Afbeelding Omega 3
| |

Stoofpotje met runderlappen

Artikel over grasgevoerd vlees van SchotseHooglanders.nl in magazine Fit voor Voeding, nummer 1 2015.
Auteur: Ineke Haisma, orthomoleculair therapeut in Marum.

Weer terug naar de oorsprong, naar de natuur

Graangevoerd vlees bevat meer omega-6-vetzuren

Je bent wat je eet en we weten zo langzamerhand welk eten goed voor ons is en welk eten niet. Weer terug naar de oorsprong, naar de natuur. Dat is moeilijk voor zowel mens als dier. Maar we moeten weer bewust worden van het feit, dat wanneer een koe niet oorspronkelijk eten krijgt, wij als mensen daar overgewicht van krijgen en Westerse ziekten. Een koe is een gras- en kruideneter en heeft vier magen nodig om deze grassen en kruiden goed te verteren. Tegenwoordig krijgen koeien, omdat ze enorm moeten presteren, graan/koolhydraten in de vorm van maïs, bieten en soja die omgezet worden (net als bij mensen) in vast vet. Dit vet veroorzaakt bij mensen de bekende bierbuik, maar ook slaat dit vet op rondom organen. Daarnaast leveren deze producten omega-6-verzuren, die zowel de koe als de mens ontstekingsgevoelig maken. Omega-6 wordt veel te veel omgezet in arachidonzuur, één van de oorzaken van hart- en vaatziekten en meer…

Niet bakken in margarine

Het wordt nog erger wanneer vlees wordt gebakken in margarine en soortgelijke bak- en braadproducten. U begrijpt het goed: ook margarine wordt gemaakt van onder andere maïs en soja. Dit product is één van de ergste NoCx en zouden we dus niet moeten eten. NoCx staat voor No Communication en xenobiotica. NoCx vertroebelen celmembranen waardoor zuurstof en voeding minder goed wordt opgenomen door cellen.

Vlees van SchotseHooglanders

Met mijn agrarische, culinaire en orthomoleculaire achtergrond heb ik een gerecht gemaakt van vlees van de Schotse Hooglander (www.schotsehooglanders.nl). Deze koeien lopen buiten in de natuur. Ze eten alleen gras en in noodgevallen kuilvoer in de wintermaanden. Ze krijgen geen antibiotica. Vlees van grasgevoerde koeien bevat twee tot vier keer meer omega-3-vetzuren dan vlees van graan gevoerde dieren. Omega-3-vezuren zijn ontstekingsremmend en verminderen de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast zit in dit vlees vijf keer zoveel CLA (geconjuged linolzuur). Er wordt veel onderzoek naar CLA gedaan. Het beschermt tegen Westerse ziektebeelden en overgewicht. Ook de vitamines A en E zijn ruimschoots aanwezig.

Recept stoofpotje met runderlappen

Hieronder het recept voor een stoofpotje met runderlappen van de Schotse Hooglander

artikel magazine fit met voeding ineke haisma - receptfit met voeding magazine recept ineke haisma stampotje

Wie is Ineke Haisma?

‘Ik ben sinds 2005 orthomoleculair therapeut’, vertelt Ineke Haisma. ‘Ik heb een praktijk Meo Axilio in het Groningse Marum. Meo Axilio is Latijn en betekent: met hulp van mij. Ik help mensen met allerlei gezondheidsklachten en overgewicht. Mijn werkwijze is niet gebaseerd op een dieet, maar op een manier van leven. Met als doel een duurzame verbetering van de gezondheid.’

Ineke-Haisma-37-e1341568509395-275x355

Haar interesse voor voeding ontstond al op jonge leeftijd. ‘Ik ben opgegroeid als boerendochter en mijn vader was met de koeien al actief met voeding en suppletie. Hij gaf de koeien algophos (mineralen uit de zee) als aanvulling op het standaard veevoer en had daardoor gezondere koeien. Mijn interesse voor goede, eerlijke en natuurlijke voeding was gewekt.’ Later kon ze haar passie voor voeding kwijt als eigenaar van restaurant de Slotplaats te Bakkeveen. ‘Wij werkten met ingrediënten van de allerbeste kwaliteit. Dat smaakte niet alleen beter, maar was ook gezonder. De passie voor voeding is dan ook nooit overgegaan.’

Lees meer over Ineke Haisma op de website van Meo Axilio.

Vergelijkbare berichten