Grasgevoerd Natuurvlees herkennen: Hoe doe je dat?
Menselijke zintuigen vertellen meer over de kwaliteit van vlees dan een certificaat aangeeft. Grasgevoerd rundvlees heeft een smaak die niet geïmiteerd kan worden. Betere voedingswaarden zorgen bijvoorbeeld voor lekker rundvlees, dus let op kleur, textuur en smaak om natuurvlees te herkennen.
Wat is echt grasgevoerd natuurvlees?
Kort gezegd, ‘herkauwers’ zijn dieren die volledig gras-gevoerd kunnen worden. Dit komt doordat hun verteringssystem gras af kan breken en omgezet wordt in waardevolle amino- en vetzuren. Zo is krachtvoer niet nodig. Voorbeelden hiervan zijn koeien, schapen, geiten, herten, en bizons.
De kleur: vitamines en mineralen
De eenvoudigste manier om voedingswaarde te beoordelen, is met onze ogen. Net zoals donker groen gras meer ALA (alfa-linoleenzuur) en micronutriënten bevat dan bleek gras, geldt hetzelfde voor vlees. Wanneer runderen grazen op gras dat hoog in nutriënten is, zoals onze Hooglanders op natuurgebieden met diverse planten, nemen zij de voedingsstoffen op en wordt het vlees voedzamer.
Grasgevoerd rood vlees
Grasgevoerd rundvlees of paardenvlees zijn voorbeelden van “rood” vlees. Hierbij is een rijke, donkerrode kleur een aanduiding van een hoog ijzergehalte. Hiernaast heeft het geel-goud vet met vitamines A en E. Jouw ogen liegen niet, dus let altijd op de kleur van het vlees voor het bakken of braden.
Lees in ons blogartikel over de kleur van grasgevoerd vlees verder over de vitamines & mineralen die je met je eigen ogen kunt zien.
Het vet: omega-3 en onverzadigde vetzuren
Het vet van grasgevoerd vlees en boter van grasgevoerde melk is een fel geel-gouden kleur. Dit betekent een rijkdom aan vitamine A, ofwel retinol. Verder is het vet op kamertemperatuur zacht. Dit komt door de verhouding tussen zachte onverzadigde vetzuren, waaronder omega-3, en hardere verzadigde vetzuren. Beide soorten dragen bij aan een gezond lichaam, maar de verhouding is belangrijk
De textuur: complete eiwitten, aminozuren
Grasgevoerd rundvlees is smaakvol; het dier leeft op het land en dat proef je terug. Omdat het rund geen emmer krachtvoer of antibiotica krijgt, is de smaak puur natuur. Wie hoogwaardig, grasgevoerd vlees heeft geprobeerd, weet dat het een wereld van verschil is. En weer, onze zintuigen zijn ontwikkeld om voedingswaarde waar te nemen. Net zoals meer smaak bereikt wordt met minder vlees, krijg jij ook meer nutriënten met elke hap.
Een stapje verder dan biologisch vlees
Terwijl biologische en biodynamische certificatie een stap in de juiste richting is, is dit niet het eindpunt van duurzame veehouderij. Zo houden wij Schotse Hooglanders, een ras dat nog een beetje ‘oer’ is. De kalveren blijven langer bij hun moeder dan nodig is bij biologische certificatie. De koeien grazen dan vrij op natuurlijke weiden met inheemse planten tot hun laatste dag. Wij geloven in het zetten van een voorbeeld van de mogelijkheden dat duurzaam en diervriendelijk is. En in ruil daarvoor krijgen mensen vlees met hoge voedingswaarde.
Eenvoudig natuurvlees herkennen
Er is geen opleiding nodig om kwaliteit te beoordelen, alleen aandacht en gezond verstand. Let hierbij vooral op kleur, de textuur, en de smaak. Is het bleek, of juist kleurrijk? Is het mild of juist smaakvol? Wanneer je elke maaltijd benadert met volle aandacht, ontwikkel je een complex smaakpalet waarmee je zelfs het eenvoudigste stuk vlees kunt onderscheiden.
