SchotseHooglanders gaat nooit voor de midden moot. We willen op alle vlakken gaan voor het meest gezonde, meest duurzame en meest diervriendelijke. Met die reden hebben we vele gesprekken gevoerd met Co Bakx. De pluimveehouder achter onze antibioticavrije kip.

We hebben het al vaker uitgelegd. Antibiotica vrij, ESBL vrij en salmonella vrij én buiten lopen gaat niet samen. Namelijk, kippen die buiten lopen maken in no time het groene gras zwart. Daarna lopen ze in modder en uitwerpselen en dan is een kip heel moeilijk gezond te houden. Of in de bewoording van Co ‘dat lukt alleen als ze in groen gras kunnen lopen en dan heb ik miljoenen nodig’.

Het leven van de antibiotica vrije kip is daarom binnen. Of dat een goed diervriendelijk leven is? Wij denken van wel. De kippen hebben voldoende ruimte om te scharrelen, een dag- en nachtritme en weinig stress momenten.
Maar wat goed is kan soms nog beter. We voelen ons beter bij een kip die daarnaast ook afleidingsmateriaal heeft. We vinden het daarom fantastisch te kunnen melden dat Co voor ons een stal heeft aangepast. De antibioticavrije kip + dus. De kippen hebben luzernebalen om in te scharrelen en wat uit te eten, en dagelijks voer wat gestrooid wordt. Het zoeken naar voer is natuurlijk gedrag wat zo gestimuleerd wordt.
Daarnaast is er muziek in de stal. Het effect van de aanpassingen is niet wetenschappelijk bewezen, je kunt het de kip nou eenmaal moeilijk vragen. Maar we denken wel dat het welzijn van de kip op deze manier vooruit gaat. En niet alleen wij voelen ons hier beter bij, we denken ook dat jullie als kopers van de antibioticavrije kip hier blij van worden.

Een volgend punt is de soja in het kippenvoer. Een pluimveehouder kan niet zonder deze eiwitbron, maar zoals je vast weet zijn we geen fan van gemodificeerd soja uit Zuid Amerika. We kiezen daarom voor GMO arme soja (99% van de soja is dan gegarandeerd GMO vrij, de procent afwijking kan zitten in niet doorgespoelde vrachtauto’s en silo’s). Een stapje verder zou Europees geproduceerde soja zijn. Of dat ook haalbaar is zoeken we de komende tijd uit.

Wat ons betreft heeft de sector pioniers nodig om zaken te verbeteren. Op gebied van antibiotica gebruik is Co Bakx al jarenlang een pionier. De euro’s hoeven daarin niet altijd leidend te zijn. Het behoud van de aarde en een goed kippenleven zijn daarvoor te belangrijk.

We houden jullie op de hoogte!

Vergelijkbare berichten