paleo magazine

Jelwin en Ymkje zijn geïnterviewd door Mitchel van Duuren voor het Paleo magazine. Lees het interview hier.

 

Paleo en rundvlees gaan heel goed samen, mits het 100% grasgevoerd is.

Paleo en rundvlees. Dat gaat goed samen. Mits het vlees is van 100% grasgevoerde koeien. Wat is dat nou precies? Om daar een antwoord op te vinden ga ik naar Jelwin en Ymkje Kuipers.

In Opende (Groningen) wonen en werken Jelwin en Ymkje aan hun bedrijf SchotseHooglanders.nl. Ze houden hun koeien het hele jaar buiten. Het grasgevoerd natuurvlees wat op die manier geproduceerd wordt verkopen ze zelf, via www.SchotseHooglanders.nl.

Imposante dieren die Schotse Hooglanders. Ik ontmoet ze in een prachtig heidegebied. Ze komen meteen nieuwsgierig kijken. Tijdens het bewonderen van de koeien vraag ik Jelwin en Ymkje het hemd van het lijf.

Eten niet alle koeien gras?

“Dat zou je wel zeggen”, legt Jelwin uit, “maar gek genoeg is dat niet zo. Het overgrote deel van het rundvlees is afkomstig van runderen die nooit gras krijgen. Omdat men heeft ontdekt dat ze met een mix van krachtvoer en maïs veel sneller groeien. Krachtvoer bestaat onder meer uit granen en soja. De gelukkigen die wel gras krijgen, eten daarnaast óók krachtvoer en maïs. Er zijn maar heel weinig koeien die 100% grasgevoerd worden gehouden.”

Goeie vetten

Klinkt makkelijk, sneller groeiende koeien, wat is er dan op tegen?

“Een koe die alleen maar gras eet voelt zich zoveel beter”, zegt Ymkje. “Ga maar na, de koe is van oorsprong een graseter. Daar zijn ze op gebouwd. Doordat de koeien bij ons het hele jaar buiten lopen zoeken ze zelf uit de natuurgebieden wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. En dat zie je terug in het vlees. Vlees van 100% grasgevoerde koeien bevat meer goede vetzuren (omega-3- vetzuren), CLA en vitamine A en E.”

Aha, dan kan ik het plaatsen. De omega-3-vetzuren zijn de vetzuren die heel gezond zijn. Daarom eten we vette vis, avocado enzovoort. En dus ook 100% grasgevoerd vlees.

Een beetje grasgevoerd bestaat niet…

Is biologisch vlees altijd 100% grasgevoerd vlees?

“Nee! Dit is een groot misverstand. Ook biologische koeien krijgen vrijwel altijd granen bijgevoerd, geen 100% grasgevoerd vlees dus.“

Waar koop ik dan dat 100% grasgevoerde vlees?

“In elk geval niet in de supermarkt en niet bij de slager. Anderen liften graag mee op de populariteit van grasgevoerd vlees, dus laat je niet misleiden” waarschuwt Jelwin me. Als je gezond vlees wilt moet het afkomstig zijn van koeien die alleen maar gras krijgen. Als ze graan bijgevoerd krijgen gaat de gezondere samenstelling niet meer op, een beetje grasgevoerd bestaat niet…
Bij ons kun je echt grasgevoerd vlees, maar ook voor antibioticavrije kip online bestellen. Je bestelling wordt als postpakket thuisbezorgd. “

Een ijskoud pakketje

Vlees per post? Hoe werkt dat?

“Die verzendmethode werkt perfect. Het rundvlees en de kip gaan diepgevroren in een isolerende verpakking mét droogijs. Dit ijs is -80 graden. Hierdoor komen de bestellingen ijskoud aan bij onze klanten. Dat maakt bestellen rechtstreeks bij de boer wel heel makkelijk.”

Paleo koe

Ik ben onder de indruk. Van de prachtige Hooglanders én van het verhaal van Jelwin en Ymkje. Koeien moeten gras eten, heel logisch eigenlijk. En wat een fijn leven hebben ze dan, midden in de natuur.
Als je Paleo eet dan merk je dat je je beter voelt zonder granen. Dan zou het toch gek zijn rundvlees te eten wat gegroeid is van granen? Doe mij maar een echte ‘Paleo’ koe. 100% grasgevoerd dus.

 

mitchel van duuren schotsehooglanders.nl

Leuk? Je kunt nog meer te weten komen bij de vragen aan hooglanderboer Jelwin.

Vergelijkbare berichten