scotty_westerkwartier

Dit is het verhaal van Scotty in het Westerkwartier.

 

Er was eens een lief kalfje, en dat kalfje heette Scotty. Scotty is geen gewoon kalfje, Scotty is een Schotse Hooglander! Schotse Hooglanders wonen in Schotland en zien er anders uit dan gewone koeien. Ze hebben lang bruin of zwart haar en hoorns. Scotty is niet alleen een lief kalfje, maar ook een heel avontuurlijk kalfje. Scotty woont bij een kudde met alleen maar grote koeien en geen andere kalfjes. De koeien doen niets anders dan grazen, grazen en nog eens grazen, maar Scotty verveelt zich daar in het Schotse weiland! Op een dag is hij het zat. Hij neemt een grote aanloop, springt over het hek, duikt in de zee en zwemt en zwemt en zwemt…. Totdat hij weer land onder zijn voeten voelt. “Op zoek naar avontuur en op zoek naar vriendjes”!!

Daar in de verte vliegen zwaluwen! Er op af! ! “Zwaluw, wil jij mijn vriendje zijn”? “Jawel”, zegt de zwaluw, “ga je mee vliegen?” “Ik kan helemaal niet vliegen”, zegt Scotty. “Dan kun je ook niet mijn vriendje zijn”, vindt de zwaluw. “Maar we kunnen toch gaan rennen door het gras?” Nou, dat lijkt de zwaluw maar niets. “Dan zoek ik wel een ander vriendje”, zegt Scotty. Dapper loopt Scotty verder.

Daar verderop, daar lopen varkens! “Varkentje, wil jij mijn vriendje zijn?”, vraag Scotty aan een varkentje. “Ja leuk”, zegt het varkentje, “ga je mee wroeten in de modder?” “Maar ik kan helemaal niet wroeten”, zegt Scotty sip. “Nou”, vindt het varkentje, “jammer, dan kun je ook niet mijn vriendje zijn.”

Dan weet Scotty het, hij moet op zoek naar andere kalfjes! Daar kan hij goed mee spelen. Daar aan de horizon, daar lopen kalfjes! Scotty rent ernaar toe!. “Kalfje, wil jij mijn vriendje zijn?” Vraagt Scotty aan het eerste zwart-witte kalf. “Nou nee”, zegt het kalfje, “jij hebt helemaal geen zwart witte vlekken…”. “Wat nu? Zelfs het kalf wil geen vriendjes zijn, waar kan ik dan vriendjes vinden”, vraagt Scotty zich hardop af.

“Wil je weten wat jij moet doen?” Zegt de moeder van het zwart-witte kalf. Nou dat wil Scotty wel. Je moet andere Schotse Hooglanders vinden! Dan kun je rennen en spelen met Hooglander vriendjes. Dat wil Scotty wel, “maar waar zijn die dan?”. “In Opende, in het Westerkwartier natuurlijk!” “Dan moet ik daar naartoe!”.

Aangekomen in het mooie Westerkwartier ziet Scotty ze, Schotse Hooglanders! En er is niet één kalfje bij, er zijn wel tien kalfjes bij. “Kalfjes, willen jullie mijn vriendjes zijn?” Dat willen de kalfjes wel: “kom maar met ons mee, we rennen door het lange gras, spelen verstoppertje achter de bomen en doen tikkertje!”

Eindelijk heeft Scotty vriendjes gevonden. En omdat hij het Westerkwartier zo mooi vindt vraagt hij de boer of ze geen open dag kunnen organiseren. Op die manier kunnen heel veel kinderen en grote mensen rennen door het lange gras, verstoppertje spelen achter de bomen en tikkertje doen aan de Kaleweg. En zo kwam de boer op het idee voor de jaarlijkse open dag!

Kom je ook op onze open dag zondagmiddag 30 juni 2019? Misschien zie je Scotty spelen met zijn nieuwe vriendjes!

Vergelijkbare berichten