De Kleur van Grasgevoerd Vlees
De kleur van vlees vertelt al veel over de voedingswaarde. Grasgevoerd vlees is diep rood en het vet is goud-geel. Deze kleuren komen door de verschillende vitaminen en mineralen. Het rundvlees van onze Schotse Hooglanders en Hereford koeien is te danken aan de gezonde bodem van natuurgebieden waar zij grazen.
Het belang van een gezonde bodem
De voedzame maaltijd op tafel is het resultaat van verantwoord natuurbeheer en dierbeleid. Een gezonde bodem is levendig met voldoende voedingsstoffen. Het heeft donkere aarde, met gras en inheemse planten in felle kleuren. De koeien die hier grazen nemen deze vitaminen en mineralen op en zetten deze om tot hoogwaardige vlees en zuivel.
De kleur van Grasgevoerd vlees vs Graangevoerd vlees
De vitaminen, mineralen, en vetzuren in grasgevoerd vlees zijn afkomstig van het gras waarop zij grazen. In contrast heeft graan weinig te bieden aan voedingsstoffen die voor zowel koeien als mensen het belangrijkst zijn. Daarom is het vlees in de supermarkt licht van kleur met wit vet. Het resultaat van grasgevoerd vlees is een maaltijd met hogere voedingswaarde, te zien aan een donkere en felle kleur.
De biologische beschikbaarheid van vlees en zuivel
Gras en andere planten zoals kruiden nemen voedingsstoffen op van de bodem. Vervolgens zetten koeien de stoffen, met behulp van hun microbioom, deze voedingsstoffen om tot dierlijke vormen die goed opneembaar zijn voor mensen.
Een voorbeeld is de omega-3 vetzuur ALA in planten dat wordt omgezet in DHA. Een ander voorbeeld is de vitamine A beta-carotenoïde in planten dat wordt omgezet in retinol.
De kleurrijke voedingsstoffen
Vitaminen- Vitamine A (retinol): Dit helpt met gezonde ogen en gezonde ogen.
- Vitamine B-groep: Zij ondersteunen bloedproductie en energiestofwisseling.
- Vitamine E: Dit werkt als een antioxidant waardoor cellen weerbaar zijn tot stress.
- Vitamine K2: Dit is nodig voor ontwikkeling van het zenuwstelsel.
De kleur van vitamine A is goud-geel tot oranje, vooral te vinden in het vet en zuivel van grasgevoerde koeien. Vitaminen B, E, en K2 hebben geen eigen kleur, maar dragen bij aan een langdurige rode kleur van het vlees.
Mineralen- Zink: Dit ondersteunt het immuunsysteem support, zowel als de formatie van enzymen om aminozuren in voeding af te breken en om te zetten tot eiwitten in het lichaam.
- Koper: Dit is belangrijk voor het lichaam om ijzer goed te kunnen gebruiken.
- Selenium: Dit werkt samen met vitamine E als antioxidant, tegen fysieke stress.
De mineralen zink en koper zorgen samen voor een diep en donkerrode kleur van het vlees. Selenium zorgt ervoor dat het vlees lang houdbaar en kleurrijk blijft.
VetzurenVetzuren hebben geen eigen kleur, maar verzorgen een glans aan het vet. Een voorbeeld is CLA, dat alleen te vinden is in grasgevoerd vlees, dat ontstekingsremmend werkt en zorgt voor een gezonde vetstofwisseling in het lichaam. Het onverzadigde omega-3 vet zorgt voor gezonde neurologische ontwikkeling. Het heeft een zachte structuur, waardoor de gouden kleur van vitamine A doorschijnt.
Samengevat
De kleur van het vlees zegt al heel wat over de kwaliteit. De koe kan alleen stoffen opnemen als zij voorkomen in hun voeding. Zo grazen onze koeien op natuurgebieden met gezond grasland. De voedingswaarde van het vlees kan je zien, maar ook proeven!
Lees onze blogpost over het herkennen van grasgevoerd vlees om meer te begrijpen over het gebruik van zintuigen en gezond verstand om de kwaliteit van grasgevoerd vlees te beoordelen.
