Onderzoek naar vetzuren in ons vlees
In 2014 / 2015 is er een onderzoek uitgevoerd naar de samenstelling van ons grasgevoerde vlees. Ze hebben de vetzuren vergeleken met graangevoerd vlees. Dit onderzoek uitgevoerd als onderdeel van Food Circle, een samenwerking van Hogeschool Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool.
Vanuit de literatuur weten we dat grasgevoerd vlees gezonder is. Dit komt door een hoger gehalte CLA, vitamine E en meer gezonde vetzuren. Dit nieuwe onderzoek zou duidelijk moeten maken of dit in de praktijk ook het geval is.
In het onderzoek is gemeten hoeveel Palmitinezuur en Oliezuur in het ribvlees zit van monsters grasgevoerd- en graangevoerd vlees. Palmitine zuur is een omega-6 vetzuur, ongezond. Oliezuur is een omega-9 vetzuur, gezond vet.
Minder omega-6-vetzuren
Uit de resultaten blijkt dat ons grasgevoerd vlees minder Palmitinezuur (omega-6, ongezond) bevat dan graangevoerd vlees.
In ons grasgevoerde vlees zat vervolgens bijna gelijke hoeveelheid oliezuur (gezond, omega-9) dan in graangevoerd vlees.
De verhouding palmitinezuur : oliezuur was daarmee het gunstigste voor grasgevoerd vlees. 1:1,45 voor grasgevoerd vlees ten opzichte van 1:33 voor graangevoerd vlees.
Omdat het een kleinschalig onderzoek is geweest, en een aantal resultaten niet konden worden meegenomen doordat ze niet betrouwbaar waren, kunnen we nog niet zeggen dat wetenschappelijk is aangetoond dat ons grasgevoerde vlees gezonder is dan graangevoerd vlees. Dat zou pas kunnen bij een groter onderzoek met meer monsters, en minder variabelen. Nu werd er bijvoorbeeld gewerkt met monsters van verschillende rassen en geslachten. Dit zou ook van invloed kunnen zijn op de samenstelling van het vlees.
Helaas is in dit onderzoek niet gekeken naar de hoeveelheid omega-3 vetzuren. Een hoog gehalte oliezuur is wel een aanwijzing voor een hoger gehalte van omega-3 vetzuren.