bloemenzee initiatief Schotse Hooglanders
| |

Nieuws, samen maken we een Bloemenzee

In 2018 begon het al te kriebelen. De intensieve landbouw drukt op de grondbehoefte en steeds meer oude grasmatten worden omgeploegd en geschikt gemaakt voor teelt van maïs, lelies, bieten, tulpen en aardappelen. In principe is er natuurlijk niets mis met akkerbouw, of bloementeelt, maar dit soort monoculturen putten de bodem uit en doen niet veel goeds voor de natuur. Vooral als het reguliere teelt is en er ook bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Tegelijkertijd gaat het slecht met bijen en andere insecten. En we missen de kleur in ons landschap.

Hoe zou het zijn om de akkerbouw randen te pachten en daar bloemen op te  zaaien? Vroegen we ons af. Maar aardappelgrond pachten is prijzig, en bloemzaad ook. In 2019 vonden we een boer die bloemranden liet adopteren. Voor 25 euro per plot van 6 bij 10 was je een jaar ‘adoptant’ van dit gebiedje. Pieter Kuijer, de betreffende boer liet ons alles zien en wilde graag met ons meedenken.

Voorjaar 2019 lanceerden we Doe mee! Bloemenzee op onze open dag. Er was nog niet veel meer dan het plan, maar aan enthousiaste reacties geen gebrek. Nu zijn we weer wat verder. De eerste bloemrand komt in Opende, langs een wandelpad parallel aan de provinciale weg. Iets voorbarig hebben we al 1000m2 zaaiklaar gemaakt in september 2019. Nu zoeken we daar adoptanten bij.

Voor maar 25 euro maak je mogelijk dat er in 2020 een prachtige bloemenzee ontstaat van 1000m2. En wie weet is er zoveel animo dat we in het voorjaar nog extra randen kunnen inzaaien.
In het geval van deze eerste bloemrand kiezen we voor najaarzaai. Dan kunnen we ook zogenaamde koude kiemers gebruiken. En najaarszaai zorgt voor een lagere onkruid druk.

Als adoptant steun je ons bij dit plan. Natuurlijk kun je meegenieten van de bloemen, en we houden je op de hoogte van de voortgang. Betreden en plukken is niet de bedoeling. We laten de natuur hun gang gaan. Wellicht kun je helpen met inzaaien of onkruid wieden. Verzoekjes daarvoor komen via onze nieuwsbrief of op Facebook.

Doe jij mee? Op deze pagina lees je meer over dit initiatief en kun je een formulier invullen als je mee wilt doen.

Laten we met elkaar een bloemenzee creeëren!

Vergelijkbare berichten