Varkensvlees van echte buitenvarkens

SchotseHooglanders en dan varkensvlees? Jazeker! Want ook al is er volop biologisch varkensvlees verkrijgbaar in Nederland; vlees van echte buitenvarkens is nog steeds heel bijzonder.

Dit past des te beter bij ons, omdat Jelwin van oorsprong zelfs als varkensboer is begonnen. Hij stopte omdat de intensieve manier van varkens houden hem steeds meer begon tegen te staan. Hadden we toen maar geweten dat er een doelgroep is voor varkensvlees van buitenvarkens.

Toen we ook kip gingen verkopen, begonnen we voorzichtig te kijken naar de varkens. Zou er niet ergens… iemand….?
We wisten dat onze klanten blij zouden worden van goed varkensvlees. Maar dan alleen als we een boer konden vinden die ze niet alleen binnen in het stro laat scharrelen, maar de varkens écht buiten houdt, met soortgenoten in een groot groen weiland. En vooruit, voor de pret en de leuke foto’s mag er ook best een boel modder bij.

Die boer hebben we gevonden!

Meer dan een scharrelboer

Varkensboer Sander van sAndershof is namelijk geen gewone varkensboer. Hij heeft geen grote stal, maar wel (veel!) weiland en schuiliglo’s zodat de varkens altijd buiten kunnen wroeten en vreten wanneer zij willen.

sander kerkhoffs

Sander vindt net als wij dat eten niet alleen moet ‘vullen’. Het moet ook gezond en lekker zijn. Met aandacht en respect voor het dier en de omgeving geproduceerd.

Samengevat,

  • weilanden met schuiliglo’s
  • grazen en wroeten
  • bonte bentheimer landvarken
  • gezonde varkens
  • betaalbaar
  • stallen zijn niet nodig
  • geen beton en roostervloeren
  • niet een extreem snelle groeier
  • geen gebruik van antibiotica
  • iets hogere prijs, beslist geen kiloknaller

Ze wroeten en grazen in echt gras

In zijn ‘sAndershof‘ laat boer Sander Kerkhoffs de varkens het hele jaar buiten lopen. Een varken wil graag wroeten en grazen en dat kunnen ze bij sAndershof. De Bonte Bentheimer landvarkens krijgen de tijd om te groeien. De biggen worden in de stal geboren, en gaan na 2 weken met hun moeder naar buiten. Ze kunnen schuilen in de geïsoleerde schuilhut met stro. Deze manier van varkens houden kost meer, maar levert een eerlijk en smaakvol product op.

Ontmoet de varkens in het filmpje hiernaast.

Antibiotica blijft taboe

Wie ons kent weet dat we dat we antibioticagebruik tot nul willen reduceren. Sander kan het niet helemaal uitsluiten, maar geeft alleen antibiotica in noodgevallen. Heel soms krijgt één van de varkens een wondje, of een zeug gaat op de teen van haar big staan. Het zou vragen om problemen zijn als je zo’n wond onbehandeld laat, in de natuurlijke omgeving waarin deze varkens leven. Antibiotica wordt op sAndershof dus absoluut niet preventief gebruikt en ook alleen in individuele gevallen. Het gebruik wordt nauwkeurig vastgelegd, daardoor konden wij de afspraak maken dat de varkens die wij afnemen niet behandeld zijn met antibiotica. Zo is ook het varkensvlees, antibioticavrij vlees, zoals dat bij ons past.

welkom

De varkens krijgen meer dan gras

Varkens zijn alleseters, die meer nodig hebben dan alleen gras. Ze eten alles wat ze in de wei vinden: gras, kruiden, mosterdzaad. Daarnaast worden ze bijgevoerd met voederbieten, tarwe, gerst, maïs, raap- en zonnebloemschroot, bietenpulp en melasse. Er komt geen soja aan te pas en al het  voer is lokaal geproduceerd.

Ze zijn dus niet 100% grasgevoerd, maar daar zouden ze zelf ook niet gelukkig van worden. Maar als wij het aanbevelen én verkopen, dan mag je gerust aannemen dat dit vlees een stuk gezonder is dan de hamlappen of de karbonade uit de supermarkt.

Vond je dit al een mooi verhaal? Het verhaal achter onze rauwmelkse kaas is minstens zo bijzonder.