Rendang (Oosters stoofvlees)
De lekkerste rendang ooit! Natuurlijk met grasgevoerd natuurvlees.
Ingrediënten:
- 1 kilo stoofvlees in grote stukken
- 3 kerrieblaadjes (of een laurierblaadje)
- 5 sjalotten, gehalveerd
- 1/2 bol knoflook
- 1 stengel sereh, in grote stukken
- stukje laos, ca 3 cm
- stukje gember, ca 3 cm
- 6 spaanse pepers (of 1 adjuma peper)
- 1/2 el kurkuma (geelwortelpoeder)
- Keltisch zeezout naar smaak
- 2 liter kokosmelk (1 liter in geval van slowcooker)
- 3 el vers geraspte kokos (optioneel)
Bereiding op het fornuis
- Hak de sjalotten, knoflook, laos, gember en eventueel de pepers (bij hele peper minder scherp) fijn tot een pasta samen met wat van de kokosmelk in een hakmolen (of gebruik een staafmixer). Doe dit in de pan en verwarm.
- Voeg het vlees toe, de kurkuma, stukken sereh, kerrieblaadjes, circa een halve eetlepel zout en eventueel de hele peper(s) toe.
- Roer even door en schenk alle kokosmelk erbij. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel zachtjes sudderen zonder deksel, en roer af en toe even door, totdat het vlees mals is (3 uur)
- Draai vervolgens het vuur hoog, voeg de versgeraspte kokos toe en laat de kokosmelk in ongeveer 30 minuten inkoken. Continue roeren om aanbakken te voorkomen.
- Na 30 minuten is er alleen nog olie over, draai het vuur iets lager en laat nog steeds onder voortdurend roeren de olie volledig opgaan in het vlees. Klaar!
Bereiding in de slowcooker
- Hak de sjalotten, knoflook, laos, gember en eventueel de pepers (bij hele peper minder scherp) fijn tot een pasta samen et wat van de kokosmelk in een hakmolen (of gebruik een staafmixer).
- Doe dit samen met het vlees, de kurkuma, stukken sereh, kerrieblaadjes, circa een halve eetlepel zout en eventueel de hele peper(s) in de slowcooker.
- Overgiet het geheel met een liter kokosmelk en laat het circa 6 uur op stand ‘low’ garen.
- Doe alles vervolgens in een braadpan (of grote koekenpan) zet op hoog vuur op het fornuis voeg eventueel de versgeraspte kokos toe en laat het vocht in ongeveer 30 minuten inkoken. Continue blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
- Na 30 minuten is er alleen nog olie over, draai het vuur iets lager en laat nog steeds onder voortdurend roeren de olie volledig opgaan in het vlees.