Recept: Pekelvlees

Ingrediënten:

  • 2 kg stoofvlees vet
  • 2 liter water
  • 200 g fijn zeezout
  • 4 blaadjes laurier
  • 20 zwarte peperkorrels
  • 20 jeneverbesjes
  • 2 kruidnagels

Bereiding:

  1. Kneus de jeneverbesjes en de peperkorrels
  2. Doe het water in een pan en breng het aan de kook.
  3. Maak een ‘natte pekel’ door het zout en de kruiden in de pan met kokend water te doen.
  4. Laat de pekel volledig afkoelen.
  5. Giet een klein beetje pekel in een schaal waar het vlees precies in past en leg het vlees er in.
  6. Giet nu zoveel pekel bij het vlees, dat het vlees onderstaat. Schep de kruiden uit de pan en doe dit bij het vlees.
  7. Dek de schaal af en zet hem in de koelkast.
  8. Draai het vlees één keer per dag om en laat het 3 weken pekelen.
  9. Vul een pan met warm water en leg het vlees erin. Zorg dat het vlees onderstaat.
  10. Zet de pan in je oven en zet de oven op 80C.
  11. Laat het vlees heel langzaam warm en gaar worden.
  12. Wanneer het vlees een kerntemperatuur heeft van 66 C, haal je het vlees uit de pan en pak je het met aluminium folie in. Afhankelijk van de dikte van je vlees en de hoeveelheid water in je pan duurt dit ± 8-12 uur.
  13. Laat het vlees afkoelen.

Bovenstaand recept is gebaseerd op een recept uit “Verrot Lekker” van Christian Weij

Vergelijkbare berichten