Algemene foto koe bij recept cote de boeuf

Côte de boeuf

Côte de boeuf met rodewijnsaus

Ingrediënten:

  • côte de boeuf
  • 100 g boter
  • 4 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm

Haal het vlees 2 uur voor bereiding uit de koeling, zodat het goed op kamertemperatuur kan komen. Het is wijs om het vlees al uit de plastic verpakking te halen en deze droog te deppen. Bestrooi met peper en zout. Verwarm de oven voor op 100ºC.

Verhit 50 g boter in een grote ovenvaste koekenpan met dikke bodem waar de karbonade goed in past en wacht tot de boter is uitgebruist en lichtbruin kleurt. Draai het vuur iets lager en voeg eerst de knoflook en tijm toe. Daarna verplaats je deze met een houten lepel naar de zijkant, leg de karbonade ernaast en bak 3 min. op een kant. Verwijder dan de knoflook en tijm voordat ze verbranden en bak het vlees op de andere kant ook 3 min.  Beide kanten moeten mooi diep bruin worden.

Voeg de rest van de boter toe, schuif de pan in de oven en laat het vlees nog 15 min. doorgaren zodat het van binnen rosé* is. Overgiet het vlees regelmatig met het braadvet. Neem de pan uit de oven, leg het vlees in een ovenschaal. De koekenpan gebruik je zo voor het maken van de saus. De ovenschaal dek je losjes af met aluminiumfolie (er moet wel lucht bij komen anders verlies je de krokante korst). Schakel de oven uit en zet de ovenschaal met vlees ± 10 min. terug in de oven met de ovendeur op een kier (bijv. plankje of knijper ertussen) Nu kan je de saus bereiden!

Bereiden ± 15 min. / oven ± 25 min.

Gaarheid controleren
De côte de boeuf wordt rosé gebakken. D.w.z. dat de kerntemperatuur 60ºC is. Tijdens het rusten onder aluminiumfolie loopt de temperatuur nog 2-3 graden op, houd daar rekening mee. Met een kernthermometer (keukenspeciaalzaak) kun je de binnentemperatuur van vlees checken. Zorg dat je het bot niet raakt, dat is eerder heet dan het vlees.

Rodewijnsaus

Ingrediënten:
Aanbaksels van de côte de boeuf (zie recept hierboven) of 2 el olie
2 teentjes knoflook, grof gehakt
1/2 rode paprika, in stukjes
2 tomaten, in stukjes
25 ml balsamico azijn (2 1/2 el)
300 ml runderfond
300 ml rode wijn (bijv. merlot)

Verwarm het vet van de côte de boeuf in de pan op hoog vuur en voeg de knoflook en groente toe. Bak de groente 2-3 min. Blus af met de balsamicoazijn en laat deze al omscheppend even inkoken. Voeg de fond en rode wijn toe, breng aan de kook en laat het vocht tot de helft inkoken. Doe de saus over in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer. Giet de saus door een zeef boven een steelpan en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groente. Breng de saus op smaak met peper en zout en houd warm tot gebruik.

Snijd de côte de boeuf in dikke plakken en serveer met de saus. Lekker met aardappelpuree of pasta en bijv. een salade van jonge bladsla.

Bereiden ± 30 min.

Bron: Delicious Magazine

Vergelijkbare berichten