Herefords en Hooglanders in de schaduw
|

Nationale week zonder vlees?

Nationale Week Zonder Vlees

 

Ha, de nationale week zonder vlees, dat wordt een rustig weekje. Geen koe naar de slager, geen biefstuk over de toonbank en geen klanten met vragen. Toch?

Gelukkig niet. Gelukkig voor ons, want ja, klanten betekent voor ons ook brood op de tafel. En gelukkig voor het milieu.

Huh, voor het milieu? Vlees eten is toch naast vliegen en afval lozen toch het ergste wat je onze planeet kunt aandoen? Nou, dat ligt heel wat genuanceerder.

Je hebt namelijk vlees én vlees. Zoals je ook kleding én kleding hebt, en groente én groente. Het ene biefstukje heeft de wereld over gereisd, is gevoerd met soja uit Zuid-Amerika, ingevlogen uit Australië om hier in Nederland verkocht te worden, en geeft dus heel wat milieubelasting. Maar het andere biefstukje (waaronder de onze) is geproduceerd in Nederland en de koeien zijn gevoerd met 100% gras. Dus geen graan, maïs en soja.

   

Maar, hoor ik je denken. Het waterverbruik voor vlees is toch enorm?

Even het waterverbruik voor 100% grasgevoerde koeien op een rij:

Water nodig als drinkwater voor de koeien; een emmer of 2 per dag (je leest wel eens tot 150 liter per dag, maar dit geldt voor melkkoeien, die zelf ook vele liters melk moeten produceren), koeien die grazen halen al veel water uit gras.

Water voor productie koeienvoer; niets. Nou ja, wel het regenwater wat er valt, maar met dit water wordt ook zonder de koe niets gedaan. Het valt waar het valt en hoeft niet opgevangen te worden. In tegenstelling tot oppervlakte water wat veel gebruikt wordt bij de teelt van landbouwgewas (dus ook voor teelt van suiker, groente, graan en soja).

Dus, skip die bewering dat er enorm veel water nodig is voor de productie van vlees. Dat gaat niet op voor vlees afkomstig van 100% grasgevoerde koeien. Wél voor koeien die krachtvoer (graan / soja) en maïs gevoerd krijgen. En dat is nou eenmaal 99,9% van al het vlees wat men in Nederland eet. Dus, een beetje begrip is er ook wel voor deze ‘al het vlees op één hoop vegen’ tactiek. Boeren die koeien 100% gras voeren zijn nou eenmaal een grote uitzondering. En nee mensen, helaas krijgen ook niet alle koeien in Ierland alleen maar gras. Al willen ze je dat wel graag laten geloven met die mooie plaatjes op de verpakkingen.

Vlees met elkaar vergelijken is al gauw appels met peren vergelijken. Als je vlees wilt eten met minimale impact op het milieu dan bestaat er ook duurzaam vlees, van 100% grasgevoerde koeien. Het is zelfs zo dat begrazing de grond beter maakt in plaats van deze uit te putten en dat grasland CO2 vastlegt in de bodem. Allan Savory past dat principe toe om woestijnvorming tegen te gaan. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan op deze link op de pagina van Savory Institute of naar deze TED talk van Allan Savory zelf.

Toegeven, dit artikel lijkt een beetje ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’…. Welke vleesboer promoot nou de week zonder vlees? Maar niets is wat het lijkt. Ymkje is jaren vegetariër geweest en we hebben recent de flexiburger aan ons assortiment toegevoegd. Een burger met voor de helft vlees en voor de helft plantaardige ingrediënten. Omdat minder vlees eten helemaal geen gek idee is. Liever minder én dan goed vlees dan elke dag een kiloknaller. En nou niet massaal dit vlees vervangen door een vleesvervanger op basis van soja. Of door boontjes uit Kenia. Dan gaat het weer helemaal de verkeerde kant op met ons milieu.

 

 

Vergelijkbare berichten