Grasgevoerd natuurvlees smaakt beter

 

Grasgevoerd natuurvlees is vlees van koeien die in natuurgebieden grazen, in ons geval Schotse Hooglanders en Herefords. Ze groeien natuurlijk op en eten 100% gras met kuilgras in de winter.  Ze krijgen geen krachtvoer vol toevoegingen en geen maïs. Dat maakt het vlees ontzettend gezond, duurzaam en veel diervriendelijker.

  • 100% grasgevoerd
  • leven buiten in een kudde
  • groeien in eigen tempo
  • gezonde koeien
  • natuurlijke geboortes
  • bijvoeren met kuilgras als dat nodig is
  • opgegroeid en geslacht in Nederland
  • kleinschalige slager
  • puur onbewerkt rundvlees
  • betaalbaar
  • dus geen krachtvoer, maïs, soja, graan
  • dus ook niet in een stal afmesten
  • zonder groeibevorderende middelen
  • geen antibiotica
  • keizersnede niet nodig
  • geen honger en sterfte
  • geen import uit buitenland
  • geen anonieme fabriek en grote partijen
  • zonder toevoegingen of ongezonde e-nummers
  • en niet spotgoedkoop

 

 

Lezen of kijken? Je kunt kiezen, want van het filmpje hierna wordt je ook een stuk wijzer over grasgevoerd natuurvlees.

Beter dan biologisch

Met onze manier van werken overstijgen we zelfs de biologische veehouderij op alle punten. Want zelfs biologisch rundvee wordt in de meeste gevallen toch in stallen afgemest, die laatste weken. In de gangbare veehouderij is bij een aantal vleesrassen de koe zo uit haar krachten gegroeid dat een kalf standaard met een keizersnede ter wereld moet komen.

Het klinkt wat opschepperig, maar het is wel waar: onze rassen zijn nog een beetje ‘oer’. Ze hebben geen behandeling met medicijnen en antibiotica nodig en werpen hun kalveren zonder dat er een mens aan te pas komt.

We hebben zelf kuddes Schotse Hooglanders en Hereford runderen, die onder meer bij het Leekstermeer en op de Jiltdyksheide (Opende – provincie Groningen) lopen. Daarnaast kopen we slachtrijpe Schotse Hooglanders en Hereford runderen van collega boeren die uiteraard op dezelfde manier werken als wij. Na jaren van opfok, groei en rijping komen de dieren terecht bij onze slager. Ook hij werkt kleinschalig en behandelt onze dieren en het vlees met dezelfde zorg die wij er al die jaren ook in hebben gestopt.

Schotse Hooglanders tussen de bomen kleiner exemplaar

Duurzaam, zonder soja

Vrijwel al het vlees en zuivel uit de supermarkt komt van runderen die krachtvoer krijgen. Maar wat hebben wij nou eigenlijk tegen dat krachtvoer? Allereerst vinden we dat je smaakvoller vlees krijgt als het vee de tijd krijgt om op te groeien, met een gevarieerd aanbod van grassen en kruiden. Daarnaast bestaat krachtvoer uit graan en soja. Dit wordt van ver geïmporteerd en de teelt van soja en graan draagt bij aan de ontbossing van regenwoud. Hele bossen gaan plat om veevoer voor de westerse wereld te produceren, terwijl de plaatselijke bevolking daar prima lokale bronnen voor hun eigen voedsel hadden kunnen vinden. Dan smaakt je stukje vlees toch ineens minder goed.

hooglander-koe-en-stier-extra-klein

Gezond voor koe en consument

Een ander feitje over grasgevoerd vlees: het is gezonder voor de consument. Grasgevoerd vlees heeft een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren, een hoger CLA gehalte en een hoger vitamine A en E. Daardoor is het goed voor hart- en bloedvaten en heeft het waarschijnlijk een positief aandeel in de bescherming tegen kanker.

Ons vlees past perfect in een gezond dieet en sluit naadloos aan bij levensstijlen waarbij gezond en natuurlijk eten voorop staat, zoals Paleo en Weston Price. Zelfs Mitchel van Duuren van Paleo.nl is een trouwe klant en ook Juglen Zwaan beveelt ons aan en veel foodbloggers noemen ons in hun artikelen, als ze ons eenmaal ontdekt hebben. Wat ons betreft mogen dat er nog wel meer worden!

assortiment natuurvlees

Smaakvoller en betaalbaar

Last but not least, veel mensen vinden grasgevoerd vlees veel smaakvoller. De smaak doet denken aan vroegere tijden, zo krijgen we van onze klanten te horen. Elk stuk vlees is puur, zonder geïnjecteerd water of andere moderne foefjes. Ons rundvlees heeft bovendien die gemarmerde structuur waar chef-koks als Herman den Blijker zo dol op zijn.

Wij vinden dat gezond vlees geen eliteproduct zou moeten zijn. Daarom is ons vlees niet spotgoedkoop, maar wel betaalbaar, met een kiloprijs vanaf 14 euro voor rundvlees en 8 euro voor de kip. We hebben ook geen hoge marges nodig: het vlees gaat immers rechtstreeks van de boer naar je keukentafel, zonder allerlei tussenhandel. Zo snijdt het mes aan alle kanten.

Meer weten over wat grasgevoerd vlees voor je gezondheid doet? Lees Grasgevoerd vlees is veel gezonder.

Of lees eerst het verhaal over de antibioticavrije kip.