Natuurvlees wint de laatste jaren aan populariteit.

Vlees van koeien die 365 dagen per jaar buiten lopen verdwijnt niet meer anoniem in de massa. Ymkje Bosma en Jelwin Kuipers verkopen hun natuurvlees op bijzondere wijze: via internet.

Jelwin en hooglanders

Bikkels

De decemberstorm raast over de velden van het Westerkwartier. Waar de meeste mensen liever de warmte binnenshuis opzoeken, geven de Schotse hooglanders geen kik. Met de billen in de wind trotseren ze de storm alsof het niets is.
Boer en eigenaar Jelwin Kuipers uit Opende deert de storm evenmin: ,,Ik kan hier wel uren in het land blijven staan.” Laarzen aan, capuchon op en sjouwen door de regen en de drek: je bent boer, of je bent het niet.

Het begon als hobby

Wie denkt dat de Schotse hooglanders zielig zijn omdat ze het hele jaar buiten lopen, heeft het mis. Hun lange vacht beschermt ze tegen regen en kou. ,,Een weilandje met een beetje gras en wat krachtvoer past ook niet bij deze koeien. Daar raken ze van aan de dunne”, legt Kuipers uit. Ze eten verschillende plantensoorten en hebben een gevarieerd dieet nodig.

Zijn vader haalde begin jaren negentig een stel hooglanders uit Zuid-Duitsland, nadat het gezin de dieren op vakantie in de bergen tegenkwam. ,,Ik heb ze naderhand overgenomen, voor de hobby”, zegt Kuipers. ,,We wisten niet veel van hooglanders, maar merkten al snel dat ze niet graag in een gewoon weiland staan.”

kudde 2

Beheerders van het landschap

Hooglanders houden op dezelfde manier als de Hollandse, zwart-wit gevlekte melkkoe, dat gaat niet. De runderen zijn beter op hun plek in de wilde natuur. In Nederland grazen ze vooral in natuurgebieden. Ze zijn de beheerders van het landschap.
Een groot deel van de kudde Schotse hooglanders van Kuipers loopt bij het Leekstermeer, natuurgebied van Stichting Het Groninger Landschap.

De kudde heeft weinig omkijken nodig. ,,In de zomer ga ik er meestal om de twee, drie weken even langs”, vertelt Kuipers. Hij voert de koeien niet bij met krachtvoer en laat de natuur op zijn beloop. In de winter bezoekt hij zijn dieren vaker, meestal om de dag: ,,Als het erg vriest, voer ik ze bij met hooi en gras. Maar ik zet ze niet op stal. En ze krijgen geen antibiotica.”

Anoniem naar het slachthuis

De Schotse hooglanders leven bij Kuipers zoals de natuur het bedoeld heeft: ,,Ik weet bijvoorbeeld nooit hoeveel kalfjes er komen, dat is aan de natuur.” Om overbegrazing van de natuurgebieden te voorkomen, moeten sommige koeien noodgedwongen de kudde verlaten. Sterven van de honger is geen optie voor de boer die zijn dieren liefheeft.

Voorheen gingen overtollige runderen naar het slachthuis. Het vlees ging roemloos ten onder in de productie voor de consument. Dat zette Kuipers en zijn vrouw Ymkje Bosma aan het denken. ,,Het is zonde dat dit mooie natuurvlees anoniem in de massaproductie verdwijnt”, meent Kuipers.

burgers pan
Puur natuur

De boer legt uit waarom het natuurvlees zo bijzonder is: ,,Het is honderd procent grasgevoerd, dat maakt het gezonder dan vlees uit de supermarkt. En veel lekkerder. Er zitten geen onnatuurlijke toevoegingen in, zoals E-nummers of antibiotica voor smaak of houdbaarheid. Het moet wel goed zijn.”

