kuddewerk_schotsehooglanders
| |

Kuddewerk Schotse Hooglanders

Een paar keer per jaar worden de kuddes gevangen; omdat de kalfjes bijvoorbeeld (verplicht) oornummers krijgen, er dieren naar de slager gaan of dat er dieren naar een ander gebied moeten verhuizen.
Recent hebben we de kudde in Lettelbert verzameld in de vangkraal. Een aantal koeien moesten nieuwe oornummers in, ze raken de lelijke gele flappen nog wel eens kwijt, en 2 prachtige ossen werden naar de slager gebracht. Daarnaast werden er 2 mooie pinkjes naar huis gehaald, deze zijn verkocht aan een collega boer.
Het vangen gebeurt zo rustig mogelijk. Langzaam lopen we met 2 tot 4 personen om de kudde heen om ze vervolgens richting vangkraal te drijven. Daar aangekomen moet het hek natuurlijk snel dicht. De rust is belangrijk, op kracht en snelheid win je het immers nooit van de dieren. Met slimheid en rust gaat het meestal heel goed. Jelwin zegt altijd: ‘we krijgen maar 1 kans, als ze eenmaal ontsnappen kun je maar beter naar huis gaan om het een volgend moment weer te proberen’. Een hele kunst, hooglanderboer zijn.

Vergelijkbare berichten