klaargemaakte hele kip uit de oven
|

Hele kip uit de oven

Ingrediënten:
Hele antibiotica vrije kip 1,5 kg (€14,60)
4 eetlepels olijfolie
keltisch zeezout en peperkorrels
1 citroen
3 tenen knoflook
4 takjes verse tijm
2 takjes rozemarijn
100 ml witte wijn of vocht

Bereidingswijze

Wrijf de kip zowel aan de binnen- als de buitenkant in met de helft van de olijfolie en een mengsel van peper en zout. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Knijp de helft van de citroen erboven uit en stop beide citroenhelften met knoflook en kruidentakjes in de buikholte van de kip.
Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 °C. Giet de rest van de olie in de hete braadslede. Leg de kip op de borstzijde erin en zet de braadslede in het midden van de oven. Schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C. Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Rooster de kip nog 30-40 min. Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen. Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar.
Laat de kip laat 10 min. rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden. Schep het overtollig vet uit de braadslede en schenk de wijn of bouillon erin. Zet de braadslede op matig vuur en laat de jus zachtjes inkoken. Roer met een houten lepel de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper, zout en citroensap.

Vergelijkbare berichten