Grasgevoerd natuurvlees en vitamine C antioxidanten
|

Vitamine C en Vlees

Vitamine C en Vlees

Toen ik begon met het schrijven van dit stuk, dacht ik dat ik snel klaar zou zijn met de vitamine C. Dat zit immers niet per sé in vlees. Toen ging er toch weer een wereld voor me open. Wat zit alles toch prachtig in elkaar.

Vitamine C is een essentiële vitamine, want ons lichaam kan dit zelf niet aanmaken. We moeten deze vitamine dus via onze voeding binnenkrijgen. Vitamine C is belangrijk als antioxidant en voor onze weerstand, energie, vorming van collageen (bindweefsel), huid, botten, bloedvaten, de opname van ijzer en voor onze gemoedstoestand. Wanneer er een vitamine C tekort ontstaat, verminderd onze weerstand, vertraagd wondgenezing en kan uiteindelijk scheurbuik ontstaan.

Voor de vorming van collageen is dus vitamine C nodig. Vitamine C zorgt voor een reactie met de aminozuren (eiwit bouwsteentjes) ‘proline’ en ‘lysine’ waardoor hydroxy-proline en hydroxy-lysine ontstaan. Hiervan worden onze celwanden gebouwd. Zonder vitamine C krijgen we dus geen sterke en gezonde celwanden.

Als antioxidant gaat vitamine C oxidatie tegen. Ons lichaam heeft veel te maken met stress, wat leidt tot beschadiging. Deze (oxidatieve) stress ontstaat onder andere door de vele suikers die we dagelijks binnenkrijgen. Vitamine C voorkomt en helpt deze schade aan ons lichaam te repareren.

Vitamine C zit van nature in bepaalde groenten en fruit (koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien). Omdat vitamine C in water oplost, is het aan te bevelen om groenten niet te klein te snijden, in weinig water te koken en liefst niet te lang. Lysine en proline zijn ook in overvloed aanwezig in plantaardige voeding (denk aan peulvruchten en kiemen).

Grasgevoerd vlees bevat geen vitamine C, máár wel de hydroxy-proline en hydroxy-lysine. De rechtstreekse stoffen die we nodig hebben voor onze cellen. Omdat deze stoffen al door de koe zijn omgezet, is er geen reactie meer nodig en hebben we daarvoor ook geen vitamine C nodig om dit proces op gang te brengen. Het orgaanvlees bevat wel vitamine C.

Wanneer je van “kop tot staart” eet, krijg je alle belangrijke vitaminen binnen die je lichaam nodig heeft. Vlees is zoveel meer dan eiwitten, vet of calorieën. Dierlijke (onbewerkte) bronnen zitten vol efficiënte voedingsstoffen. Want een dier heeft al het plantaardige voedsel omgezet naar -voor ons- optimale voedingsstoffen.

Martine


  1. Hydroxyproline in animal metabolism, nutrition and cell signaling. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34342708/
  2. Proline and hdroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20697752/
  3. Proline and hydroxyproline excretion and vitamin C status in elderly human subjects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/862347/
  4. Biochemistry genetics and molecular biology lysyl-hydroxylase https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lysyl-hydroxylase
  5. Hoe zit het met vitamine C als je alleen vlees eet. https://nederlandcarnivoor.com/2018/11/22/vitamine-c-en-het-carnivore-dieet/

Vergelijkbare berichten