schaal met beef Jerky Schotse Hooglanders Grasgevoerd Natuurvlees
|

Beef Jerky

Recept: Beef Jerky

Vroeger kon men vlees alleen lang bewaren door het te drogen. We maken beef Jerky van onze grasgevoerde magere bieflappen. Omdat vocht en vet aan het vlees onttrokken moeten worden, kan beef jerky een gezonde bron van eiwitten zijn.

Ingrediënten:

 • 800 gram bieflappen
 • 8 eetlepels olijfolie
 • 5 eetlepels azijn of appelazijn
 • een snuf zeezout
 • 3 takjes fijn gesneden koriander
 • 2 theelepels komijn
 • 2 theelepels piment
 • een snufje nootmuskaat

Bereiding:

 1. Verwijder al het zichtbare vet. Het vet maakt dat de jerky een stuk sneller bederft. Snijd het vlees in zeer dunne reepjes van ongeveer 1,5 mm. Wanneer je het vlees een paar uurtjes in de vriezer legt, kun je het makkelijker snijden. Je kunt ervoor kiezen om met de draad mee of tegen de draad in te snijden: sommige vinden dat reepjes die tegen de draad in gesneden zijn makkelijker te kauwen zijn. Snijd het vet dat je tegenkomt weg, je kunt het vet namelijk niet drogen.
 2. Marineer het vlees met de marinade van olijfolie, azijn en zeezout (of kies voor een ander recept). Leg het vlees een nacht in de koelkast, zodat het alle smaken in zich op kan nemen.
 3. Wrijf de jerky in met de kruiden. Aarzel niet om nog wat zout te gebruiken, zout bevordert het droogproces.
 4. Laat het vlees drogen. Jerky wordt meestal met een zogeheten dehydrator (droogoven) gedroogd. Je kunt echter ook gebruik maken van de oven (lees de tekst na stap 6). Laat genoeg ruimte tussen de reepjes vlees over, zodat de lucht langs al het vlees kan stromen. Probeer te voorkomen dat het vlees uit elkaar valt.
 5. Als je een dehydrator of droogoven gebruikt, dien je de roosters in te vetten met wat olie of boter. Leg het gemarineerde en gekruide vlees netjes op de roosters. Vet wat nog uit het vlees komt, veeg je weg. Jerky maken hoeft niet lang te duren. Omdat er flink wat verschil kan zitten tussen de vochtigheid van het vlees, de temperatuur waarop het vlees gedroogd wordt, en de dikte van het vlees, is niet precies te zeggen hoe lang de bereiding duurt. Meestal duurt het tussen de twee en zes uur.
 6. Kijk na twee uur hoe de jerky eraan toe is en blijf het vervolgens elk half uur checken. Wacht net zo lang tot de jerky precies zo gaar is zoals jij het wilt. Snijd een stukje jerky door om er zeker van te zijn dat het vlees niet rauw van binnen is. De jerky zou een donkerbruine of bordeauxrode kleur aan moeten nemen

Bereiding in de oven (als je geen dehydrator hebt):

1. Verwarm de oven voor op 70º Celsius. Als de oven lager staat kan de jerky vroegtijdig bederven, omdat de temperatuur dan niet hoog genoeg is om de bacteriën in het vlees te doden. De hitte is niet bedoeld om de jerky mee te garen; milde hitte assisteert het droogproces, doordat het ervoor zorgt dat het vocht verdampt.

2. Leg het vlees rechtstreeks op een rooster. Zet een pannetje of bakje onder het rooster, zodat de marinade opgevangen kan worden.

Afhankelijk van het stuk vlees zal de jerky zo’n 1 tot 3 uur in de oven moeten staan. Het droogproces kan zelfs nog langer duren, dus zorg ervoor dat het vlees goed gaar is voordat je het uit de oven haalt. Ga na anderhalf uur even kijken bij de jerky, en doe dat vervolgens elke dertig minuten.

Bewaren

Leg de verse jerky op een droge plek om het te bewaren. Idealiter kies je voor een weckpot—zo kun je de versheid het langst garanderen. Niet in plastic zakjes, dit bevordert namelijk bacteriegroei. Zet de jerky in de koelkast of vriezer als je nog niet van plan bent het te gaan eten. Geniet binnen twee weken van de heerlijke zelfgemaakte jerky.

In het allerbeste geval vacumeer je de beef jerky en doe je er een zuurstofabsorbeerder bij. Zo voorkom je dat het product gaat bederven. Meestal is dit thuis echter niet haalbaar.

Tips

 • Let tijdens het drogen op of je vetvlekjes ziet. Dep het vlees met wat keukenpapier om het vocht te absorberen. Als je gaat kijken of de jerky al gaar is, kijk dan ook of er vetvlekjes op zitten.
 • Als je de jerky in een oven droogt, pak dan een paar houten lepels om het deurtje van de oven op een kier te houden. Hiermee help je het droogproces, en voorkom je dat de jerky verbrandt voordat hij droog is.
 • Ga vlug te werk. Om bacteriegroei te beperken dien je het vlees zo snel mogelijk te drogen. Door het vlees in dunne plakjes te snijden wordt de droogtijd aanzienlijk verkort. Als je het vlees een uur of twee in de vriezer legt voordat je het gaat snijden, dan zul je het een stuk makkelijker dun kunnen snijden.
 • Laat de jerky niet te zeer uitdrogen. Als je dat wel doet wordt de jerky hard, en niet echt lekker.

Alternatieven

 • Maak een marinade van 180ml sojasaus, 100ml vloeibare rook en 125 ml koffie.
 • Probeer een marinade op basis van sojasaus met smaakmakers zoals bijvoorbeeld: adobokruiden, cayennepeper, gemberpoeder, sesamolie, cajunkruiden en gemalen rode peper.
 • Een andere heerlijke marinade bestaat uit donker Belgisch bier, honing, sojasaus, mosterdzaadjes, knoflook en limoen.
 • Je kunt de jerky ook lekker pittig maken met pepers of zoet met bijvoorbeeld ananassap of met gember en kerrie (leuk om met de smaken te experimenteren).
 • Alternatief kruidenmengsel voor de jerky: oregano, chilipoeder, knoflookpoeder en paprikapoeder
 • Kies ook eens voor gehakt; gehakt neemt alle smaken lekker in zich op. Gebruik een deegroller om het gehakt zo plat te maken als je wilt. Gebruik een pizzasnijder om het vlees in reepjes te snijden.

Bron: https://nl.wikihow.com/Beef-jerky-maken

Vergelijkbare berichten