eigen woorden:

“Het is van belang dat ik tot op heden geen enkele groep onder de primitieve rassen heb gevonden die uitstekende lichamen ontwikkelden en onderhielden door volledig van plantaardig voedsel te leven. Een aantal groepen probeerde dit te doen en mislukte hier duidelijk in.”

Maar hoe zit het dan met al die mensen die volledig plantaardig eten en zeer gezond zijn? Goede vraag! Feit is dat een positieve verandering van je eetpatroon vrijwel altijd positieve effecten geeft.

Als jij bijvoorbeeld altijd het standaard westerse eetpatroon hebt gegeten en er plotseling voor kiest 100% plantaardig te gaan eten, zul je hier veel voordelen van ondervinden! Waarom? Je krijgt opeens veel meer voedingsstoffen binnen en je stelt je lichaam in staat -middels plantaardige voeding- flink te ontgiften.

De tekorten die ontstaan op een 100% plantaardig voedingspatroon

Volledig plantaardig leven kan dus voor een periode heel gezond zijn. De vraag is echter, hoe duurzaam is deze manier van eten? Wat gebeurd er na 5 of 10 jaar op zo’n dieet? Feit is dat bepaalde belangrijke voedingsstoffen niet uit planten te halen zijn. Denk aan vitamine A, D, K2, B12 en de opneembare vorm van omega-3 EPA en DHA. Dit zal dus op de lange termijn onherroepelijk tot tekorten lijden. Tenzij je supplementeert, maar hoe natuurlijk is deze manier van eten dan?

Tijdens lezingen ontstaat er weleens discussie over het wel of niet eten van bepaalde voeding. Mijn vraag is dan altijd:

“Benoem één volk dat vijf achtereenvolgende generaties op hetzelfde voedingspatroon in goede gezondheid verkeert en ik geloof dat dit soort eten gezondheid bevordert.”

We moeten weer leren kijken naar de voeding die ons vele honderden en zelfs duizenden jaren in goede gezondheid in leven heeft gehouden. We moeten daarvoor veel verder terugkijken dan de laatste zestig jaar. Het gaat om voeding met eeuwigheidswaarde.

We hebben in de geschiedenis een verkeerde afslag genomen

Ongeveer 10.000 jaar geleden hebben we evolutionair gezien een verkeerde afslag genomen. We hebben het over het neolithische tijdperk, waarin de aarde opwarmde en de sneeuw en het ijs opdroogde en vruchtbaar land achterliet.

We hoefden niet langer als nomaden achter plantenetende kuddes aan te lopen, we konden nu de dieren temmen en veehouders worden. Omdat we nederzettingen op één plek vestigden, leerden we ons plantaardige voedsel ook zelf verbouwen en werden we landbouwers.

Ineens kwamen graszaden in beeld, zoals granen. Dit is een bron van zetmeel, een koolhydraat en een suiker, en dit week regelrecht af van de dierlijke vetten en eiwitten die we voor die tijd altijd hadden geconsumeerd.

Uit studies van de fossiele resten die de mens zowel in het paleolitische als in het neolithische tijdperk heeft achtergelaten kunnen we opmaken dat granen echte mineraalrovers zijn. Ineens zijn er onder de graneneters problemen met de bot- en skeletstructuur, zoals tandbederf, osteoporose en een dunnere en kleinere schedel (granen maken ook dommer!), maar ook artritis, reuma en diabetes, problemen die voorheen bij jager- verzamelaars niet speelden.

Granen horen dus totaal niet thuis in ons menselijke dieet. Het is alsof een leeuw gras aan het eten is, volledig onnatuurlijk!

Moeten we dan alleen maar vlees eten voor optimale gezondheid?

Er is een groeiende interesse aan het ontstaan voor het Carnivoor-dieet. Een dieet waarin enkel en alleen vlees wordt gegeten. Je leest het goed! Klinkt extreem? Dat is het wellicht, maar dan zou het net zo extreem zijn als de andere kant van het spectrum, enkel en alleen plantaardig voedsel.

Veel mensen genezen van allerlei klachten en ziektebeelden bij deze manier van eten, hoe is dat mogelijk? Hoe kan het dat mensen genezen en gezonder worden door enkel en alleen vlees te eten én dat er mensen zijn die genezen en gezonder worden door enkel plantaardig te eten?

Om hier antwoord op te geven is het goed om te weten waar plantaardige voeding goed voor is en waar dierlijke voeding goed voor is.

Plantaardige voeding is ‘Stressor-food

Plantaardige voeding is in staat je lichaam te ontgiften, het is een goede reiniger. Daarnaast wordt het ook wel “stressor-food” genoemd. Het brengt stress aan op je immuunsysteem.

Nu denk je bij “stress” mogelijk direct aan iets wat je juist zou willen vermijden, maar het tegendeel is waar. Vergelijk het met krachttraining. Krachttraining maakt je spieren niet sterker, het breekt juist direct spieren af. Door het herstel komt het spierweefsel nog sterker terug. Zo geeft kurkuma bijvoorbeeld lichte stress op het immuunsysteem waardoor het nog sterker kan terug komen.

Dierlijke voeding is ‘Structure-food

Dierlijk voedsel is in staat je lichaam op te bouwen en dus te versterken. Niet voor niets worden aminozuren -die gemaakt worden uit eiwitten- de bouwstenen voor je hormonen genoemd. Dierlijke voeding wordt daarom ook wel ‘structure-food’ genoemd. Het brengt structuur aan in je lichaam. Het helpt bij het bouwen van nieuwe cellen, laat cellen met elkaar communiceren en creëert de juiste hormonen om je lichaam goed te laten functioneren.

