ontstaan_schotsehooglanders_chris_kuipers

SchotseHooglanders, dat zijn toch koeien? Klopt, en als boeren met deze koeien hebben we deze naam gekozen voor ons bedrijf.  Wij, Jelwin en Ymkje Kuipers, verdienen de kost met het verkopen van natuurvlees van onze Schotse Hooglanders en Hereford runderen in Opende. We zijn in 2012 begonnen, dus ons bedrijf bestaat 7 jaar. Dat vieren we graag met alle klanten, volgers en geïnteresseerden op onze open dag, 30 juni.

We nemen jullie in deze blog graag even mee terug in de tijd. Naar het ontstaan van ons bedrijf.

7 jaar is niet heel kort voor een bedrijf, maar ook nog niet zo lang. Toch gaat de historie van ons bedrijf veel verder terug dan deze 7 jaar. Jelwin’s vader, Chris Kuipers was degene die de Schotse Hooglanders in 1992 voor de hobby naar Nederland haalde. Tegenwoordig zie je op steeds meer plekken Schotse Hooglanders, maar in 1992 was dat nog niet het geval. Het was dan ook op een vakantie in Duitsland dat de familie Kuipers enthousiast werd over dit ras. De dieren kwamen in Briltil te lopen, bij de boerderij. Al snel bleek dat het gras te ‘goed’ was voor dit ras. Deze koeien hadden meer kruiden en structuur nodig. Een natuurgebied bij het Leekstermeer en de Jiltdyksheide in Opende boden uitkomst. Door een samenwerking met de natuurorganisatie konden de koeien daar grazen. Het gebied bij het Leekstermeer is toevallig ook nog eens het gebied waar de moeder van Chris, Jelwin’s oma is opgegroeid in de oorlogstijd. Als de Duitsers in de buurt waren vluchten de broers diep de petgaten in, waar ze veilig bleven. Na de oorlog runde zij met haar broers en zussen een boerderij in dat gebied.

Chris Kuipers werd ziek in 2004 en kwam te overlijden. Omdat Jelwin vanaf het begin af aan hielp met de koeien, en ook helemaal weg was van de Schotse Hooglander, was het logisch dat Jelwin de kudde over nam.

Waar koeien lopen, en kalfjes geboren worden moet er ook wel eens een koe naar de slager, de aantallen moesten immers wel in balans blijven. Dan stuurde Jelwin een mailtje naar vrienden en familie met de vraag of ze ook vlees wilden. Toen steeds meer mensen Jelwin vertelden hoe bijzonder het vlees was bracht hem dat aan het nadenken. Kennelijk was er behoefte aan vlees van koeien die op deze natuurlijke manier gehouden werden. Dat vlees is natuurlijk heel anders dan vlees van koeien die op stal staan en ander voer krijgen dan gras. De mailinglijst werd groter en groter tot hij er samen met Ymkje in 2012 besloten er echt voor te gaan. Onze banen werden opgezegd en we waagden de sprong als fulltime ondernemers. Dat was een spannende tijd.

Gedragen door vele enthousiaste klanten groeide de verkoop van natuurvlees. We zijn de samenwerking aangegaan met andere houders van dit soort mooie oerrassen, om in de vraag te kunnen voorzien. Zodoende lopen de koeien in het Westerkwartier, maar ook in andere plekken in Noord Nederland.
Het is fantastisch dat zoveel mensen dit natuurvlees waarderen, en sommige er echt hun gezondheid mee verbeteren. Wat ons daarnaast vooral drijft is de liefde voor de natuur en voor deze koeien.
In ons bedrijf komt alles bij elkaar.

Want zoals Chris Kuipers citeerde in een interview: “Natuurlijk ben ik ondernemer, en verdien ik de kost met mijn vee. Maar geld alleen telt niet. Ik hou ook van mijn vee. Ik kan echt van ze genieten. Op de Schotse Hooglanders ben ik zelfs verliefd geworden. Dat zijn toch prachtbeesten. Ik heb ze voor de hobby, maar ook ‘tot het nut van het algemeen’, ze brengen immers ook emotionele waarde.

Daar sluiten we ons graag bij aan.
Pas geleden is de laatste koe overleden die nog van Chris Kuipers was. Deze moederkoe is 16 jaar bij ons geworden.

 

Op zondag  30 juni  is onze open dag en hopen je daar te treffen. Je krijgt een kijkje binnen ons bedrijf, en natuurlijk zijn er koeien te bekijken. Met een wandelroute ‘Van boer tot bord’, boogschieten en speurtocht voor kinderen, zaadbommen maken, lancering ‘Bloemenzee’, proef natuurvlees van de BBQ. Veldboeketten, natuurvlees en zuivel is te koop. Van harte welkom in Opende, aan de Kaleweg 13 tussen 13 en 18 uur.

Vergelijkbare berichten