Klaargemaakte rollade van grasgevoerde runderen
|

Runderrollade bereiden; 3 manieren

Runderrollade. Een prachtig product voor een heerlijke maaltijd. Maar, hoe maak je het klaar?

Eerlijk is eerlijk, de bereiding kan soms best wat zorgen opleveren. Oven, pan of slowcooker, stoven of bakken.

We hebben drie recepten getest en geschikt bevonden.

  1. Italiaanse runderrollade in rode wijn
  2. Runderrollade uit de slowcooker
  3. Runderrollade in de pan

Succes en geniet van de maaltijd! Goed gelukt? Een foto is altijd welkom op onze facebookpagina of in de mail.

Italiaanse runderrollade in rode wijn

Ingrediëntenrunderrollade-in-italiaanse-rode-wijnsaus

  • runderrollade
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • takje verse rozemarijn
  • 1 bosje basilicum
  • 4 tomaten
  • 2 eetlepels ossewit of roomboter
  • 375 ml goede rode wijn
  • 125 ml vleesbouillon
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel honing

Bereiding

  1. Maak de wortel en de bleekselderij schoon en snijd ze in kleine blokje. Pel de ui en de knoflook en snijd ze zeer klein. Was de rozemarijn en ris de blaadjes van het takje. Bewaar en paar blaadjes van de basilicum voor de garnering, en snijd de overige blaadjes en stengels klein. Was de tomaat en snijd ze fijn.
  2. Pak een grote (gietijzeren) braadpan. Verwarm de ossewit of de roomboter. Leg de rollade in de hete pan. Bak het vlees net zo lang aan tot de rollade makkelijk loslaat, dan heeft het namelijk de juiste korst. Draai de runderrollade een stukje en herhaal de bakprocedure. Bakken en draaien totdat het vlees rondom bruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, we hebben het zo weer nodig.
  3. Doe de tomaat, bleekselderij, wortel, rozemarijn, basillicum, ui, kaneel, laurier, kruidnagel en knoflook in de pan. Goed roeren en de groenten even kort aanbakken. Schuif de groenten een beetje aan de kant en leg het vlees weer in de pan. Voeg daarna de bouillon en de wijn toe, zo dat het vlees onder staat.
  4. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees zo’n drie uur sudderen. De saus moet steeds een beetje pruttelen, anders wordt de runderrollade niet zacht. Dus kijk af en toe in je pan of het nog goed gaat. Als de rollade droogvalt, draai hem dan zo nu en dan een stukje door.
  5. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord en dek het losjes af met aluminiumfolie. Het moet nog even 10 minuten rusten voordat je het mag aansnijden. Terwijl het vlees ligt te rusten maken wij ondertussen de saus af. Maak de groenten en saus met een staafmixer of blender tot een glad geheel. Laat de saus vervolgens op hoog vuur inkoken tot hij karnemelk-dik is. Breng hem op smaak met zout, peper en de honing. Draai het vuur uit.
  6. Knip het touw van de runderrollade en snijd hem in plakken van ongeveer 1 centimeter, twee voor iedere eter.
  7. Leg op elk bord twee plakken vlees en giet er royaal saus over.

Recept is een bewerking van het recept op Goddelijke-recepten.nl

Runderrollade uit de slowcooker

Ingrediënten

  • runderrollade
  • 2 el ossewit of roomboter
  • 2 uien, in partjes gesneden
  • 2 wortels, in de lengte in vieren gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes van 5 cm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 dl hete runderbouillon
  • keltisch zeezout en zwarte peper
 Bereiding
  1. Verhit het ossewit of de roomboter in een grote braadpan.
  2. Doe het vlees in de pan en braad het rondom aan tot het aan alle kanten bruin is.
  3. Neem de rollade uit de pan en leg hem op een bord.
  4. Laat een klein beetje vet in de pan om daar een paar minuten de groenten goudbruin mee te bakken.
  5. Leg een laagje groenten in de binnenpan van de slowcooker;
  6. Leg het vlees op de groenten en voeg ook de uitgelekte vleessappen toe.
  7. Leg de overige groenten en de kruiden rondom het vlees.
  8. Breng de bouillon in de braadpan aan de kook en roer aanbaksels los.
  9. Schenk de bouillon over het vlees.
  10. Doe het deksel op de slow-cooker en zet hem 4 uur op high.
  11. Daarna nog 2-3 uur op low. Tot het vlees zacht en mals is.
  12. Keer het vlees tijdens het stoven een of twee keer om en bedruip het daarbij met de jus.
    Niet in het vlees prikken tijdens het stoven, want dan lopen de sappen uit het vlees.
  13. Neem het vlees uit de pan en leg op een voorverwarmend bord. Dek af met aluminiumfolie en laat het minstens 15 minuten rusten. Het vlees laat zich dan beter snijden.
  14. Serveer het overtollige vet als jus bij het vlees. Serveer de rollade en de jus met de groente.

Recept uit slowcooker kookboek.

Runderrollade in de pan

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zet de pan met royaal ossewit of boter op hoog vuur. Leg de rollade er in en schroei snel alle kanten dicht op hoog vuur.
  2. Temper dan het vuur. Gedurende een uur steeds draaien en bedruipen met vet.
  3. De rollade is al gekruid dus meer is er niet nodig. Zowel warm als koud lekker. Eventueel met een warme saus serveren.

Smakelijk!

Of ben je op zoek naar meer recepten met hooglandervlees, kip of varkensvlees?

Vergelijkbare berichten