Varkensvlees van echte buitenvarkens

SchotseHooglanders en dan ook varkensvlees?
Jazeker! Want ook al is er volop biologisch varkensvlees verkrijgbaar in Nederland; vlees van echte buitenvarkens is nog steeds heel bijzonder. Dit past helemaal goed bij ons, omdat Jelwin van oorsprong als varkensboer is begonnen. Hij stopte omdat de intensieve manier van varkens houden hem steeds meer begon tegen te staan. Hadden we toen maar geweten dat er een doelgroep is voor varkensvlees van buitenvarkens.

Toen we ook kip gingen verkopen, begonnen we voorzichtig te kijken naar de varkens. Zou er niet ergens… iemand….? We wisten dat onze klanten blij zouden worden van goed varkensvlees. Maar dan alleen als we een boer konden vinden die ze niet alleen binnen in het stro laat scharrelen maar de varkens ook écht buiten houdt. Samen met soortgenoten in een groot groen weiland en vooruit -voor de pret en de leuke foto’s- mag er ook best een heleboel modder bij. We hebben twee adressen gevonden waar de varkens op zo’n manier worden gehouden.

Samengevat geldt voor alle buitenvarkens waar we varkensvlees van verkopen:

 • weilanden met schuiliglo’s
 • grazen en wroeten
 • bonte bentheimer landvarken
 • gezonde varkens
 • betaalbaar
 • fijn leven
 • krulstaart behouden
 • stallen zijn niet nodig
 • geen beton en roostervloeren
 • niet een extreem snelle groeier
 • geen gebruik van antibiotica
 • iets hogere prijs, beslist geen kiloknaller
 • geen binnenleven vol verveling

Meer dan een scharrelboer

Varkensboer Sander van Sandershof is geen gewone varkensboer. Hij heeft geen grote stal, maar wel (veel!) weiland en schuil-iglo’s zodat de varkens altijd buiten kunnen wroeten en vreten wanneer zij willen.

Sander vindt net als wij dat eten niet alleen moet ‘vullen’. Het moet ook gezond en lekker zijn. Met aandacht en respect geproduceerd, zowel voor het dier als de omgeving. Sandershof heeft genoeg varkens voor ons, maar we merken al jaren dat bij ons de speksoorten sneller uitverkocht raken dan de rest van het varkensvlees. Vandaar dat we zochten naar een tweede, passende leverancier.

sander kerkhoffs

 

Livar varkens

Het tweede bedrijf is het Livar varken. Sander van Sandershof heeft genoeg varkens voor ons, maar we merken al jaren dat bij ons de speksoorten sneller uitverkocht raken van de rest van het varkensvlees. Bij Livar varkens is het mogelijk alleen het spek te kopen. Omdat we jullie graag willen blijven voorzien van spek introduceren we in onze webshop spekblokjes en af en toe wat andere varkensvlees soorten van de Livar varkens. Natuurlijk zijn we ook nu weer streng. De Livar varkens houden hun krulstaart, eten voornamelijk regionaal geteelde granen en ook zij worden deels buiten gehouden.

Ze wroeten en grazen in echt gras

Boer Sander Kerkhoffs laat de varkens het hele jaar buiten lopen, een beter leven dan dat kun je een varken niet gunnen. Een varken wil graag wroeten en grazen en dat kunnen ze volop bij Sandershof. De Bonte Bentheimer landvarkens krijgen de tijd om te groeien. De biggen worden in de stal geboren en gaan na 2 weken met hun moeder naar buiten. Ze kunnen schuilen in de geïsoleerde schuilhut met stro. Deze manier van varkens houden kost meer, maar levert een eerlijk en smaakvol product op.

Ook de Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen, maar hebben iets minder vrijheid. Ze hebben daarnaast ook per groep een stal, waar ze kunnen rondstruinen door het warme stro. Ideale omstandigheden, waardoor ze zich geen minuut van de dag hoeven te vervelen en hun krul in de staart fijn behouden kan blijven.

Antibiotica blijft taboe

Wie ons kent weet dat we dat we antibioticagebruik tot nul willen reduceren. Het helemaal uitsluiten kunnen we niet, maar als er antibiotica nodig is dan hebben we de afspraak dat we deze varkens niet afnemen. Zo weten we zeker dat we varkensvlees verkopen waar geen antibiotica aan te pas is gekomen.
Er wordt alleen antibiotica gebruikt in noodgevallen. Heel soms krijgt één van de varkens een wondje of een zeug gaat op de teen van haar big staan. Het is vragen om problemen als je zo’n wond onbehandeld laat, in de natuurlijke omgeving waarin deze varkens leven. Antibiotica wordt zowel op Sandershof als bij de Livar varkens dus absoluut niet preventief gebruikt en ook alleen in individuele gevallen. Het gebruik wordt nauwkeurig vastgelegd, hierdoor konden wij de afspraak maken dat de varkens die wij afnemen niet behandeld zijn met antibiotica. Zo is ook het varkensvlees, antibioticavrij vlees, zoals dat bij ons past.

welkom   graan_livar

De varkens krijgen meer dan gras

Varkens zijn alleseters, die meer nodig hebben dan alleen gras. De varkens van Sandershof eten alles wat ze in de wei vinden: gras, kruiden, mosterdzaad. Daarnaast worden ze bijgevoerd met voederbieten, tarwe, gerst, maïs, raap- en zonnebloemschroot, bietenpulp en melasse. Er komt geen soja aan te pas en al het voer is lokaal geproduceerd.

Ze zijn dus niet 100% grasgevoerd, maar daar zouden ze zelf ook niet gelukkig van worden. Maar als wij het aanbevelen én verkopen, dan mag je gerust aannemen dat dit vlees een stuk gezonder is dan de hamlappen of de karbonade uit de supermarkt.

Livar vertelt ons dat de dieren met name gerst en tarwe gevoerd krijgen en dat dit in de regio wordt geteeld. Dit wordt bij de voerfabriek Vitelia in brokken verwerkt. In die brokken zit ook een premix met vitaminen, mineralen en aminozuren.

Of je varkensvlees afkomstig is van Sandershof of van Livar varkens zie je aan het etiket.

Vond je dit al een mooi verhaal? Het verhaal achter onze rauwmelkse kaas is minstens zo bijzonder.

Meer zien over Sandershof? Klik hier
Varkens in de modder? kijken

Ontmoet de varkens in het filmpje hiernaast.