Grasgevoerd vs. graangevoerd

“Graangevoerd” vlees is normaal geworden. Terwijl een koe natuurlijk gras hoort te eten. Vrijwel al het vlees en zuivel uit de supermarkt komt van graangevoerd rundvee. Of ter wel, rundvee wat krachtvoer, bestaande uit graan en soja, gevoerd krijgt. Vlees van SchotseHooglanders.nl is 100% grasgevoerd vlees. Dit heeft veel voordelen voor de gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Meer omega-3 vetzuren

Een koe die alleen maar gras eet voelt zich zoveel beter. Ga maar na, de koe is van oorsprong een graseter. Daar zijn ze op gebouwd. Doordat de koeien bij ons het hele jaar buiten lopen zoeken ze zelf uit de natuurgebieden wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. En dat zie je terug in het vlees.
Vlees van 100% grasgevoerde koeien bevat meer goede vetzuren (omega-3- vetzuren), CLA en vitamine A en E. Omega-3 vetzuren zijn precies de reden waarom altijd wordt aangeraden om vette vis te eten. Je kunt deze dus ook deels uit vlees halen, mits je kiest voor 100% grasgevoerd.

bouillon3-624x322

Balans vetzuren

Om ons lichaam optimaal te kunnen laten functioneren zijn vetzuren essentieel. Van alle vetzuren zijn de omega 3 en omega 6 vetzuren essentieel omdat we deze niet zelf aan kunnen maken.
Omega 6 vetzuren zorgen ervoor onder andere voor dat er in het lichaam, indien nodig, een ontstekingsreactie in werking wordt gezet. De omega 3 vetzuren zorgen er onder meer voor dat een ontsteking op het juiste moment weer wordt uitgezet. Bij een teveel aan omega 6 en een tekort aan omega 3 vetzuren kan het lichaam makkelijk ‘laaggradig’ ontstoken raken wat vele problemen op kan leveren voor je gezondheid.

Door veranderingen in ons algemene voedingspatroon, met name in de afgelopen 50 jaar, krijgen we veel meer omega 6 binnen dan omega 3 vetzuren. Omega 6 vetzuren krijgen we vooral veel binnen door het consumeren van een ‘Westers dieet’ met veel granen, bewerkte voeding en plantaardige oliën.

Omega 3 vetzuren komen veel voor in vette vis zoals haring, zalm en makreel maar ook in grasgevoerd vlees en wild. Onder meer onze hersenen, immuunsysteem, bloedsuikerregulatie, huid, spieren en hart- en vaatstelsel hebben voldoende omega 3 vetzuren nodig.

Een ideale balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren ligt tussen de 3 : 1 of lager. Een gezonde balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren zorgt voor een goede werking van onze lichaamscellen. Gezonde cellen nemen voedingstoffen goed op en kunnen afvalstoffen goed uitscheiden. Kortom de balans tussen deze vetzuren is essentieel voor een goede gezondheid.

Waar zijn die vetzuren goed voor?

Grasgevoerd vlees bevat waarschijnlijk 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren dan vlees van graangevoerde dieren. Omega-3 vetzuren zijn ‘goede vetten’, ze spelen een vitale rol in het lichaam. Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met een verminderde kans op hoge bloeddruk en hartproblemen. Mensen met een dieet rijk aan omega-3 vetzuren hebben minder kans op een depressie, schizofrenie, hyperactiviteit of Alzheimer. Een ander voordeel van omega-3 is dat het de ontwikkeling en uitzaaiing van vele kankersoorten tegengaat.

Het gehalte aan CLA (conjugated linoleic acid) is in grasgevoerde vlees tot 500% hoger dan in ‘graangevoerd’ vlees. CLA is een vetzuur en wordt genoemd als een van onze meest krachtige afweermiddelen tegen kanker. In een Finse studie werd de kans op borstkanker verkleind met 60 % voor vrouwen met de hoogste CLA inname.

Vitaminen op je bord

De hoeveelheid vitamine E in grasgevoerd vlees is 4 keer meer dan in graangevoerd vlees. Vitamine E wordt in verband gebracht met een lagere kans op hart en vaat ziekten en kanker.

Een beetje grasgevoerd bestaat niet

De meeste koeien eten toch gras, hoor ik je denken. Dat klopt, maar lang niet altijd vers gras. Het meeste wordt als kuilgras of hooi gevoerd. Vrijwel alle stieren krijgen zelfs nooit vers gras en een deel van de koeien ook niet. De koeien die wel geluk hebben en vers gras krijgen worden vervolgens afgemest met graan. In die af mest periode krijgen ze helemaal geen gras. Dat geldt ook voor biologische koeien.

Als je gezond vlees wilt moet het afkomstig zijn van koeien die alleen maar gras krijgen. Als ze graan bijgevoerd krijgen gaat de gezondere samenstelling niet meer op.

Omega-3 wordt gevormd in het chloroplasma van groene planten en algen. Het komt dus het meest voor in de bladrijke delen van planten. Het gehalte aan omega-3 en CLA daalt drastisch wanneer dieren met maïs en krachtvoer gevoerd worden.

Om de hoge gehalten aan CLA, omega-3 en vitamine E te krijgen, moeten koeien grazen!

Een koe hoort te grazen

Koeien moeten gras eten, heel logisch eigenlijk. En wat een fijn leven hebben ze dan, midden in de natuur.

schotse hooglander water drinken

 

Deze informatie is een vertaling van het artikel ‘Health Benefits of Grass-Fed products’, te vinden op: http://www.eatwild.com/healthbenefits.htm.

Bij al dat gezonde vlees passen natuurlijk geen ongezonde e-nummers. Liever puur vlees, met biologische kruiden. Neem een kijkje bij onze kruiden en toevoegingen.