foto 1; de buitenvarkens bij Sanders Hof
foto 2; bij de slager Ter Weele
foto 3; Jelwin bij slagerij Ter Weele

 

Walgelijke misstanden bij varkensslagerij in België. Ymkje kon er niet naar kijken, Jelwin lag er vannacht wakker van. Dit is verschrikkelijk. Het varkensvlees uit deze slagerij wordt in België, maar ook in veel slagerijen in Nederland verkocht…

Deze beelden bewijzen meer dan ooit dat het heel belangrijk is te weten wat je eet. Hoe groeit het dier op en hoe wordt het behandeld, tijdens het leven, maar ook bij het slachten. De verantwoordelijkheid voor een dier houdt niet op als ze het erf af gaan.

Onze buitenvarkens worden geslacht bij ambachtelijke slager Herman ter Weele. Hier hebben ze veel liefde voor het vak. Bij Herman wordt alleen op maandagochtend geslacht, en met rust en respect voor de dieren. Sander van Sanders Hof brengt de varkens zelf en ook wij staan er vaak met de neus bovenop.

In het vreselijke filmpje was te zien dat de varkens verdoofd werden door bedwelming. Die methode komt heel precies en je zag het misgaan met vreselijke gevolgen. Bij onze slager is de verdoving van varkens middels een elektrische schok. De schok wordt gegeven in het groepshok, door de dieren niet eerst te scheiden wordt stress vermeden. De schok brengt het varken binnen 1 seconde buiten bewustzijn. Er is trouwens altijd een dierenarts van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit bij het slachten van de varkens en de koeien. Deze overheidsdierenarts ziet toe op dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Een collega varkensboer Barbara Meyer zu Altenschildesche laat haar varkens ook slachten bij Ter Weele. Hiervan is onderstaand filmpje gemaakt. In dit filmpje is het hele slachtproces te zien. Je ziet goed dat alles rustig verloopt en dat het varken vrijwel geen stress en zeker geen pijn lijdt.

Met veel dank aan Mangalitza varkenshouder Barbara voor het mogen delen van dit filmpje.

 

We merken dat aan de hand van de vreselijke beelden uit Tielt veel mensen zich afvragen hoe het slachten gaat in geval van hun stukje vlees. Een terechte vraag want het varkensvlees uit Tielt lag ook in Nederlandse supermarkten en keurslagers. Nota bene onder de noemer ‘Beter voor iedereen’ vlees…

Deze manier van slachten in dit filmpje wordt toegepast bij minder dan 0,003 procent van de geslachte varkens in Nederland. Het overgrote deel van de 15,8 miljoen varkens wordt geslacht in een slachtfabriek waarbij aan de lopende band gewerkt wordt.

 

Is bij ons het hele proces dan stressvrij? Dat niet. De dieren lopen normaal gesproken vrij buiten dus het vervoer is nooit helemaal zonder stress. Wel doen we het vangen en vervoeren af en toe zodat de rit naar het slachthuis niet de eerste keer is dat ze onderweg zijn. Dat helpt. Bedenk dat een hond of kat ook gestresst kan zijn als deze naar de dierenarts moet, omdat de situatie nou eenmaal afwijkt van wat ze gewend zijn. Heel belangrijk is de rust bij de slachter. De basishouding van respect voor het dier maakt dat er rustig met de dieren wordt omgegaan wat stress tot een minimum reduceert.

Vlees eten kan, maar alleen als er goed voor het dier gezorgd wordt.

 

Hieronder de reactie van Ymkje op de misstanden in België.

Vergelijkbare berichten