Jerky is gedroogd vlees. Beef jerky in het geval van rundvlees, en chicken jerky in het geval van kip. Heerlijk als gezonde snack!
Beef jerky kun je kopen, maar niet van vlees van grasgevoerde koeien. Daarnaast zijn er vaak e-nummers aan toe gevoegd. Waarom laten jullie het dan niet maken, hoor ik je denken…
We zijn daar mee bezig geweest, maar het lukt nog niet een goed product te maken, wat voldoende lang houdbaar is, en geen conserveringsmiddelen bevat. Dat lukt met de droge worst wel, maar met beef jerky tot dusver niet.
Beef jerky en chicken jerky zelf maken
Het goede nieuws is dat je het zelf kunt maken. De oven doet het meeste werk. Zo moet het:
Beef Jerky
Ingrediënten:
- Stoofvlees
- Marinade naar smaak
Bereiding:
- Snijd stoofvlees in dunne reepjes van ongeveer 3 mm. Het is belangrijk dat je tegen de spiervezels in snijdt.
- De dunne reepjes moeten nog gekruid worden. Hier kan eindeloos mee geëxperimenteerd worden. Bijvoorbeeld een pittige variant met marinade van pittige cajuinkruiden, wat honing en wat olijfolie. Beef jerky wordt het allerlekkerst wanneer je het vlees een nachtje laat intrekken in de marinade.
- Beef jerky is eigenlijk gedroogd rundvlees. Het drogen kan in de oven. Verwarm de oven op de zachtste stand. Hang zoveel mogelijk gemarineerde reepjes rundvlees op een rooster. Of rijg het vlees aan saté prikkers. Zorg dat het vlees niet te dicht op elkaar zit, dan heeft het de ruimte om te drogen. De saté prikkers kun je ophangen aan het rooster in de oven. gewoon de uiteinden door de openingen halen.
- Als het rundvlees hangt, moet het een paar uur in de oven blijven. Hoe lang hangt af van de dikte van het vlees. Lengte varieert tussen de 4 tot 10 uren.
Recept van Evert Berkelaar.
Chicken Jerky
Ingrediënten:
- Kipfilet
- Appelazijn of balsamico azijn
- Honing
- Kruiden naar smaak
Bereiding:
- Ontdooi de kipfilet half, zodat deze goed te snijden is. Snijd horizontaal in de lengte, lange plakken, zo dun mogelijk.
- Voeg de appelazijn of balsamicoazijn, honing en kruiden naar smaak toe aan de kip. Laat dit een paar uur intrekken.
- Verwarm de oven op de zachtste stand. Hang de stroken kip op een rooster. Of rijg de kip aan saté prikkers. Zorg dat de kip niet te dicht op elkaar zit, dan heeft het de ruimte om te drogen. De saté prikkers kun je ophangen aan het rooster in de oven. gewoon de uiteinden door de openingen halen.
- Het heeft een hele tijd (8-10 uur) nodig. Je kunt de oven ook een hele nacht aan laten staan, dan is het de volgende ochtend gedroogd.
In een afgesloten bakje is de beef jerky nog weken lang houdbaar. Buiten de koelkast bewaren.
Genieten maar! Post je het resultaat op onze facebookpagina?
Bedankt Suzanne Dekker voor de tips en de foto’s.
Of ben je op zoek naar meer recepten met hooglandervlees, kip of varkensvlees?