graangevoerde koeien in stal en grasgevoerde hooglanders met hooi
| |

Grasgevoerd vlees – Superfood

Na de tweede wereldoorlog is besloten dat er nooit meer honger mocht komen. De aanleiding voor het meer en meer produceren van melk en vlees, waardoor het voor een lage prijs beschikbaar is geworden. Boerderijen werden steeds groter en konden meer koeien per hectare land houden en de melkproductie werd opgezweept.

Wanneer een koe meer dan 8.000 liter melk per jaar moet geven, dan heeft ze vooral krachtvoer nodig. Dit krachtvoer wordt veel uit het buitenland geïmporteerd. Dat is bizar, omdat koeien juist van nature in staat zijn om van zeer eiwitarm ruwvoer (gras) hoogwaardig eiwit te maken (melk en/of vlees). Daar is de koe helemaal voor gemaakt, met haar vier magen en een kop met hoorns die via het herkauwen ook nog eens meedoet met de stofwisseling (ze zeggen wel eens dat een koe tot in haar hoorns kan ruiken 😉). 

Onderzoek in Duitsland heeft zelfs aanwijzingen gegevens dat koeien met hoorns gras beter kunnen verteren dan koeien zonder hoorns. Koeien met hoorns produceren bijvoorbeeld melk waarin de eiwitten beter en mooier gevormd zijn dan koeien zonder hoorns. Deze melk blijkt ook langer houdbaar te zijn, dan melk van koeien zonder hoorns. Dat zegt natuurlijk ook wat over de kwaliteit van het vlees.

Hoe meer eiwitten een koe via voeding binnen krijgt, hoe minder de magen en darmen worden gebruikt, met veel gevolgen voor de gezondheid van de koe. Daarnaast worden de koolhydraten uit granen opgeslagen als vet, als een overbodige brandstof. De granen zijn een bron van omega-6 vetzuren, welke ontstekingen bevorderen. Wanneer wij dat eten, worden wij ook gevoeliger voor ontstekingen. Deze koeien ontwikkelen eigenlijk obesitas en worden ongezond. Dit vlees ligt bij slagers en supermarkten en wordt volop geconsumeerd.

Grasgevoerd vlees is anders?

Door samen te werken met de natuur en het talent van de koeien om gras om te zetten in gezonde eiwitten, is het mogelijk om een gezonde kringloop op te bouwen. Dankzij een natuurlijke opvoeding (denk aan: gras- en kruidenrijke voeding, veel ruimte, direct zonlicht, weer en wind, goede weerstand, behoud van horens, lopen in kuddeverband, etc.) hebben onze koeien de kans om zich gezond en natuurlijk te ontwikkelen. 

De natuur redt zich, we hoeven niet te compenseren of symptomen te bestrijden met foefjes (medicijnen of krachtvoer). De voedingswaarde van dit vlees verschilt dan ook veel van het graan gevoerde vlees, gras gevoerd vlees bevat namelijk meer (én gezondere): eiwitten, (Creatine, Choline, Carnitine, Biotine) en vetten (omega 3 en omega 6 vetzuren) en vitamine A, B1, B2, B3, B4, B6, B9, B11 (foliumzuur), B12, D, E, K, Kalium, Zink, IJzer, Koper, Calcium, Selenium, Magnesium. Daarmee lijkt het ons met recht een SUPERFOOD!


Bron verschillen tussen gehoornde en onthoornde koeien: https://www.natuurdietisten.nl/melk-gehoornde-en-onthoornde-koeien/

Vergelijkbare berichten