pas geboren kalfje
|

Onze oerrassen kalven buiten

Hoe gaat dat, zo’n bevalling van een koe? Nou, dat is maar net aan welke boer je die vraag stelt. Zo gaat het bij ons.

De meeste boeren zijn er bij als de koe moet kalven. Wanneer nodig helpt de boer, door het kalf er met touwtjes aan de poten uit te trekken. Of met de speciaal daarvoor ontworpen geboortekrik. In de gangbare veehouderij is bij een aantal vleesrassen de koe zo uit haar krachten gegroeid dat een kalf standaard met een keizersnede ter wereld moet komen. Bij ons gaat dat heel anders.

Oerrassen kalven zonder hulp van de boer

Onze rassen zijn nog een beetje ‘oer’. Ze werpen hun kalveren op een natuurlijke manier, zonder dat er een mens aan te pas komt. Deze koeien maak je niet blij met een stal en mensen er om heen. De koe werpt het kalf liever op een rustige plek, vlakbij de kudde, in het gras. De natuur kan dat natuurlijk heel goed zelf, vooral omdat de Hooglanders en Hereford runderen niet extreem doorgefokt zijn op melk- of vleesopbrengst.
Dat neemt niet weg dat wij de kalfjes op de voet volgen. Wanneer zijn ze er, drinken ze al, gaan ze al staan…? Al is het alleen maar omdat het zo mooi is om te zien.
De kers op de taart is als ze binnen een dag al aan het rennen en spelen zijn. Daar gaan ze, een mooi leven tegemoet samen met de moeder en vaak ook oma, broers en zussen. Moeders worden er een beetje zenuwachtig van en roepen ze af en toe weer bij zich.  Genieten. Dat is nog al wat anders dan een kalfje in een iglo.
Geniet mee via het filmpje.

‘Doe voorzichtig’

Ken je dat? Als je een kind wat overmoedig ziet spelen, toch even ‘doe voorzichtig!’ roepen? Dat doen koeien ook! Let in het filmpje maar eens op het ietwat zenuwachtige roepen van de moeders.

Zelf kalveren met de boer op gepaste afstand.

pas geboren 2

De kalfjes gaan binnen een half uur staan om te drinken. De biest (eerste melk) is van levensbelang.

kalfje staan

Met elkaar in een familiekudde.

hooglander familie

Nog meer over de koeien? Schrijf je vooral in op onze nieuwsbrief of lees hier alle berichten met kuddenieuws.

Vergelijkbare berichten