Je ziet hier dus het belang van zowel dierlijke- als plantaardige voeding. De laatste tijd krijgt dierlijke voeding echter een slechte naam en iedereen praat elkaar na. Je weet nu dat om te bepalen welke voeding wel en niet goed is voor de mens, we moeten kijken naar het voedsel waar hij evolutionair op ingesteld is.

Bij ziekten kunnen dus beide kanten van het spectrum je gezonder maken, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft. Intuïtief weet je lichaam dit perfect aan te geven, maar de vraag is of we hier ook naar luisteren.

Stel je zit ziek, zwak en misselijk thuis. Je partner staat in de keuken en is een stuk vlees aan het bakken. Je mond gaat kwijlen bij het ruiken van gebakken vlees, maar je vermijdt het omdat je hier ethische of morele bezwaren tegen hebt. Nu creëer je alleen maar nog meer leed in je systeem.

Waar het vooral om gaat is om te luisteren naar je eigen lichaam en jezelf niet vast te zetten in dogma, geloof of ethische overtuigingen over wat je wel of niet zou moeten eten.

Zowel plantaardig als dierlijk voedsel is te koop met oog op de natuur, de mens én het dier.

Voeding van slechte kwaliteit kan je erg ziek maken

Er is een balans nodig in zowel dierlijk als plantaardig voedsel voor optimale gezondheid. Wat ik nog niet hebt verteld, is dat de KWALITEIT van de voeding net zo belangrijk is!

Als jij plantaardige voeding eet die bespoten is met pesticiden, herbiciden en fungiciden en resten van het giftige Glyfosaat bevat, zal dit niet echt helpen naar een betere gezondheid. Kies dus zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit.

Biologisch vlees niet altijd heel gezond

Logische verhaal tot nu toe. Als je plantaardig zowel mogelijk biologisch moet kopen, zal dit ook voor dierlijk voedsel gelden, toch? Helaas is het m.b.t. dierlijke voeding iets complexer.

Het is zeker goed om conventioneel vlees te vervangen voor biologisch vlees, dat staat buiten kijf! Echter, wat veel mensen niet weten is dat biologisch vlees vaak van dieren afkomstig is die granen en soja te eten krijgen. Dit is totaal geen natuurlijk dieet voor bijvoorbeeld een koe.

Het natuurlijke dieet van een koe is……..gras! Een koe die granen en soja eet, kan geen gezond vlees opbrengen.

Vrijwel al het rundvlees en zuivel uit de supermarkt komt van graangevoerd rundvee. Deze dieren krijgen krachtvoer, bestaande dus uit graan en soja. Het is zeer aan te raden alleen te kiezen voor 100% grasgevoerd vlees.

Dit heeft vele voordelen voor de gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat vlees van koeien die alleen verse grassen grazen, een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren hebben, een hoger CLA (conjugated linoleic acid) en een hoger vitamine A en E gehalte, dan gangbaar geproduceerd vlees. Deze vetzuren worden sterk aanbevolen.

Het gehalte aan CLA is in grasgevoerd rundvlees tot 500% hoger dan zogenaamd ‘graangevoerd’ vlees. CLA is een vetzuur en wordt genoemd als een van onze meest krachtige afweermiddelen tegen kanker. In een Finse studie werd de kans op borstkanker verkleind met 60% voor vrouwen met de hoogste CLA inname.

De hoeveelheid vitamine E in grasgevoerd vlees is 4 keer meer dan in graangevoerd vlees. Grasgevoerd vlees bevat daarnaast 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren dan vlees van graangevoerde dieren. Omega-3 wordt gevormd in het chloroplasma van groene planten en algen. Het komt dus het meest voor in de bladrijke delen van planten.

Het gehalte aan omega-3 en CLA daalt drastisch wanneer koeien met maïs en krachtvoer gevoerd worden. Om de hoge gehalten aan CLA, omega-3 en vitamine E te krijgen, moeten koeien grazen!

Kies je voor regulier vlees uit de supermarkt dan krijg je teveel omega-6 binnen (door het graan wat de dieren eten) wat allerlei ontstekingen in de hand kan werken in je lichaam. Daarnaast krijgen veel van de dieren uit de bio-industrie antibiotica, krachtvoer en sommigen leven onder barre omstandigheden.

Als je vlees wil eten kies dan voor jezelf, het dier en het milieu (in de volgorde die jij belangrijk vindt). Elke keer als je vlees koopt heb je de keuze uit voedsel dat opbouwend werkt op je lichaam of voedsel dat afbrekend werkt op je lichaam.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het oerdieet en wil je er graag meer over weten? Mike Verest van het online platform Leef Bewust is expert op het gebiedt van oervoeding en hoe je het oerdieet kunt integreren in je dagelijkse leven. Hij vertelt je graag meer over hoe je het volgen van een oerdieet in je voordeel kunt laten werken. Zo kun je probleemloos en zonder honger afvallen en werken aan een sterk immuunsysteem. Het oerdieet focust zich op kwalitatief goed eten waarbij je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om je energieker en gezonder te voelen. Lees meer over oervoeding en hoe jij bewuster en gezonder kunt leven en lees hier meer over het oervoeding boek van Mike.

 

Lees meer over leef bewust >

 

Wanneer je volledig afgestemd bent op de signalen van je lichaam kun je helder aanvoelen wat het van tijd tot tijd nodig heeft. Soms kan dit een periode volledig plantaardige voeding zijn en andere perioden voornamelijk dierlijke voeding van goede kwaliteit.

Vergelijkbare berichten