groene glazenmaker
|

Hooglander deelt leefgebied met Groene Glazenmaker

Een libelle en Schotse Hooglanders. Wat hebben die nou met elkaar te maken? Meer dan je denkt;

De groene glazenmaker is een prachtige libelle die haar leefgebied in de Lettelberterpetten deelt met onze Schotse Hooglanders. Door het gebied loopt een brede tocht (sloot) waar veel krabbenscheer groeit. Door deze waterplant kan de groene glazenmaker hier overleven. Het vrouwtje legt haar eitjes namelijk alleen op deze plant.

Nadat de eitjes hebben overwinterd, ontwikkelen deze zich in het voorjaar tot larven. Deze larven leven wel twee jaar onder water. Een volgroeide larve kruipt langs de krabbenscheerplant omhoog het water uit, waarna de volwassen libel langzaam uit de huid van de larve kruipt.

Krabbenscheer is een plant die alleen groeit in heel schoon water. Daar kan hij zich snel kan uitbreiden en een sloot helemaal kan bedekken. Gedeeltelijke verwijdering van vegetatie in combinatie met baggeren is noodzakelijk om de sloten open te houden.
Een aantal sloten in de Lettelberter Petten is inmiddels geschoond. Hierbij is een deel van de krabbenscheer niet verwijderd. Door de afwisseling wordt ervoor gezorgd dat de doorvoer van de sloot goed blijft én dat de krabbescheer kan blijven groeien. die zowel rekening houdt met de doorvoer van de sloot als het biotoop van de libel. De komende vier jaar zal onderzocht worden of het beheer het gewenste resultaat heeft.

Bedankt Rink Wiggers van Bureau Biota voor het delen van de foto’s en het bericht. Leuk om te zien dat begrazing en natuurbeheer hand in hand gaan.

Nog meer over de koeien? Schrijf je vooral in op onze nieuwsbrief of lees hier alle berichten met kuddenieuws.

Vergelijkbare berichten