Recepten_proeverij
|

Recepten proeverij

Runderstoofrollade

Ingrediënten

  • Runderrollade 750 gram
  • Roomboter of ossewit
  • Ui
  • Kruidnagel
  • Takje tijm
  • Blaadjes rozemarijn
  • Half kopje rode wijn
  • Lauw water
  • Koffiemelk
  • Bloem

Bereiding

Smelt de boter in de pan en fruit daarin de gesnipperde ui, een kruidnagel, een takje tijm en een paar blaadjes rozemarijn. Leg de rollade in de pan en braad hem rondom mooi bruin. Voeg dan de wijn en eventueel wat water toe. Verwarm deze vloeistoffen dan schrikt het vlees niet.

Laat de rollade zo’n drie uur zacht stoven. Tijdens het stoven moet de rollade regelmatig gekeerd worden. Na het stoven moet je de rollade, buiten de jus, even laten rusten alvorens hem aan te snijden. Intussen kun je de jus binden met wat bloem die is aangemaakt in koffiemelk.

Shredded beef op koolsalade

Recept van Paleo.nl

Ingrediënten

  • 1 kilo stooflap (of sucadelap, of riblap)
  • ½ tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ¼ tl oregano
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl tijm
  • 2 el kokosolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 5 groene pepertjes (uit pot), in stukken
    Voor de koolsalade:
  • 1 kleine groene kool , in dunne reepjes
  • ½ rode kool , in dunne reepjes
  • 1 ui , gesnipperd
  • 6 el mayo
  • 4 tl limoensap
  • Keltisch zeezout en versgemalen peper , naar smaak

Bereidingwijze

Meng alle kruiden in een kommetje en wrijf het vlees daarmee in. Verhit de kokosolie in een hapjespan en zet hier het vlees even in aan.
Doe het vlees daarna onderin de slowcooker. Voeg tomatenblokjes en pepertjes toe en laat op de lage stand 6 uur koken.
Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar.
Maak de koolsalade door de mayo met het limoensap de mixen en dit en in een grote kom samen met de kool en de ui te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de beef op een bedje van de koolsalade.

Lekker met eventueel nog wat quacamole bovenop!

Molenkoek

Wat was de molenkoek populair. Het recept is van Tjerkje van der Laan van Bloemenparadyske.

Ingrediënten:

200 gram bloem
125 gram suiker
125 gram havermout
100 gram rozijnen
1 volle theelepel kaneel
2 afgestreken theelepels bakpoeder
circa 140 gram boter
1 ei of koffiemelk
evt nog walnoten, kokos, chocola wat je maar in huis hebt.
Bereiding:
Mix mengen
Boter in pan smelten
Mix erdoor heen roeren.
In een spingvorm of op de bakplaat
In de oven op 170 graden 30 minuten.
Onderstaande recepten met dank aan Daniëlle Dekker van Smakelijk (W)eten

Wrap met rookworst. ( voor ongeveer 10 hapjes)

  • 1 Wrap
  • Roomkaas
  • Rucola
  • Verse bieslook
  • 1 Runderrookworst gekookt.

Wrap insmeren met roomkaas. Bestrooien met rucola en fijngesneden bieslook.
De rechte stukken van de rookworst af snijden en deze bovenop de wrap leggen aan de onderkant. Dan de wrap zo strak mogelijk oprollen en in plastic folie wikkelen. Het liefst een paar uurtjes in de koelkast leggen, zodat je hierna makkelijk schijfjes kunt snijden van de wrap.
Evt. kun je de wrap nog insmeren met wat olie en bestrooien met sesamzaadjes vóór het snijden.

Havermoutbakjes met gehakt. (voor ongeveer 10 bakjes)

  • 100 Gram havermout
  • 25 Gram gesmolten kokosvet
  • 1 Ei
  • Snuf zeezout
  • Italiaanse kruiden of andere kruiden naar smaak
  • Peper
  • Kurkuma
  • Ongeveer 250 gram gehakt, gekruid naar smaak.
  • Het is het handigst als je een mini muffinvorm hebt. 24 In 1 plaat. Anders van papier.

Het gehakt kruiden naar je eigen smaak. Rul bakken in de koekenpan zonder vet toe te voegen. Af laten koelen.
Havermout, ei en alle kruiden en zout goed door elkaar mengen. Dan de gesmolten kokosolie erdoorheen mengen.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Muffinvormpjes invetten met wat olie als ze niet van papier zijn.
Kleine schepjes havermoutmengsel in de vormpjes doen en dan met je vingers als een bakje in de vormpjes vormen.
Dan ongeveer 15 minuten in de oven bakken totdat ze mooi bruin zijn en knapperig.
Af laten koelen. Als ze afgekoeld zijn, deze vullen met het gerulde gehakt. Garneren met wat peterselie, bieslook of bijv. sesamzaadjes.

Kleine gehaktballetjes met sesamzaad. ( voor ongeveer 14 balletjes)

  • 1 Kilo rundergehakt
  • 1 Theelepel kurkuma
  • 2 Theelepels gerookte paprikapoeder
  • Peper en zeezout naar smaak
  • 1 Grote fijn gesnipperde ui
  • 2 Tenen knoflook
  • gedroogde zeewierkorrels
  • 1 Theelepel nootmuskaat

Gehakt kruiden met de ingrediënten en hier kleine gehaktballetjes van draaien.
Gehaktballetjes in koekenpan bakken zonder vet. (Er komt genoeg vet uit het gehakt om in te bakken).
Als ze bijna afgekoeld zijn, dan rol je de balletjes heel licht door het vet, wat tijdens het bakken is overgebleven van het gehakt.  Daarna rol je ze door de sesamzaadjes die je in een bord gestrooid hebt. Nog even laten rusten en dan opdienen met evt. een sateprikkertje.

Vergelijkbare berichten