Over boer Jelwin Kuipers

Als je voor ons natuurvlees kiest dan denk je bewust na over wat je eet. Je vindt, net als wij, dat vlees eten prima kan maar dan alleen van dieren waar goed voor is gezorgd, op een manier die het milieu zo min mogelijk belast.

En dan wil je wellicht ook wel weten wie de mensen achter dat vlees zijn.
Jelwin Kuipers is de eigenaar van Schotsehooglanders.nl. Hij begon dit bedrijf samen met Ymkje Bosma in 2012. Over de start lees je op de pagina over ons. Jelwin woont in het Groningse Opende, op de grens van het Groninger Westerkwartier en de Friese Wouden. Op de huiskavel zijn altijd een aantal koeien te vinden, maar de meeste dieren staan verderop in natuurgebieden.

Jelwin is een echte boer. Hij brengt veel tijd door tussen de koeien, maar maakt ook graag tijd voor telefoontjes van klanten. En een bedrijf als Schotse Hooglanders, daar hoort inmiddels een team bij om de vele werkzaamheden mee te kunnen klaren.

De gedachte

Vlees eten terwijl je niet weet hoe het dier geleefd heeft, wat het heeft gegeten en hoe het product tot stand is gekomen. Dat is voor ons ondenkbaar. Vlees eten kan, maar alleen als het een gezond product is afkomstig van dieren waarvoor goed gezorgd is.

Met die gedachte zijn we begonnen met de verkoop van het vlees. In eerste instantie alleen vlees van onze Schotse Hooglanders, vandaar onze bedrijfsnaam. Vervolgens kwam de uitbreiding met andere oerrassen, zoals Herefords, die ook het hele jaar buiten kunnen grazen. Omdat ons product aansloeg en ons klantenbestand groeide, gingen we op zoek naar samenwerking met andere boeren. Maar niet voordat we alle ins en outs wisten van die boer. Zodat we kunnen garanderen dat ook zij werken op de manier die het vlees zo duurzaam en gezond maakt. Met koeien die alleen maar buiten gras grazen en daarmee een gezond en duurzaam product produceren waar je met een goed gevoel van kan en mag genieten.

Het is onze passie jou te kunnen voorzien van een diervriendelijk en verantwoord stukje natuurvlees. Terug naar de basis, met gezond vee en puur vlees. Gekruid met Keltisch zeezout en biologische kruiden in plaats van E-nummers. Rechtstreeks van de boer naar jouw keukentafel!

Echte verhalen

Het is zoals het is. Bij ons zie je echte foto’s en hoor je de echte verhalen. We hebben een grote allergie voor zaken die anders voorgespiegeld worden als dat ze zijn. We vinden het een van onze belangrijkste taken om je eerlijk te informeren, zodat je écht weet wat je eet.

Daag ons daarin vooral uit, geen vraag is te gek :). En neem ons niet kwalijk dat we soms wel eens een hard oordeel hebben over vlees in de supermarkt …

Bijzonder is dat we regelmatig vegetariërs aan de telefoon krijgen die, om uiteenlopende redenen, toch weer vlees willen gaan eten. Zij kiezen dan bewust voor ons vlees omdat wij met respect met onze dieren omgaan. Ook als je zwanger bent en ijzerrijk vlees nodig bent voor de groei van je baby wil de verloskundige je nog wel eens doorverwijzen naar onze website. En terecht, want juist in deze periode wil je jezelf ook het beste voeden toch?

Jelwin kuipers met boer junior

Vragen aan hooglanderhouder Jelwin

  1. Wat is het verschil tussen deze koeien en andere koeien?
    Het ras is natuurlijk een verschil; wij werken met Schotse Hooglanders en Herefords. Deze dieren worden op een hele andere manier gehouden dan de meeste koeien. Ze lopen altijd buiten in natuurgebieden. Ander vlees is afkomstig van vleeskoeien of afgemolken koeien. Afgemolken koeien zijn melkkoeien die na enkele jaren topsport het tempo niet meer aan kunnen en vervangen worden vanwege kreupelheid of uiergebreken. 99% van de vleeskoeien worden op stal afgemest. Dit betekent dat ze veel krachtvoer gevoerd krijgen zodat ze snel groeien. Van beide kan gezegd worden dat ze op een hele andere manier leven dan oerrassen als de Schotse Hooglander. Onze koeien leven op een manier die dicht bij de natuur staat. Daar komt geen krachtvoer, stal of dierenarts aan te pas.
  2. Hoe moeten de Schotse Hooglanders verzorgd worden?
    De dieren leven in de natuur en hebben weinig verzorging nodig. Het kalveren doen de koeien zonder hulp van mensen. Veel vleesrassen kunnen na jarenlang doorfokken niet meer zelf kalveren. Het geboortekanaal is te nauw geworden en keizersneden zijn dan heel normaal. Dat is gelukkig niet het geval bij de Hooglanders.
    In de winter voer ik de kudde bij met kuilgras. Verder vangen we de koeien af en toe in een vangkraal. Dat is nodig als de kuddes gesplitst moeten worden. De stier mag natuurlijk niet bij vrouwelijke dieren lopen die nog te jong zijn om een kalf te krijgen.
  3. Hoe oud worden de Hooglanders?
    Een Schotse Hooglander kan wel 18 jaar worden! Sommige van onze koeien worden dat ook. De mannelijke dieren en sommige vrouwelijke dieren gaan eerder naar de slager. Dan zijn ze meestal tussen de 4 en de 8 jaar oud. Gangbaar vleesvee haalt de 2 jaar meestal niet.
  4. Gebruiken jullie antibiotica?
    Nee, dat gebruiken we nooit.
  5. Waarom worden de Schotse Hooglanders geslacht en hoe wordt bepaald welke koe naar de slager gaat?
    Een houder van koeien heeft vaak zijn hoeveelheid weiland precies afgestemd op het aantal koeien. Dit is goed, dan staat er precies voldoende gras voor de kudde. Elk jaar worden er een aantal kalfjes geboren. Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt voor de hoeveelheid weiland gaan er ook jaarlijks een aantal naar de slager. Natuurlijk worden die dieren geselecteerd die de juiste leeftijd en conditie hebben voor de slacht. En ze worden natuurlijk ook geslacht omdat op deze manier een prachtig duurzaam en gezond natuurproduct kan worden gegeten.
  6. Wat is het mooiste aan dit werk?
    Dat is de combinatie tussen boer zijn op een hele natuurlijke manier en mensen blij maken met een prachtig stukje vlees. Het is zo uniek wat dit vlees voor de gezondheid van mensen kan doen. Dat geeft heel veel voldoening. En er is niets mooiers dan in een natuurgebied tussen de koeien staan.

Genoeg over ons. Want we kunnen het niet alleen. Lees meer over onze met zorg uitgekozen partners.