Een gerecht om zonder haast te bereiden, gesmoorde runderwangen. Een heerlijk ovengerecht met Midden-Oosterse smaken.

voorbereiding 1 uur en 10 minuten, bereidingstijd minimaal 3 uur

Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie
  • 1 kg runderwangen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 7 tenen knoflook, geperst
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • 100 g kastanjechampignons, fijngesneden
  • 1 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tl gemalen koriander
  • 3 takjes rozemarijn
  • 5 takjes tijm
  • 2 rode chilipepers, fijngesneden
  • 2 l runder- of groentebouillon

pastinaakpuree

  • 3 grote pastinaken
  • 1 grote aardappel
  • 100 g boter
  • 750 ml melk

chimichurri

  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 2 el oregano
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 4 el wittewijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • doperwten (geblancheerd), geroosterde worteltjes, kerstomaatjes en geroosterde pijnboompitten, voor erbij

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Verhit de 3 el olie in een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Braad de runderwangen ± 3 min. per kant aan. Schep op een bord. Bak in dezelfde pan de ui, bleekselderij en 5 geperste tenen knoflook ± 8 min. tot ze aromatisch zijn en karamelliseren. Voeg de tomaat, champignons, steranijs, kruidnagels, laurier, koriander, rozemarijn, tijm en 1 fijngesneden chilipeper toe en bak ± 8 min. tot de champignons bruin zijn. Voeg de bouillon toe en schraap met een houten pollepel de aanzetsels los van de pan. Breng aan de kook en voeg het vlees weer toe. Zet afgedekt in de oven en stoof in ± 3 uur (of langer) botermals.
  3. Zet ± 45 min. voor serveren de pastinaak met de aardappel (beide geschild en in stukjes) op in een pan met 600 ml melk en 600 ml water of zoveel vloeistof dat de groenten goed zijn bedekt. Breng aan de kook en kook in ± 40 min. gaar. Giet af, laat wat afkoelen en pureer in de keukenmachine met de boter en de resterende 150 ml melk. Voeg zout en witte peper toe. Houd warm.
  4. Meng voor de chimichurri in een kom 3 el water, peterselie, oregano, 2 tenen geperste knoflook, 1 fijngesneden chilipeper, wittewijnazijn, olijfolie en zout en peper.
  5. Schenk 500 ml van het stoofvocht uit de braadpan in een steelpan. Laat in ± 25 min. inkoken tot eenderde. Schep op elk bord wat pastinaakpuree en verdeel het vlees, de geblancheerde groente en geroosterde pijnboompitten erover. Besprenkel met chimichurri en ingekookte jus en serveer direct.

bron: Delicious

Vergelijkbare berichten