Bosma vult aan dat het vlees ook milieuvriendelijk is. ,,We geven geen krachtvoer, waar soja in zit. Er hoeven dus geen regenwouden te worden gekapt om ruimte te maken voor sojaplantages. En het landschap hier wordt op natuurlijke wijze in stand gehouden.”

Om het niet verloren te laten gaan, besloten Kuipers en Bosma een jaar of tien geleden het natuurvlees zelf te houden. ,,We vroegen eens wat rond in onze familie- en kennissenkring, of ze ook wat wilden”, vertelt Bosma. Het bleek het begin van een succesformule.

De ambachtelijke slager

Geleidelijk groeide de animo voor het vlees uit het Westerkwartier. ,,Er stonden steeds meer mensen op onze lijst”, glimlacht Bosma. Iedere maand organiseerden zij en haar man een afhaaldag, thuis op de boerderij: ,,Klanten kwamen uit alle windstreken.”

De vraag werd zelfs zo groot, dat hun eigen hooglanders niet meer voldoende vlees opleverden. Sindsdien verkopen Kuipers en Bosma ook vlees van koeien die door andere boeren in Nederland op dezelfde manier worden gehouden. Een ambachtelijke slager op de Veluwe verwerkt de runderen tot eetbare porties vlees.

Van hobbyisten met een hart voor dieren en de natuur naar een ondernemersduo: Kuipers en Bosma zegden drie jaar geleden beiden hun vaste baan op om zich volledig te richten op het groeiende bedrijf. ,,We zouden nooit zomaar in zo’n avontuur springen. Het bedrijf is echt geleidelijk ontstaan. Het werd te groot om erbij te doen”, vertelt Bosma.

Vlees per post

Het echtpaar lanceerde de website www.schotsehooglanders.nl. Klanten hoeven niet meer iedere maand naar Opende om hun vlees op te halen, maar bestellen nu via internet. Als vlees voor twaalf uur ‘s middags besteld is, ligt het de volgende dag op de deurmat. ,,Je moet vooruit blijven denken, met gezond boerenverstand”, legt Kuipers uit.

Vlees via de post laten bezorgen klinkt niet als gezond verstand. Toch is het mogelijk. Het vlees blijft bewaard door het luchtdicht te verpakken, in te vriezen en te verpakken in droogijs van min tachtig graden. Zo komt het bevroren aan bij de klant. Het vlees kan thuis rechtstreeks de diepvries in. Klanten die het vlees liever persoonlijk ophalen, zijn nog steeds welkom op de maandelijkse afhaaldag.

De stap naar het internet en de verzenddienst blijkt een gat in de markt. ,,Omdat we het internet gebruiken, blijft de vraag groeien. Geweldig toch?”, glundert Kuipers. ,,Je kunt ons online makkelijk vinden”, vult Bosma aan.

Succesformule

Het succes schuilt niet alleen in het online aanbieden van vlees. ,,We zijn vooral heel transparant en eerlijk over waar het vlees vandaan komt”, legt Kuipers uit. Het bedrijf doet oude tijden herleven. ,,Het vlees komt uit de natuur: rechtstreeks bij de boer vandaan, zoals het vroeger ging.”

Samen met haar echtgenoot streeft Bosma naar kwaliteit en dierenwelzijn. Het dier staat voorop, niet de omzet. Kuipers valt zijn vrouw bij: ,,We verkopen ook nee, hoor. Vooral aan de horeca, want die zijn verwend door de groothandel. Ze krijgen wat ze vragen.” In Opende verkopen ze alleen wat voor handen is: op is op.

,,Steeds meer mensen zijn bewust met eten bezig. Natuurvlees past daar goed bij”, verklaart Bosma. Die trend is landelijk zichtbaar. ,,We willen geen gerommel met vlees en de dieren”, aldus Kuipers. Zijn vrouw vult hem aan: ,,Goed vlees krijg je alleen door de natuur zijn werk te laten doen. Het leven van de koeien, dat is het belangrijkst.”

Jelwin hek

Vergelijkbare berichten